AP, deniz taşımacılığı emisyonları konusunda önlemlerini artırıyor

AP, deniz taşımacılığı emisyonları konusunda önlemlerini artırıyor

Avrupa Parlamentosu deniz taşımacılığından kaynaklanan emisyonlar konusunda önlemlerini artırıyor.

adscode

 

Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi 7 Temmuz 2020 tarihinde deniz taşımacılığı sektöründen kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının AB Karbon Ticareti Sistemi'ne (EU Emissions Trading System -  ETS) dâhil edilmesi yönünde karar aldı.

Alınan kararlar ile ilgili şu ifadelere yer verildi: 
     
Küresel deniz taşımacılığı faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının, dünya çapındaki emisyonların yaklaşık yüzde 2 ile 3'ünü oluşturmasına rağmen, söz konusu emisyonları azaltmaya yönelik herhangi bir AB mutabakatı bulunmayan tek sektör deniz taşımacılığı sektörü olarak kalmaya devam etmektedir. Fakat Avrupa Birliği'nin karbonsuz emisyona yönelik attığı adımlar ve Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) neticesinde Avrupa Birliği, deniz taşımacılığı sektöründe daha sıkı politikaların yürürlüğe konulması için uygun zamanın geldiğini düşünmektedir.
    
7 Temmuz 2020 tarihindeki yasa teklifine ilişkin sunulan raporda Komite, 5.000 gross ton ve üzerindeki gemilerin Karbon Ticareti Sistemi'ne dâhil edilmesi için oy kullanmıştır. Buna ek olarak Avrupa Parlamentosu Üyeleri (Members of European Parliament – MEPs), piyasalara dayalı olarak oluşturulan emisyon azaltım politikalarının yeterli olmadığını, dolayısıyla bütün gemilerin her taşıma faaliyeti başına neden olunan yıllık ortalama karbondioksit oranını 2030 yılına kadar en az %40 oranında azaltmak için deniz taşımacılığı alanında faaliyet gösteren şirketlere yönelik bağlayıcı zorunluluklar ortaya koyduklarını belirtmişlerdir. Buna ilave olarak, Avrupa'da bulunan liman şehirlerindeki kirliliği azaltmak için gemilerin demir mevkiindeyken de 2030 yılına kadar sıfır emisyon durumunda olmaları hedeflenmektedir.

    
Konuyla ilgili olarak Yeşiller/Avrupa Serbest İttifakı (Greens/European Free Alliance – EFA) sözcüsü Jutta Paulus şu ifadeleri kullanmıştır; "Bugün, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve küresel iklim tehlikesi doğrultusunda güçlü mesajlar göndermekteyiz. Her ne kadar karbondioksit emisyonlarının izlenmesi ve rapor edilmesi önemli olsa da, sera gazı salınımlarının önlenmesi konusunda rakamlar tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Dolayısıyla Avrupa Komisyonu tarafından sunulan önerinin dışında da çalışmalar yürütülmekte ve denizcilik sektöründen kaynaklanan emisyonların azaltılması konusunda daha sıkı önlemlerin alınmasını talep etmekteyiz."
 
14-17 Eylül 2020 tarihleri arasında Strasbourg'da gerçekleştirilecek ve tüm üyelerin katılım sağlayacağı oturumda yönetmeliğin kabul edilmesine müteakiben Parlamento, üye ülkeler ile birlikte söz konusu yönetmeliğin son halini müzakere etmeye başlayacaktır.

Avrupa Taşımacılık ve Çevre Federasyonu, gemilerin AB karbon piyasalarına dâhil edilmesini ve toplanan paranın yeşil denizcilik teknolojilerine yatırılmasını teklif etmek için Avrupa Komisyonu'nun bu çağrıyı takip etmesi gerektiğini belirtmiştir.

Avrupa Taşımacılık ve Çevre Federasyonu deniz taşımacılığı müdürü Faïg Abbasov konuyla ilgili şu sözleri aktarmıştır: "Avrupa Parlamentosu Üyeleri'nin Avrupa Komisyonu'na yönelik yaptığı çağrı ile deniz taşımacılığı sektörünün sebep olduğu kirlilikten çok biyoyakıtlara odaklanılmıştır. Fakat söz konusu çağrı ile denizcilik sektörünün AB karbon piyasalarına dâhil edilmesi ve sektörün karbondioksit standartları konusunda hızlı bir şekilde ilerlemesinin sağlanması gerekmektedir. Bu sayede hidrojen yakıtı kullanan gemiler, maliyet açısından uygun bir hale gelecektir.
 
Avrupa Parlamentosu üyeleri, gemilerden kaynaklanan emisyonları izleme sisteminin daha şeffaf olması gerektiğini ve sıvılaştırılmış doğalgaz (liquified natural gas) kullanan gemilerden kaynaklanan metan emisyonları da dâhil olmak üzere tüm sera gazlarının kapsama alınması gerektiğini belirtmiştir.

Buna ek olarak Komite, gemileri enerji tasarruflu bir hale getirmek ve deniz taşımacılığı sektörünü karbonsuzlaştırmak için alternatif yakıt ve yeşil limanlar gibi yenilikçi teknoloji ile altyapı konularında yatırım yapılmasını desteklemek amacıyla, Karbon Ticareti Sistemi kapsamında açık artırma ile yapılan satışlardan elde edilen gelirler ile finanse edilecek ve 2023 ile 2030 yılları arasını kapsayacak bir "Okyanus Fonu"nun oluşturulması için çağrıda bulunmuştur.  Söz konusu fon kapsamında elde edilecek gelirlerin %20'si, küresel ısınmadan etkilenen deniz ekosistemlerinin korunması, yeniden canlandırılması ve etkili bir şekilde yönetilmesine katkıda bulunmak için kullanılacaktır.