"Ülkemizde denizciliğimizin ekonomik büyüklüğü 18 milyar doları aştı"

"Ülkemizde denizciliğimizin ekonomik büyüklüğü 18 milyar doları aştı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Yeşil Liman Sertifika töreninde denizcilik sektörünü yakından ilgilendiren konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

adscode

Denizciliğin daha da gelişmesi, denizlerde sağlanan imkanların artması, kaynakların ekonomiye kazandırılması ve en etkin şekilde kullanılması hususlarına, büyük önem verildiğini belirten Bakan Turhan denizcilik sektörünün ekonomiye önemli katkı sağladığını ifade ederek, "Bunu da sektör temsilcilerimizle birlikte yapmanın gayreti içinde olduk. Elbette denizlerimizin genişliği, zenginliği ve stratejik üstünlüğü bizim için önemlidir. Önemli olan, bu alanda üreten, işleyen, ışıldayan sektörümüzün de güçlü olmasıdır. Çünkü denizcilik sektörü ve ekonomisi, dünya ticaretinde önemli bir role sahiptir. Uluslararası deniz ticareti, 2017 yılında yüzde 4’lük bir büyümeyle son beş yılın en hızlı büyümesini yakalayarak, 2018 yıl sonu itibariyle 11 milyar tona ulaşmıştır. Yaklaşık 17 trilyon dolar olan dünya ticaretinin 10 trilyon dolarlık bölümü deniz yoluyla gerçekleşmektedir. Ülkemize baktığımızdaysa, denizciliğimizin ekonomik büyüklüğünün 18 milyar doları aştığını görüyoruz.

Denizcilik sektörümüz, ilgili ve ilişkili alanlarla birlikte 1 milyona yakın istihdama sahiptir. Denizcilik sektörünün toplam GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) içindeki ekonomik payı yüzde 2,4’tür. 2018 yılında Türk limanlarının ekonomiye katkısı ise yaklaşık 4.5 milyar dolardır. Deniz yoluyla gerçekleştirilen dış ticaret taşımaları 2003 yılında 149 milyon ton iken, 2018 yılında 328 milyon tona ulaşmıştır. Ülkemizin toplam dış ticareti içerisindeki deniz yolunun parasal değer olarak payı, 238 milyar dolara yükselmiştir. 2003’te 57 milyar dolar idi. Artış 300 Limanlarımızda elleçlenen yük miktarı, 460 milyon tona ulaştı 2003’te 190 milyon ton. Bunlar önemli ancak potansiyelimizin büyüklüğü, hedeflerimizin yüksekliği karşısında yetersiz rakamlardır. Örneğin Ambarlı Limanı, 3,1 milyon TEU elleçleme değeriyle dünyada 51. sırada. Bu rakamın çok daha yukarılara çekilmesi gerekmektedir. Uzak doğu limanları elleçleme konusunda dünyada başı çekiyor. Altyapılarıyla, operasyonel verimlilikleriyle birden çok limanımızı, dünya sıralamasında üst sıralara taşımak temel hedeflerimiz arasında bulunuyor" şeklinde konuştu.