"Yüzümüzü denize dönmeliyiz"

"Yüzümüzü denize dönmeliyiz"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Piri Reis Üniversitesi’nin 2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreninde açıklamalarda bulundu.

adscode

Selim Dursun, açılış töreninde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı.

Sabırla, metanetle ama düşünüp yapmak istediğiniz hayallerinize giden yolda her türlü zorlu açmak için kararlı bir şekilde yolunuz açık olsun. Denizlerin insanlar için önemini kelimelerle ifade edemeyiz. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de denizler insanlığın vaz geçilmez hayat alanını ve ekonomik mücadele zeminini oluşturacaktır. Ülkemizin bu manada denizlerden ve denizcilikten gelecekte beklentisi çok fazladır. Coğrafi durumumuz, iklim şartlarımız öylesine güzel bir deniz ülkesi var ki atalarımız burayı bize yurt edinmiş. Sadece yaşayan nesillere değil gelecek nesillere güzel bir emanet bırakmıştır. Üzerinde yaşadığımız coğrafyanın denizci olmayan, denize sırtını dönen tarihte de milletleri affetmediğini biliyoruz. Tam anlamıyla yüzümü denize döneceğiz. Devleti ve milletiyle denizci olması, bir deniz ülkesi olması halinde yaşadığımız coğrafyanın jeopolitik bir güç merkezi olması çok çok önemlidir. Her alanda da denize ve denizciliğe vereceğimiz önem ölçüsünde Türkiye’miz de büyüyecek ve güçlenecektir.

Denizin doğal otobanından ve geniş kapasiteli ulaşım imkanlarından ne kadar istifade edebildiğimizi ayrıca denizlerin sunduğu çok zengin kaynaklardan, ekonomik zenginlikten, ticaretinden ve bereketinden ne kadar faydalandığımızın muhasebesini yapmalıyız. Sınırlarımızın yüzde 70’i denizlerle çevrili. Bulunduğumuz coğrafyada da bir deniz ülkesiyiz. Nüfusumuzun yüzde 50’si de kıyı şeritlerindeki şehirlerimizde yaşamakta. Biz Akdeniz havzasındayız. Akdeniz havzası; Karadeniz, Ege Denizi ve Adriyatik dahil okyanuslar ve denizlerin bir parçası. Yüz ölçümü olarak da yüzde 1’e sahip dünya denizleri ve okyanusları arasında. Bu Akdeniz havzasının deniz ulaşımından payı yüzde 25’in üzerinde. Türkiye’miz Akdeniz havzasında en uzun kıyı şeridine sahip egemen devlettir. Akıl ve alın teri ile var gücümüzle çalışarak hep beraber bu pastadan pay almayı hedeflemeliyiz.

Türkiye’mizi Dünya’nın en büyük 10 ekonomisi arasına sokma hedefimiz var. Sizlerin de bu hedef için katkısı diğer sektörlerden biraz daha fazla olacak. Bunun için de denizcilik ile ilgili eğitim kurumlarımız çok özel bir misyona sahip. İşimizin severek yaparsak ve hakkını verirsek başarının gelmesi kaçınılmazdır. Mükemmel derken iyiyi kaçırmayalım. Güzel, küçük işlerle de mükemmele gideceğimizi unutmayalım. Ekonomik savaş dünya kurulduğundan beri var. Biz içinde bulunduğumuz her şartı küllerinden yeniden doğarak aşmış bir milletin torunlarıyız. Bizden sonraki nesillere emanet ederken daha rahat daha ferah yaşamalarını düşünerek bizlere emanet edilen vatanın hakkını veririz diye düşünüyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak benimseyip, başarmamız lazım” sözüyle bu şuurla, yenilikleri, ilmin, irfanın, teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak ülkemizi başarıdan başarıya koşturacağız. Buna mecburuz.

TURKDENİZ.COM