"Türkiye’nin Koster Filosu'nu yenileyeceğiz"

"Türkiye’nin Koster Filosu'nu yenileyeceğiz"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Koster Filosu'nu yenilemek için çalışmaların başladığını söyledi.

adscode

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk koster filosunun yenilenmesine ilişkin NTV'de katıldığı programda değerlendirmelerde bulundu.

Faruk Özlü, Türk Koster filosun yenilenmesine ilişkin: "Bu çalışamaya Ulaştırma, Denizciik ve Haberleşme Bakanlığı ile birlikte 6 ay önce başladık. Türkiye'de Türk sahipli 687 koster var. Koster dediğimiz yük taşıma gemisi... Bunlar sıvı ve kuru yük olabiliyor. 12500 DWT'a kadar olan bir gruptan bahsediyoruz. 3500,7000,8000 ve 12500  kadardan bahsediyoruz. Türkiye'de mevcut koster filosu yaşlı. Koster filosunda ağırlıklı olarak 20 yaşın üzerinde gemi var. Birincisi bu gemiler işletme açısından ekonomik değiller. İkincisi teknoloji açısından eski oldukları için bu kosterlerin bir çok Avrupa ülkesinde limanlara girişi sıkıntılı. Dolayısıyla biz bunları yenilemek istiyoruz. " ifadelerini kullandı.

AKDENİZ VE KARADENİZ TÜRK GÖLÜ OLACAK

Bakan Özlü, yenileme projesinin tüm denizcilik sektörüne hareket getireceğine değinerek: "Bizim bu projeden maksadımız; burdan üç çıktı bekliyoruz. Birincisi koster filomuzu yenilediğimizde Akdeniz ve Karadeniz, yük taşımacılığı bakımından Türk gölü olacak. Orada ağırlığımız artacak. İkincisi tersanelerimiz şu anda düşük kapasitede çalışıyor. Tersanelerimize tam kapasiteyle çalışma imkanını sağlayacağız. Üçüncü çıktı gemi inşa yan sanayimizi derinleştireceğiz. Yerli üreticimize ve sanayicimize gemi inşa sanayinde iş potansiyeli oluşturacağız." şeklinde konuştu.

KURULACAK ŞİRKETE %49'A KADAR ORTAK OLACAĞIZ

Bakanlar kurulu kararıyla proje kapsamında kurulacak olan şirkete ortak olunmak üzere 150 milyon TL'lik şirket payı ayırdıklarına belirten Bakan Özlü: "Biz tabi kurulacak olan Koster A.Ş.'ye %49'a kadar ortak olacağız. %51 özel sektör olacak. Özel sektörle görüşmelerimiz sürüyor. Şöyle birşey vardı; Ticaret Odalarında ve Sanayi Odalarında seçimler sebebiyle seçimlerin tamamlanmasını bekledik. Geçen hafta seçimler tamamlandı. Şimdi Deniz Ticaret Odası, Gemi İnşa Sanayicieri Birlği ve Bakanlığımız görüşek. Özel sektörden de yatırım yapmak isteyen sanayicilerimiz var. Koster AŞ. diye bir şirket oluşturacağız. Devlet buna ortak olacak, katkı verecek ama yönetimde söz sahibi olmayacağız. Biz alttan destekleyen ve yönlendiren olacağız. Burada Ekonomi Bakanlığımızın güzel uygulamaları var. Hatırlarsanız geçen haftalarda bir açıklama oldu. 19 firma 23 proje... İnşaallah bu projeyle bunu da Proje Bazlı Destek Programına teklif edeceğiz. Güzel bir proje olacak. Gemi inşa sanayiciliğimiz için ve yük taşımacılığı için cazip bir proje." dedi.

İLK ETAPTA 10 KOSTER YENİLENECEK

İlk etapta 10 kosterin yenilenmesiyle başlayacakarını ifade eden Bakan Özlü şu ifadeleri kullandı: "Kosteri var, yaşlı ve bunu yenilemek istiyor. Koster sahibiyle görüşeceğiz. Ondan %10 peşin katkı payı isteyeceğiz. %5 gibi eski kosterinin hurdasını sayacağız. Yaklaşık 14 - 18 ay sürüyor bir kosterin inşası. Sözleşmeyi yaptıktan sonra  14 veya 18 ayda yeni koster ortaya çıktıktan sonra eski kosteri alacağız yenilemiş olacağız.  Dolayısıyla bu Devlet - Özel Sektör ortaklığı bir proje olacak. Şunu ifade edeyim; sadece Türkiye'de değil çevremizdeki ülkelere baktığımızda yenilenme ihtiyacı olan yaklaşık 2 bin koster var. Bunun ihracatı da olacak. Başarılı bir örnek... Türkiye'de  sergileyebilirsek çevremizdeki ülkelerin kosterlerini de yenilemiş olacağız."

Devletin katkısının Proje Bazlı Destek gibi düşünülmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Özlü; "Sıfır bir koster 7.5 milyon dolar...  100 tane derseniz 750 milyon dolar eder. 687 ile çarpın o kadar bir bütçe ama bu kendisini çevirecek olan bir proje. Burada devletin katkısı proje bazlı destek gibi düşünülmeli"diyerek sözlerini tamamladı.

TURKDENİZ.COM