Sanmar, ilk buzkıran römorkörünü inşa ediyor

Sanmar, ilk buzkıran römorkörünü inşa ediyor

Türkiye’nin önde gelen römorkör üreticilerinden Sanmar, yeni bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Dünyanın ilk LNG’li, ilk otonom ve ilk hidromekanik hibrit römorkörünü inşa ederek Avrupa ülkelerine ihr

adscode

Sanmar Denizcilik, Tuzla ve Yalova’da bulunan tersaneleri ile römorkör inşasında dünyanın sayılı üreticileri arasında yer alıyor. Bugüne kadar 220’den fazla römorkör inşa eden şirket, bu projelerin yüzde 85’e yakınını Avrupa başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç etti. Sadece dünya devi Danimarkalı Svitzer'e 27 römorkör teslim eden şirket, yeni projelere imza atmaya devam ediyor.

Salgına rağmen 9 römorkör teslim etti, 6 sipariş aldı

Ali Gürün, bakanlığın talimatları doğrultusunda şirketin salgına karşı gerekli tüm önemleri alarak üretime devam ettiğini vurgulayarak, mart ayından bu yana 9 römorkör teslimatı gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu römorkörlerden 6’sı farklı ülkelere ihraç edildi. Bu sayede Türkiye’nin ihracatına önemli katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Gürün, uçuş yasaklarının devrede olduğu, salgına karşı sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı bir dönemde yaptıkları teslimatlardan örnekler verdi. Bu süreçte İngiliz milyarder Sir James Arthur Ratcliffe’ın kurucusu olduğu Ineos Kimya’ya İskoçya’da bir römorkör teslim edildi. Koronavirüs salgınının yarattığı zor şartlarda Sanmar ekibi, römorkörü İskoçya’ya götürdü. Seyahat yasakları nedeniyle Sanmar personeli bakanlığın desteği ile özel uçakla geri döndü. Yine Danimarkalı Svitzer'e Umman’a teslimat yapılamadığı için Mısır’a yapıldı. Benzer bir teslimat da İtalya’da gerçekleşti. Napoli Limanı’na kadar başka bir römorkör eşliğinde çekilerek götürülen römorkör, liman girişinde çeki halatı suya bırakılarak başka bir römorkör tarafından denizde teslim alınıp Napoli'ye yanaştırıldı. Bu şekilde temassız bir şekilde teslimat yapıldı.

Ali Gürün, “Müşterilerimiz bize o kadar güveniyor ki, ekipleri Türkiye’ye gelemediği için kalite onayını bize bıraktı. Biz de aynı güveni duyduğumuzdan ürünü oraya götürdük, ödemeyi sonrasında aldık” dedi.

Sanmar, bu süreçte ayrıca 6 yeni sipariş aldı. İki siparişi Kanada’dan alan şirkete, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Safiport’tan da ikişer römorkör siparişi geldi. Safi Port’a mevcut filodan teslimat yapan şirket, Kıyı Emniyeti’nin filosuna bugüne kadar ürettiği en güçlü römorkörleri teslim etmek için de üretime başladı. Bu yıl içerisinde teslim edilecek 10 adet daha yeni projelerinin olduğunu aktaran Gürün, Finlandiya’ya gönderilecek buzkıran özellikli ilk römorkörlerin de bunlardan ikisi olacağını söyledi.

Geçmiş siparişlerin de etkisiyle salgına rağmen 2020’yi başarıyla kapatacaklarını belirten Gürün, 2021’de ise tüm sektörde projelerde azalma yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Gürün, dünya ticareti yavaşladı. Dolaysıyla limanlardaki ihtiyaçlar da azalıyor. Ama öte yandan bu dönemde denizyolu ve uçak taşımacılığı önem kazandı. bu nedenle korkulduğu kadar büyük bir düşüş yaşanmadı. 2021 zor olacak. Şu anda sipariş defterimizde 8 proje var. Bu sayının artması için çalışıyoruz. Salgından önce gerçekleştirdiğimiz dijitalleşmeye yönelik yatırımların bu dönemde bize büyük katkısını görüyoruz. 2021’de pazarlamaya daha fazla ağırlık vereceğiz” diye konuştu.

Kaynak: Dünya Gazetesi