BAKAN URALOĞLU, ÖREN TEKNE İMAL VE ÇEKEK YERİ'Nİ HİZMETE AÇTI

BAKAN URALOĞLU, ÖREN TEKNE İMAL VE ÇEKEK YERİ'Nİ HİZMETE AÇTI

Avrupa'nın en büyük küresel tersanelerinden biri olan Ören Tekne İmal ve Çekek Yeri Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından hizmete açıldı.

adscode

Tersan Tersanesi, tarafından yeni gemi inşası, tamir bakım ve onarım için inşa edilen Avrupa'nın en büyük küresel tersanelerinden biri olan Ören Tekne İmal ve Çekek Yeri Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından hizmete açıldı.

Yat inşa sanayisi için yüksek standartlı örnek bir proje olan ve Tersan tarafından yapımı tamamlanan Ören Tekne İmal ve Çekek Yeri’nin hizmete açılış töreninde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin denizcilik sektöründe de cağ atladığını belirterek “Çünkü bizim için denizcilik sadece bir uğraş değil, kültürdür, güçtür. Denizlerimiz bizim ‘Mavi vatan’ımızdır. 2002 yılından bu yana bir deniz kaptanının oğlu olan Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve kaptanlığında denizcilerimizin bahtını ak, yolunu açık etmek için çok önemli atılım ve politikalar gerçekleştirdik” dedi.

Türkiye’de 2002 yılına kadar neredeyse sadece İstanbul Tuzla’da sıkışmış olan bir tersanecilik faaliyetinin söz konusu olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “Türk bayraklı gemiler kara listedeydi.

Vergi yüklerinden bunalmış bir denizcilik sektörü vardı. Ama AK Parti hükümetleri olarak bu gidişata ‘dur’ dedik. Hayata geçirdiğimiz denetim ve uygulamalarla Paris Mou’da 2008 yılında beyaz listeye geçtik ve o günden bu yana beyaz listedeyiz” dedi.

Denizcilerin üzerindeki yükü paylaşmak için ÖTV’siz yakıt uygulamasını hayata geçirdiklerini kaydeden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bugüne kadar sektöre yaklaşık 11 milyar lira ÖTV’siz yakıt desteği verdik. Bugün ülkemiz; 217 limanında 543 milyon ton yük, 12,4 milyon Teu konteyner elleçlenen Tekirdağ, Ambarlı, Kocaeli ve Mersin’de bulunan konteyner limanları dünyada ilk 100 liman arasındayız. 85 faal tersanesi ile gemi siparişlerinde dünyada 7. sıradayız.45,7 milyon dedveyt tona ulaşan deniz ticaret filosu ile dünya sıralamasında 12. sırada yer alan ve 1 milyonu aşan amatör denizcisi ve 138 bin gemi inanı ile dünyanın önde gelen ülkeleri arasındayız” dedi.

“Türk gemi inşa ve sanayi; en son teknolojileri kullanmaktadır”

Konuşmasında Türkiye’deki denizcilik sektörüne ilişkin bilgiler de veren Bakan Abdülkadir Uraloğlu, “Biz tersaneciliğimizi tüm kıyılarımıza yayacak politikalar geliştirdik ve özel sektör temsilcilerimizin önünü açtık. Sayısal ve kapasite olarak geçmişten bugüne sektörümüze bakacak olursak; 2002 yılında 37 olan tersane sayımız 85’e, Yıllık üretim kapasitemizi ise 550 bin dedveyt ton’dan 4,8 milyon dedveyt tona yükselttik. Tersanelerimizdeki bakım-onarım hacmi de son 10 yılda yüzde 129 oranında artarak 35 milyon detveyt tona yükseldi. Gemi sanayimizin inovatif, çevreci ve alternatif enerji kullanma yeteneği ile rekabet gücü gün geçtikçe artmakta, döviz getirisi ile de ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Özellikle balıkçı gemisi inşasında atağa geçen ülkemiz, rakibi İspanya’yı geride bırakarak en fazla ihracat yapan ülke olmuştur” diyerek dünyanın ilk hibrit balıkçı gemisi ile en büyük canlı balık taşıma gemisinde, full elektrikli feribot, LNG-hibrit-elektrikli römorkör, katamaran enerji gemisi gibi birçok yenilikçi projede Türk mühendislerinin imzası olduğunu söyledi.

“Ülkemiz dünya süperyat endüstrisinin parlayan yıldızıdır”

Yat inşa sektöründe küresel pazarda önemli bir konumda olan Türkiye’nin yat inşa sektöründe küresel pazarda önemli bir konumda olduğunu ve özellikle mega yat inşası noktasında İtalya ve Hollanda’dan sonra dünyada 3. Sırada yer aldığını kaydeden Bakan Uraloğlu; “Şu anda açılışını yaptığımız Ören Tekne İmal ve Çekek Yeri 275 bin metrekare alan üzerinde 16 hangarda, 32 kooperatif üyesi işletmeci ile tekne imal ve çekek faaliyeti yürütecektir. Bu alanda sağlanacak 4 bin kişilik istihdam bölge ülkemiz insanına ekmek kapısı olacaktır. Boyutlarına bağlı olarak yıllık 60 tekne üretimi yapılması planlanmaktadır” diyerek Türkiye için böylesine önemli bir tesisin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Konuşmasında basın mensuplarına da bakanlık olarak denizcilik faaliyetlerine yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Abdulkadir Uraloğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak denizciliğimizin daha da gelişmesi, denizlerimizden sağlanan imkanların artırılması, kaynaklarının ekonomiye kazandırılması için daha da etkin çalışacağız. Çünkü bizim için denizcilik sadece bir uğraş değil, kültürdür, güçtür. Denizlerimiz bizim ‘Mavi vatan’ımızdır. Bütün bu olumlu gelimlerin bir sonucu olarak geçtiğimiz hafta, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Konsey Üyeliği seçimlerinde Ülkemiz tarihinin en yüksek oyunu alarak üst üste 13. Kez seçildi. Yine sektörümüz için güzel bir gelişme de ‘Türk Loydu’ Uluslararası Klas Kuruluşları Birliği’ne (IACS) üye oldu. Bu gelişme, Türk Loydu’nun uluslararası düzeyde etkisini arttırarak, Türk denizcilik sektörünün ve gemi sanayisinin daha fazla söz sahibi olmasına da katkı sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Muğla Valisi İdris Akbıyık, Tersan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nurettin Paksu, milletvekilleri, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldığı törenin ardından Bakan Abdülkadir Uraloğlu tarafından çekek alanına denizden bir yat temsili olarak çekildi.

Bakan Uraloğlu’na katkılarından dolayı Tersan Grup Yöneticileri tarafından plaket, Milas Halısı ve çeşitli hediyeler verildi.