İMEAK Deniz Ticaret Odası Mart ayı Meclis toplantısı yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Mart ayı Meclis toplantısı yapıldı

Deniz Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya üyeler yoğun katılım gösterdi.

adscode

Toplantıya Eski Milletvekillerinden Ali Torlak ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati katılım sağladı.

Toplantının başında 2018 yılı bilançosu ve kesin hesabı hakkında üyelere bilgi verildi. Daha sonra Deniz Ticaret Odası’nın 2018 bilançosu ve kesin hesabı oybirliği ile kabul edildi.

"Hedefimiz Türk Gemi İnşa sektörüne yakışır bir organizasyon gerçekleştirmek"

Exposhipping ExpoMaritt İstanbul Fuar çalışmaları hakkında Esin Aslıhan Göksel bir sunum yaptı. Esin Aslıhan Göksel yaptığı sunumda: “Deniz Ticaret Odası adına Exposhipping’in organizasyonunu yapıyoruz. Fuarımız 2-5 Nisan tarihlerinde Tuzla VIA Port Marina’da olacak. Global olarak 12’den fazla denizcilik ile ilgili fuarlar düzenliyoruz. Fuarımız 6 bin 500 metrekarelik alanda yapılacak. Hedefimiz Türk Gemi İnşa sektörüne yakışır bir organizasyon gerçekleştirmek.” İfadelerini kullandı.

Esin Aslıhan Göksel’in sunumun ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran bir konuşma gerçekleştirdi.

Tamer Kıran yaptığı konuşmada: “Eylül ayının başlarında 85 sayılı kararname yayınlanmıştı. Döviz ile işlem yapılamama konusunda yeni uygulamalar getirilmişti. Denizcilik sektörünü fazlasıyla ilgilendiren bir konuydu. Başlarda sıkıntı yaşadık. Sonrasında 8 madde ile ilgili sıkıntılarımızı bakanlığa ilettik. Ardından iki ay gibi kısa bir sürede sekiz maddenin altısı çözüldü. Sayın Nureddin Nebati’ye bu konudaki uğraşları için teşekkür ediyorum.

“Limanlarımızda elleçlenen yük miktarı iki katına çıktı”

2018 yılı verilerine göre Türk deniz ticaret filosu 29.3 milyon DWT ile dünyada 16. sırada yer almaktadır. Dünya deniz ticaretinin yüzde 83’ü, Türkiye ticaretinin ise yüzde 89’u deniz yolu ile gerçekleşti. Deniz ticaret filomuzun nitelik ve nicelik olarak dünya standartlarında iyileştirilmesi hedeflerimiz arasındadır. Türk sahipli filomuz 1547 adete çıktı. 8.9 milyon DWT’den 29.3 milyon DWT’ye çıktı. Limanlarımızda elleçlenen yük miktarı iki katına çıktı. Gemi inşa sektörü 2002 yılından itibaren en hızlı büyüyen sektörlerinden biri oldu. Tersanelerimizde inşa edilen gemilerimizden çoğu başta Avrupa ülkeleri olmak üzere çok farklı yerlere ihraç ediliyor. Yat inşasında dünyada üçüncü sırada yer alıyoruz. Tersanelerimizde savaş gemileri inşa edilerek yurtdışına ihraç ediliyor. Deniz Ticaret Odası olarak potansiyeli daha da yükseltebilmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Maliye ve Hazine Bakanlığı’ndan beklediğimiz taleplerimiz var.


“Koster filomuzun yenilenmesini istiyoruz”

Deniz Taşımacılığının desteklenmesi geliştirilmesi kapsamında koster filomuzun yenilenmesini istiyoruz. Bunu birçok yerde dile getirdik. Her ortamda tekrar etmeye devam ediyoruz. Bölgemizin en kuvvetli filosu olan filomuzun yaş ortalaması 26’yı geçti. Rekabet gücünü kaybedip çevre, can ve mal güvenliği dolayısıyla filomuzun yenilenmesi zaruridir. Sanayi Bakanlığı ile yürüttüğümüz çalışmada KOSGEB desteklerini araştırıp bu konuda çalışıyoruz. Teşvik Uygulama, asgari 100 Milyon olursa ilgilenebileceğini söyledi. Ayrıca Avrupa Birliği’nin çevreci yeni nesil gemilere olan yakın duruşu ve fonlar sayesinde projemizi destekleyebileceklerini söylediler.

"Teminat mektuplarındaki sıkıntı tam olarak çözülmüş değil"

Tersanelerimizin teminat mektuplarının kabul edilmemesi konusu da var. Bir yıla kadar vadeli teminat mektuplarına kabul verilmeye başlandı ancak bu sıkıntı tam olarak çözülmüş değil. Tersanelerimizin müşterilerinden olan özellikle Kuzey Avrupa ülkeleri yerli bankalardan teminat istiyor. Zaman zaman siparişler de kaçırıyoruz. Exim Bank’ın bu konuya dahil olabileceği bilgisini aldık. Bizim düşüncemiz Exim Bank ve diğer Kamu bankalarının devreye girerek teminat mektuplarını daha makul komisyonlarla bizlere sağlayabilirler düşüncesindeyiz. Artan kredi maliyetleri ve krediye ulaşmadaki güçlükler. Komisyon ve faiz oranlarında biraz gerileme var ancak iş hayatının yapılması için halen yüksek seviyelerde. Gemi acentelerinin hizmetlerinin döviz kazandırıcı hizmet olarak kabul edilmesini istiyoruz. Gemi acentelerimizi döviz kazandırıcı hizmet yapan kurumlar listesine eklettiremedik.

İstanbul’da yolcu motoru taşımacılığı yapan üyelerimizin sorunları bulunuyor. İstanbul’da özel halk otobüslerinin bilet fiyatlarındaki KDV yüzde 1’e indirildi. Arkadaşlarımız Marmaray ve Avrasya Tüneli nedeniyle yolcu kaybettiler. Yolcu taşıyan üyelerimizin kaybı oldu. KDV oranının yüzde 18’den 1’e inmesini talep ediyoruz.

Tamer Kıran’ın konuşmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati kürsüye çıktı.

Nureddin Nebati yaptığı konuşmada: “Problem varsa çözülmeli. Problemlerin çözümü konusunda gayret sarf etmiyorsanız bulunduğunuz makamları fuzulen işgale ediyorsunuz demektir. Sorunları çöze çöze gidiyoruz. Bakan Bey de çok hızlı. Bizim Bakanlığımızda çözüm var. Bugün de ilettiğiniz 15 madde ile ilgili yapabileceğimiz şeyleri yaparız. Vergilerle ilgili ve diğer konularla ilgili bazı tedbirler almıştık. Sektördeki indirimlere bürokrasi karşıydı. Bakan Bey’in duruşu ve piyasayı ölçmemiz hiç gelmeyecek verginin gelmesine neden oldu. İlettiğiniz sorunlarla ilgili gayretle çalışacağımızdan emin olmanızı istiyorum. Bizim medeniyetimiz denizciliğe hep önem vermiştir.

“Denizcilerimizi iyi bir şekilde eğitmek ve denizciliği şahlandırmak durumundayız”

8400 kilometreye yakın sahil şeridimiz var. Geçmişimizde de denize ve denizciliğimize fazlasıyla önem verildi. Denizcilerimizin faaliyetlerini geniş bir perspektifle ele aldığını biliyoruz. Denizciliğin küresel boyut kazandığı dönemde denizcilerimizi iyi bir şekilde eğitmek ve denizciliği şahlandırmak durumundayız. Ticaretin merkezi burası. Sizler taşıyorsunuz, sizler yoruluyorsunuz, sizler kazanıyorsunuz, sizler kazanınca da kamu da kazanıyor. Türkiye’de uluslararası ticaretin büyük bir dölümü deniz yolu ile gerçekleşiyor. Ulaştırmanın diğer türlerinde olduğu gibi denizcilikte de dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmak durumundayız. 2002’den beri Türkiye üç buçuk kat büyüdü. Denizcilik sektörü çok daha hızlı büyüdü. Sektörün yıllık faaliyetleri 2,5 milyar doları aşmış durumda.

“6208 Türk sahipli yabancı bayraklı tekne Türk bayrağı taktı”

Türk Bayrağını cazip kılacak KDV yüzde 1’e indirildi. Yabancı bayrak sahipli Türk sahipli teknelere Türk bayrağına geçiş için kolaylık sağlandı. 6208 Türk sahipli yabancı bayraklı tekne Türk bayrağı taktı. Yerel seçimlerden sonra vergi reformunun gerçekleştirileceği günler de yakın. 31 Mart’tan sonra 4 yıl seçim yok. Dört yıl boyunca seçim konuşmayacağız, iş konuşacağız. Anlayan, dinleyen ve sorunları çözen bir yapı var.

Aktif olan tersane sayısı 78’e yükseldi. Eğitilmiş gemi adamı sayısında ülkemiz Çin’den sonra ikinci sırada. Türkiye 16 yılda denizcilik alanında Avrupa ve Dünya katında hatırı sayılır noktalara geldi. Denizcilik alanındaki istihdam 1 milyona yaklaştı. Kabotaj yatırımı canlandı. Türkiye’nin toplam dış ticaretindeki deniz yolundaki payı 228 milyar dolara yükseldi.

“En az yüzde 70 yerli üretim ile gemi inşasını hedefliyoruz”

Deniz yolu taşımacılığını ekonomik, güvenli ve kaliteli bir şekilde yenileyeceğiz. Gemi inşa, gemi yan ve gemi geri dönüşüm sanayinde istihdam sağlayacağız. Tersanelerimiz daha etkin ve rasyonel kullanıp daha yüksek kapasiteye taşıyacağız. En az yüzde 70 yerli üretim ile gemi inşasını hedefliyoruz. Amatör Denizci Belgesi sayısını arttırmalıyız. Yatçılık alanında ülkemizde önemli bir performans sergilememiz lazım.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Tamer Kıran ve Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati'ye konuşmasının ardından bir teşekkür plaketi takdim etti.

Meclis toplantısının son bölümünde Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran bir kez daha söz aldı. Kıran’ın yaptığı konuşma şu şekilde:

24 Ocak’ta yaptığımız Türkiye Ekonomi Şurasından sonra Sayın Cumhurbaşkanımız tüm konuşulanları not alıp “Biz bunları yapacağız ama sizler neler yapacaksınız” demişti. İstihdam ülkemizin içinde bulunduğu en önemli problem. Bununla ilgili Oda Başkanlarını teker teker davet ederek söz aldı. TOBB’un 1,5 milyon üyesi var. 2,5 milyon yeni istihdam talebi geldi Sayın Cumhurbaşkanımızdan. Cumhurbaşkanımız “İstanbul’un dört odasından 900 bin bekliyorum” dedi. Bu nasıl olacak diye çalışmalar başladı. Ortaya İstihdam Seferberliği Teşvikleri çıktı. Son derece geniş kapsamlı bir istihdam teşviki hayata geçirildi. Bununla ilgili bize düşen 10 bin üyemiz var, 20 bin istihdamı sağlamamız gerekiyor. Bunu sağlamak durumundayız. Bu ülkeye borcumuz. Bunu yapmamız için devletimiz sekiz tane teşviki hayata geçirdi. 30 Nisan’a kadar alacağınız bir kişinin maaşı, sigortası ve gelir vergisini üç ay devlet ödüyor. Sonrasında 9 ay daha sigorta ve gelir vergisini ödüyor siz sadece maaşını ödüyorsunuz. Bizden istenen işletme başına iki kişi.

22 Mart Cuma günü Müşterek Meslek Komiteleri toplantısını yapacağız. Meslek Komitelerini bir arada çalıştırma düşüncemiz var. Elimizde 76 adet sorun var. Çalışmaları sürdürürken bir tanesinin bilgi eksikliği olduğunu gördük ve sorun 75’e düştü. Detaylı bir çalışma yapmalıyız. Birlikte çalışma yapmamız gerektiği ortada. Faydalı ve Yönetim Kurulu adına önümüzü daha rahat görebileceğimiz bir toplantı olmasını ümit ediyoruz.

Yabancı bayraklı gemilerle tamir için gemilerde bulunan yabancı personelin kalması ile ilgili problem vardı. 90 güne kadar kalabiliyorlardı. 90’ar günlük uzatmalarla bu süreyi bir yıla kadar çıkarttık.

TURKDENİZ.COM