"Türk gemi adamlarının geleceğini pek parlak görmüyorum"

"Türk gemi adamlarının geleceğini pek parlak görmüyorum"

Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, Denizci STK'lar çalıştayında yaptığı konuşmada Türk Gemiadamlarının istihdam sorununa çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

adscode

TÜRDEF tarafından düzenlenen IV. Denizci STK'lar Çalıştayı'nda açılış konuşması yapan Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, Türk gemiadamlarının yabancı sahipli yabancı bayraklı gemilerde daha fazla çalışabilmesi gerektiğini söyledi.

Erkan Dereli yaptığı konuşmada: "BIMCO, ICS ve EMSA'nın 2030'lara kadar yaptığı bir projeksiyon çalışmasında; 2015 yılında 16 bin 500 zabit, 2020 yılında 92 bin zabit, 2025 yılında ise 147 bin zabit açığı öngörülmüştür. Yetiştirdiği gemiadamı sayısına göre dünyada ilk 5 ülke; Çin, Filipin, Endonezya, Rusya Federasyonu, Ukrayna. Şirketlerden gemilerinde çalıştırdıkları kişiler bazında oluşturulan rapor ise; Çin, Filipin, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Hindistan ancak yurtdışına ihraç ettikleri adam sayısına göre ilk 6 ülke; Çin, Filipin, Endonezya, Rusya Federasyonu, Hindistan ve Ukrayna.

Türkiye'de ne yazık ki aktif olarak denizde çalışan gemiadamı; zabit ve mürettebat bağlamında söylüyorum, böyle bir envanter yoktur. Yabancı firmalarla bu çalıştay hazırlık döneminde yaptığımız görüşmelerde 'Siz ne kadar dünyaya kaptan, mühendis, mürettebat arz edebilirsiniz?' diye sorulduğunda inanın sağlıklı bir cevap veremedik. AB ülkelerinde onaylanmış yetki belgeli Türk zabit sayısı 6 bin 377'dir." şeklinde konuştu.

"Türk gemiadamlarının yabancı personele dönüşmesi gelecek adına çok olumsuz bir dönüşümdür"

Erkan Dereli, Türk gemiadamlarının yabancı personele dönüşmesinin gelecek adına kaygı verici olduğu ifade ederek: "12 Ocak 2018 tarihli Türkiye Armatörler Birliğimizin yapmış olduğu bir istatistik bağlamında Türk sahipli yabancı bayraklı gemi sayısı 12 Ocak 2018 itibariyle 840 adet olup 18 milyon 500 bin DWT civarındadır. Türk sahipli Türk bayraklı gemi sayısı 974 adet olup 7,5 milyon DWT mertebesindedir. Ocak 2018'den itibaren Türk gemiadamlarının yabancı personele dönüşmesi tabii ki gelecek adına çok olumsuz bir dönüşümdür. Ancak şunu gözardı etmeyelim; bir Türk gemi adamının ilgili bağlantılı olduğu bakanlıklar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK kuruluşudur.  Bu kadar bakanlıklara sosyal akçeli konularda dahil olmak üzere, sosyal güvenlik konuları da dahil olmak üzere, askerlik konusu da dahil olmak üzere eğer bir bütüncül rapor çıkarılamaz ise ki bu raporun verileri bugün iki oturumumuzda dile getirilecek. Ben o zaman Türk gemi adamlarının geleceğini pek parlak görmüyorum. Bunu da üzülerek söylüyorum." diye konuştu.

Dereli, Deniz İş Kanunu'nun revize edilmesi gerektiğini belirterek: "4587 sayılı 22 Mayıs 2003 tarihinde çıkan iş kanunu ve maalesef 12586 sayılı ve 29 Nisan 1967 tarihte tam 50 yıl önce çıkmış olan Deniz İş Kanunu'na göre yönetilmektedir gemiadamlarımız, denizciliğimiz. Deniz İş Kanunu'nun mutlak suretle çağdaş, uluslararası evrensel hukuk ilkelerine uyumlu bir şekilde değiştirilmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

TURKDENİZ.COM