BM ULUSLARARASI GÖÇ ÖRGÜTÜ: 2014'TEN BU YANA 29 BİNDEN FAZLA GÖÇMEN AVRUPA YOLUNDA HAYATINI KAYBETTİ

BM ULUSLARARASI GÖÇ ÖRGÜTÜ: 2014'TEN BU YANA 29 BİNDEN FAZLA GÖÇMEN AVRUPA YOLUNDA HAYATINI KAYBETTİ

Birlemiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) son raporuna göre 2014'ten bu yana Avrupa'ya gitmeye çalışan göçmenlerden 29 bini yollarda hayatını kaybetti.

adscode

IOM, bu sayının 2022'nin başından beri en az 5 bin 684 olduğunu belirtti. Bu sayı 2021 yılında 2 bin 836'da bulunuyordu. 

Rapora göre en ölümcül göç rotası, Libya ve Tunus'tan Malta ve İtalya'ya giden göçmenlerin dayanıksız sal ve botlarla geçmeye çalıştığı Akdeniz olmaya devam etti.
 

"Ölümler hızlı ve etkili yardımlarla engellenebilirdi"

Ölümlerin birçoğunun "zor durumdaki göçmenlere hızlı ve etkili bir şekilde yardım edilerek önlenebileceği" belirtilen raporda, "yeterli güvenli yolların sağlanmasında yapısal bir başarısızlık" olduğu da ileri sürüldü.

Avrupa yolunda en fazla hayatını Suriyelilerin kaybettiği belirlenirken, onları Faslılar ve Cezayirliler takip etti.

IOM ayrıca denizde habersiz batan göçmen tekneleri nedeniyle gerçek kayıp sayısının daha yüksek olabileceğini de kabul etti.

Şeffaflık eksikliği, erişim yetersizliği ve bu tür olayların son derece siyasallaşmış doğası nedeniyle geri itme vakalarını tam olarak doğrulamak neredeyse imkansız Birlemiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü Rapordaki çarpıcı bir diğer detay da en az 252 göçmenin "Avrupalı yetkililer" tarafından yapıldığı iddia edilen yasadışı geri itmeler veya zorla sınır dışı etmelerin doğrudan bir sonucu olarak öldüğünün belirtilmesi oldu. 

Rapora göre geri itmeye bağlı ölümlerin 97'si Orta Akdeniz'de, 70'i Doğu Akdeniz'de, 58'i Türkiye-Yunanistan kara sınırında, 23'ü Batı Akdeniz'de ve dördü Belarus-Polonya sınırında belgelendi.

Kaynak: Euronews