BUNKER DÜNYASI, İSTANBUL'DA BİR ARAYA GELDİ...

BUNKER DÜNYASI, İSTANBUL'DA BİR ARAYA GELDİ...

Uluslararası Bunkerciler Birliği (IBIA) tarafından İstanbul’da ‘Yeni Bölgesel Dinamikler ve Yeşil Denizcilik Geleceğine Geçiş’ başlıklı organizasyon düzenlendi.

adscode

Türk ve Dünya denizciliğinin önde gelen isimlerinin katıldığı etkinliğe, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, IBIA Yönetim Kurulu Üyeleri, STK Başkan ve temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.




Türk Deniz Medya’nın da Medya sponsorları arasında yer aldığı etkinliğin açılış konuşmasını Mustafa Muhtaroğlu yaptı. Sponsorlara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Mustafa Muhtaroğlu, katılımcıları bu güzel organizasyonda ağırladıklarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 





IBIA Direktörü ve IMO Temsilcisi Unni Einemo Mustafa Muhtaroğlu'nun ardından kürsüye çıktı ve bir konuşma gerçekleştirdi. Einemo yaptığı konuşmada:

"Pandemi sürecinin 2020 yılından bu yana deniz ticaretine olan etkilerini yaşadık. 2 yıl boyunca bu süreç bizi olumsuz etkiledi. Ardından Rusya-Ukrayna Savaşı, denizcilik sektöründe aksamalara yol açtı.tdmözelhaber

IBIA, tüm endüstri değer zincirindeki üyeleri küresel olarak temsil ediyor ve bunker endüstrisi sorunları için uluslararası destek sağlıyor. İletişim ve eğitim yoluyla tüm paydaşlar arasında daha iyi anlayışı, profesyonelliği ve işbirliğini teşvik ediyoruz. IBIA, IMO'da danışman statüsüne sahip ve sektör adına aktif olarak faaliyetleri yürütüyor.

Üye liderliğindeki bir kuruluş olarak, endişelerini anlamak ve çalışmalarımıza katkı sağlamak için üyelerimizle iletişim kuruyoruz. IBIA, farklı geçmişlere ve uzmanlık alanlarına sahip bir kurum. Denizcilik sektörü adına, politika ve strateji belirliyoruz. 

Dekorbanizasyon konusunda enerji geçişini teşvik etmek için doğru ve düzenleyici adımlara ihtiyacımız var. Yakıtlar ve teknolojiler teknik olarak uygulanabilir, çevreye duyarlı ve gerçekten sürdürülebilir ve aynı zamanda kullanımı güvenli olmalı. Sürdürülebilir yakıtların sağlanmasını ve kullanımını ödüllendirmek ve teşvik etmek için planlar, düzenlemeler yeniliği ve alternatif yakıtlara olan talebi teşvik etmeliyiz." açıklamalarına yer verdi.tdmözelhaber.

Programın başında, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu ve Denizcilik Genel Müdürlüğü Deniz Çevresi ve Turizm Daire Başkanı Özer Özbey de birer konuşma gerçekleştirdi.



Denizcilik sektöründe büyük fırsatlara sahip olduğumuzu dile getiren Şadan Kaptanoğlu:

"Büyük fırsatlara sahibiz. Geleceğimizin daha iyi noktalara gelmesi için hep birlikte çalışmalıyız. Gemi kavramını tek başına düşünmemeliyiz. Her başlık (tersane, gemi inşa) ortak bir noktada düşünülmeli ve bu konuda çalışmalar yürütmeliyiz." dedi.

Karbonsuzlaştırma konusunda alternatif yakıtların önemine değinen Kaptanoğlu, “Alternatif yakıtlar konusu belirli hedefler doğrultusunda 2050 yılına dek çözümlenmesi beklenen bir konu. Umuyoruz ki; dünyaya bu konuya da uyum sağlayarak sıfır emisyon hedefine ulaşıp denizcilik sektörüne vizyon katarız.” ifadelerine yer verdi. (TDM ÖZEL HABER)

Denizcilik Genel Müdürlüğü Deniz Çevresi ve Turizm Daire Başkanı Özer Özbey ise yaptığı konuşmada: "Burada bulunmak benim için çok önemli. Dünya çapında deniz taşımacılığının önemi pandemi sürecinde çok daha iyi anlaşıldı. Denizcilik gündemi her geçen gün değişiyor. Ancak üzerinde durulan önemli konulardan biri 2050 yılına dek karbonsuzlaştırma konusu. Dünya’daki ticaret döngüsüne uyum sağlayabilmek, emisyon oranlarının düşürülmesi, gemi yakıtlarında alternatif tercihlerin kullanılması gibi konular çok önemli hâle geldi. Bizim burada yapmamız gereken uluslararası düzeyde kararlar verip, bu yönde ilerlemek." ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından IBIA Yönetim Kurulu Üyesi ve Deniz Ticaret Odası Bunker Komitesi Başkanı Mustafa Muhtaroğlu moderatörlüğünde son aylardaki jeopolitik olayların; küresel petrol, nakliye ve bunker pazarlarında oluşturduğu aksamaların kısa ve uzun vadeli etkileri ile bunların özellikle Türkiye, Karadeniz ve Akdeniz'e etkileri tartışıldı. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Karadeniz piyasaları üzerindeki etkisi, savaş sırasında fiyatlandırma zorlukları, ülkeler arasında yaşanan yaptırımlara (AB, ABD-Rusya) bakış, bunker fiyatlarının süreçteki değişimi üzerinde duruldu.



‘Yeni Bölgesel Dinamikler’ başlıklı oturuma Argus Media’dan Petrol Ürünleri Raportörü Enes Tunagur, Maersk Petrol Ticareti Kredi Başkanı Başkanı Sinan Utlu, PSTV Enerji’den Taha Karakan, Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç ve Unerco Finans Müdürü Çağatay Azaklı panelist olarak katıldı.

Cihan Ergenç panelde bir konuşma yaptı. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın bitmesinin belirsizliğini belirten Cihan Ergenç:

"Bu konuda yakın zamanda keskin çözümler üretilmeli. Turkish Data Maritime verileri göz önüne alındığında dünya çapında, her yönden konuların masaya yatırılması gerekiyor. Politika, ticaret, denizcilik sektörü risk altında. Bu riski göz ardı etmemiz mümkün değil. Rusya'nın üzerinde yaptırımlar, Ukrayna Limanları’ndaki oluşturulması gereken koridor, belirsizliğini koruyor. Temennimiz, bugünleri de pandemi gibi geride bırakarak; denizcilik çizgimizi daha ileriye taşıyabilmek." şeklinde konuştu.

IMO tarafından değerlendirilmekte olan Akdeniz ECA önerisini ve bunun bölgesel bunker endüstrisi üzerindeki bariz etkisinin tartışıldığı ve IMO’nun 2030 ve 2050 hedeflerine yönelik ilerleme ve muhtemel ilave düzenlemelerin değerlendirildiği “Temiz Nakliye ve Dekarbonizasyon – MARPOL Ek VI ve Yeni Düzenlemeler kapsamında belirlenen Emisyon Kontrol Alanları (ECA)” başlıklı oturumun moderatörlüğünü ise IBIA Direktörü ve IMO Temsilcisi Unni Einemo yaptı. Panele; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Deniz ve Kıyı Yönetimi Dairesi Daire Başkanı Nazan Özyürek, TMMOB GEMİMO Başkanı Yaşar Canca, Watson Farley & Williams Kurucu Ortağı Nick Walker ve Tüfekçi Hukuk Bürosu Kurucu Ortağı Hakan Tüfekçi sunumlarıyla destek verdi.

Daha sonra; GİSBİR Genel Sekreteri Mehtap Özdemir ‘Türk Gemi İnşa Sanayi’ başlıklı bir sunum yaptı.



Probunkers CEO’su Alexander Propakis’in moderatörlüğünde; Şu anda hangi alternatif yakıtlar tercih ediliyor? LNG ne kadar süre resmin bir parçası olarak kalacak? İlk büyük sıfır karbonlu kargo gemilerini ne zaman göreceğiz ve bu gemilerin çoğunluk haline gelmesi ne kadar zaman alacak? önümüzdeki yıllarda neler beklememiz gerektiğini, yeni yakıtların motorlarda nasıl çalışacağını ve sıfır karbona geçiş için ne gibi hazırlıkların yapılması gibi sorulara cevap vermek üzere ‘Alternatif Yakıtlar’ başlıklı oturum düzenlendi.



Bu oturuma da COO Metanol Enstitüsü’nden Chris Chatterton, TÜPRAŞ Strateji ve Sürdürülebilirlik Direktörü Çağatay Ölken, Hidroteknik Denizcilik İş Geliştirme Müdürü Prof. Dr. Mustafa İnsel ve Queensway Navigation Kiralama Sorumlusu George Cholis sunumlarıyla destek verdi.

Dördüncü oturumda ise ‘Karbon Düzenlemesinin Geleceği’ konusu tüm ayrıntılarıyla masaya yatırıldı.



Son oturumda ise IBIA Direktörü Unni Einemo; ‘Nakliyenin Karbondan Arındırılması’ başlıklı bir sunum yaparken Cockett Group’tan Cem Saral Watson Farley & Williams Kıdemli Ortağı Valentina Keys ve AlkaGesta Finans Müdürü Farid Mammadli yorumlarıyla katkıda bulundu.



Uluslararası Bunkerciler Birliği (IBIA) tarafından İstanbul’da ‘Yeni Bölgesel Dinamikler ve Yeşil Denizcilik Geleceğine Geçiş’ başlıklı organizasyon Gala Yemeği ile sona erdi.

Kaynak: TURKDENİZ.COM ÖZEL HABER