Türkiye ile Yunanistan'dan denizcilik mutabakatı

Türkiye ile Yunanistan'dan denizcilik mutabakatı

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Yunanistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Denizcilik Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylandı.

adscode

4 Mart 2013 tarihinde İstanbul'da imzalanan 7/3/2017 tarihli ve 6941 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Yunanistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Denizcilik Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanması Hakkında Karar'ın onaylanmasına, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 nci ve 3 üncü maddeleri gereğince karar verildi.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ VE YUNANİSTAN  CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA DENİZCİLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİNE İLİŞKİN MUTABAKAT ZAPTI

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Yunanistan Cumhuriyeti Hüküıneti (bundan böyle Taraflar olarak anılacaktır);

Taraflar arasındaki iyi ilişkileri kabul ederek,

Taraflar arasında denizcilik işbirliğinin geliştirilmesi ve daha derinleştirilmesine, kendi sorumlulukları çerçevesinde, katkıda bulunma işleğiyle, uluslararası hukuka uygun olarak ve üye bir devlet olarak Yunanistan'ın, Avrupa Birliği Hukukundan kaynaklanan yükümlülüklerini dikkate alarak,

Denizcilik alanında işbirliği çerçevesi kurmak amacıyla aşağıdaki hususlarda anlaşmaya varmışladır:

l . Teknik ve idari uzmanlık değişimini de içerecek şekilde, Türk özel denizcilik şirketleriyle, Yunan özel denizcilik şirketleri arasında ortak taşımacılık alanında işbirliğinin teşvik edilmesi,

  1. Türk limanları ve Yunan limanları arasında konteynerlar ve Ro-Ro taşımacılığı için düzenli deniz hatları kurulmasının teşvik edilmesi.
  2. Deniz ticareti, liman yönetimi ve idaresi konusunda işbirliği imkanlarının araştırılması ve tecrübe ve bilgi değişiminin güçlendirilmesi.

Tarafların Denizcilik İdareleri arasında, denizcilik öğrenimi alanında işbirliği ve denizcilik eğitimi alanında tecrübe değişimi ve işbirliğinin geliştirilmesi imkanlarının araştırılması.

  1. İşbirliğini geliştirmek üzere yeni görüş ve programlar geliştirmek amacıyla, Tarafların Denizcilik İdareleri arasında karşılıklı ziyaretlerle, denizcilik teknolojilerinin değişimi, yatırımlar ve işbirliği gibi Tarafların karşılıklı menfaatlerini ilgilendiren konuların görüşülmesi.
  2. Ege Denizi, Karadeniz ve Doğu Akdenizlde 'deniz turimini geliştirmek için kurvaziyer gemilerinin? her iki Tarafin limanlarına uğramaya teşvik edilmesi suretiyle İşbirliğinin geliştirilmesi.
  3. Tarafların özel şirketleri arasnıda gemi inşası, gemi onarımı, gemi bakımı, yat imalatı ve yat İmalatı tesisi yatırımı, gemi geri dönüşümü ve gemi inşa tesisi yatınmı alanlarında işbirliğinin ilerletilmesi,

8.İşbu Mutabakat Zaptı, Tarafların birbirlerine diplomatik kanallardan, yürürlüğe giriş için gerekli iç hukuk usullerini tamamladıklarını bildirdikleri son yazılı bildirimin alındığı tarihte yürürlüğe girer.

  1. İşbu Mutabakat Zaptı, Âkid Tarafların karşılıklı yazılı rızalarıyla, herhangi bit zamanda değiştirilebilir. Değişiklikler bu Zaptın 8. maddesinde belirtilen hukuki usule uygun olarak yürürlüğe giter.
  2. İşbu Mutabakat Zaptının yorumlanmasından veya uygulanmasından doğan her türlü uyuşmazlık, Taraflar arasında görüşmeler yoluyla, dostane şekilde çözümlenir.