“BALIKÇILIK TURİZMİ, HEM EKONOMİYE HEM SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE KATKI SAĞLAR"

“BALIKÇILIK TURİZMİ, HEM EKONOMİYE HEM SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE KATKI SAĞLAR"

Pesca Turizm, Türkiye’deki balıkçılık filosunun büyük kısmını oluşturan küçük ölçekli balıkçılar için alternatif bir geçim kaynağı olabilecek potansiyeli ile dikkat çekiyor.

adscode

Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya ve WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Türkiye Balıkçılık Uzmanı Timuçin Dinçer Ege Bölgesi’nde pesca turizm için ciddi bir potansiyel olduğunu belirttiler.

Türkiye’de balıkçılık turizmi için gerekli yasal çerçevenin mevcut olmadığını söyleyen Dinçer, “Yolcu emniyeti ve güvenliğini kapsayan, avlanma yöntemlerini düzenleyen ve balıkçılık turizmini balıkçılar için ek bir faaliyet olarak tanıyan sağlam ve etkili ulusal düzenlemelerin geliştirilmesi, sürdürülebilir balıkçılık turizmini mümkün kılacak ilk koşul” dedi.

Dinçer, “Balıkçılık turizmi aracılığıyla küçük ölçekli balıkçılıkta çevresel sürdürülebilirlik hedefine katkı sağlanıyor. Bu faaliyet ile avlanma süresini azaltmak, balıkçılık yönetimini iyileştirmek, küçük ölçekli balıkçıların sahip olduğu kültürel mirası tanıtmak ve onlar için ekonomik iyileşme sağlamak hedeflenmeli. Şüphesiz bunlardan en önemlisi avlanma süresini kısaltma yoluyla denizlerdeki av baskısını azaltmak” diye konuştu.

Akyaka’da pesca turizm başladı

Ege Bölgesi’nde küçük ölçekli balıkçılığın sürdürülebilirliğini sağlamak ve balıkçılık turizmini tanıtmak üzere düzenlenen etkinliklerdeki gözlemlerini aktaran Dinçer, “Çoğu zaman bire bir görüşmelerle bu konudaki ilkelerimizi anlattık ve bölgedeki küçük ölçekli balıkçıların balıkçılık turizmi için oldukça istekli olduklarını gözlemledik. Bölgedeki mevcut turizm potansiyeli, küçük ölçekli balıkçıların konuya ilgisi ve turistlerin balıkçılığa olan alakası birleştiğinde, bu bölgede balıkçılık turizmi için önemli bir potansiyel olduğunu söylemek mümkün. Balıkçılık turizmi etkinliğine katılan ziyaretçiler, aynı zamanda denizlerdeki biyoçesitlilik ile ilgili bilgi ve deneyim sahibi olabilecek ve çevrelerinin farkındalığının artmasını sağlayabilecekler” değerlendirmelerinde bulundu.

FAO’nun Akdeniz’de Mavi Umut Girişimi kapsamında Akdeniz Koruma

Derneği ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iş birliği ile Gökova Körfezi’nin Akyaka beldesinde 27 Eylül 2021 itibariyle pesca turizm turları başladığını anlatan Zafer Kızılkaya ise, “Ege Bölgesi’nde denizel biyoçeşitliliğin aşırı ve yasa dışı avlanma, iklim değişikliği, kirlilik gibi nedenlerle azalması, küçük ölçekli kıyı balıkçılığının son yıllarda gerilemesini beraberinde getirdi. Balıkçılık turizmi de, küçük ölçekli kıyı balıkçıları için meslekten ve denizden uzaklaşmadan, deniz ve meslek hakkındaki bilgilerini ilgilileri ile paylaşmak ve bundan gelir elde etmek adına ilgi görüyor” diye konuştu.

Akdeniz Koruma Derneği, balıkçılık turizmi için pilot uygulamaları 2013-2014 yılları arasında Gökova Körfezi’nde gerçekleştirilse de ilgili mevzuatın uygun olmamasından dolayı sistem uygulanamadı. 2021 yılı itibari ile balıkçılık turizmi uygulamalarının Gökova Körfezi ve Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde hayata geçirilmesi için Dünya Gıda ve Tarım Örgütü, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koordinasyonu ve yetkili kamu kurumlarının iş birliği ile gerekli alt yapının sağlanması ve pilot uygulamaların gerçekleştirilmesi için çalışıyor. Türkiye’de bu çalışma için ilgili yasal mevzuatın balıkçılık turizmi için hazırlanması çalışmaları da bu proje ile hayata geçirildi.

Kaynak: Dünya Gazetesi