Revize edilmiş 'Deniz Güvenliği Eylem Planı' kabul edildi

Revize edilmiş 'Deniz Güvenliği Eylem Planı' kabul edildi

Avrupalı bakanlar deniz güvenliği hakkında revize edilmiş bir Eylem Planını kabul ettiler. Söz konusu yeni Planla Avrupa, hem Birlik içinde hem de dünya çapında deniz güvenliği konusundaki taahhütleri

adscode

Yüksek Temsilci, Başkan Yardımcısı ve Ajans Başkanı Federica MOGHERINI, "Bu Eylem Planı ile AB, küresel deniz emniyetini sağlama rolünü yeniden teyit ediyor. Plan, AB Küresel Stratejisinde tanımlanan stratejik öncelikler doğrultusunda uluslararası işbirliğini, denizde hukukun üstünlüğünü ve denizde çok taraflılığı geliştirmektedir" dedi.

AB'nin Çevre, Denizcilik ve Balıkçılıktan sorumlu Bakanı Karmenu VELLA, "Emniyetli denizler ve okyanuslar Avrupa'nın refahı için çok önemlidir. Sahil güvenlik işbirliğiyle büyük bir adım attık ve toplu hazırlığın farklı formlarıyla yola devam etmek için bu başarıyı sürdürmeliyiz. Riskler ve tehditler her zaman şekil değiştirir ve revize edilmiş söz konusu Eylem Planı daha iyi öngörüde bulunmamızı, daha iyi plan yapmamızı ve daha iyi karşılık vermemizi sağlayacaktır" dedi.

Revize edilen Eylem Planı'ndaki Esaslar aşağıdaki gibidir:

Denizcilik alanında terörizmin yanı sıra; siber, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditleri de kapsayan yenilikçi ve bütüncül bir deniz güvenliği perspektifi;

Avrupa deniz havzasında ve Afrika Boynuzu ve Gine Körfezi gibi popüler noktalardaki güvenlik sorunlarına müdahale etmeye olanak tanıyan bölgesel bir yaklaşım;

Limanlar, gemiler ve enerji tesisleri gibi önemli deniz altyapılarının korunması;

Sivil ve askeri aktörler arasında, farklı kurumlar arasında ve sınırlar ötesinde daha güçlü bir işbirliği.

Avrupa Balıkçılık Kontrol Ajansı, Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı, Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı ve diğer kurumlar arasında gelişmiş bilgi alışverişi deniz güvenliğinin sağlanması açısından çok önemlidir. Şu anki mevcut bilgi alışverişi, 300'den fazla ulusal sahil güvenlik idaresinin yasadışı avlanmaya karşı verdiği mücadeleye ve arama kurtarma faaliyetlerine destek sunmaktadır.

Sivil ve askeri idareler arasında artan bilgi alışverişi denizcilikle ilgili farkındalığın artmasına yol açacaktır. Bu da Deniz Gözetleme Ağı'nın (MARSUR) uygulanması ve deniz gözetimi için COPERNICUS'un kullanılmasıyla başarılabilir.

Eylem Planı, AB'nin güvenlik ve savunma alanındaki kararlılık düzeyine katkıda bulunmaktadır. Eylem Planı'nda yer alan diğer önemli hususlar, paydaş ülkelerle ve NATO ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası örgütlerle işbirliğinin geliştirilmesi ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin (UNCLOS) teşvik edilmesidir.