DENİZ TİCARET ODASI EYLÜL AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

DENİZ TİCARET ODASI EYLÜL AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

İMEAK Deniz Ticaret Odası Eylül ayı Meclis Toplantısı, Salih Zeki Çakır başkanlığında gerçekleştirildi.

adscode

Toplantıya, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay da katılım sağladı.

Eylül ayı Meclis Toplantısı’nın başında; Oda Meclisinin 4.8.2022 tarih ve 53 sayılı toplantı zabıtlarının, 2022 Temmuz ayı fasıllar arası aktarımın ve Temmuz ayı mizanı görüşüldü ve oy birliği ile kabul edildi.

Bir sonraki gündem maddesinde Oda’nın bütçesine ek ödenek konulması da oy birliği ile kabul edildi.

Ardından Yönetim Kurulu’nun Ağustos ayı faaliyetlerinin sunumundan sonra Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran söz aldı.

Tamer Kıran yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

Ağustos ayında sektörümüzü yakından ilgilendiren önemli kararların yürürlüğe konulduğunu gördük.   Kılavuzluk, römorkörcülük ve palamar hizmetlerine ilişkin tavan ücretlerin yer aldığı ve 2003 yılından bu yana yürürlükte olan "Liman Hizmet Tarifeleri", bu hizmetlere ilişkin ihtiyaçlar ve talepler dikkate alınarak 1 Eylül tarihinden yani bugünden itibaren yürürlüğe girecek şekilde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yeniden düzenlendi. 

Bir diğer önemli karar olarak karayoluyla taşınan yüklerin denizyoluna aktarılmasının desteklenmesi hakkında yönetmelik 9 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.  Yapılan düzenleme ile Türkiye limanları ile diğer ülke limanları arasında Ro-Ro, Ro-Pax gemileriyle düzenli sefer yapmak amacıyla açılacak yeni hatlarda veya mevcut hatların kapasitelerinin yüzde 50 artırılması halinde mevcut hatlarda kullanılacak gemilere destek verilecek. 

Bu kararın, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan bu bölgelere yapılacak ihracat ve ithalatımızın önündeki en büyük engellerden birisi olan hat sorununun çözümü yönünde fayda sağlayacağını ümit ediyoruz.  

Bir diğer husus Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM), Fener ve Tahlisiye Ücret Tarifesinde uğraksız geçişlerle ilgili ücretlerde 7 Ekim 2022 tarihinden itibaren uygulanacak şekilde değişiklik yaptığını duyurdu. 

Yeni düzenleme ile dünyada yaşanan ekonomik, politik ve siyasal gelişmelerin yanı sıra ülkemizin Montrö Boğazlar Sözleşmesinden doğan hakları çerçevesinde 1 altın frank değerinde yapılan hesaplamalar sonucunda Türk Boğazlarından uğraksız geçiş yapan yabancı bayraklı ticaret ve yolcu gemileri ile kabotaj hariç Türk bayraklı gemilere uygulanan fener ve tahlisiye ücretlerinde 5 katı artışa gidildi. 

Yeni tarifeyle fener ücretinin; 800 (dahil) net tona kadar 1,7136 dolar, 800’den fazlası için 0,8568 dolar, tahlisiye ücretinin ise beher net ton için 0,4080 dolar olarak uygulanacağı bildirildi.  

Yine Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nce, Türk boğazlarından transit geçiş yapacak gemilerden alınan sağlık resmi için uygulanacak tarifenin her net ton için 0,306 ABD doları olarak 7 Ekim 2022 tarihinden itibaren uygulanacağı bildirildi.  

Bir diğer gelişme de 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile yabancı gemiadamlarının gemiye katılmaları için verilen 3 günlük vize süresi Odamız talepleri doğrultusunda 5 güne çıkarılırken, yabancı gemiadamları için liman şehri izin belgesi 5 gün olarak düzenlenmiştir. 

Alınan bu kararların ülkemize ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyoruz.

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ'NDE KAYITLANMA ORANI YÜZDE 93 SEVİYESİNDE GERÇEKLEŞTİ

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre, üniversitelere yerleştirme işlemleri sonuçlandı. Başarılarıyla gurur duyduğumuz Piri Reis Üniversitemize bu yıl da öğrenciler tarafından büyük ilgi gösterildi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından üniversitemize verilen 1534 kontenjana karşılık 1491 yerleştirme alarak kontenjanımızın yüzde 97,2’si öğrenciler tarafından tercih edildi. Bunun hemen akabinde yerleşmeye hak kazanan 1491 öğrenciden, 1395’i kesin kaydını yaptı. Yerleştirme üzerinden kayıtlanma oranı %93 seviyesinde gerçekleşti. 

Ek kontenjan imkânı, Dikey Geçiş Sınavı (DGS), yatay geçişler ve lisansüstü kayıtlarından sonra bu sene kayıt yaptıran öğrenci sayısı daha da yükselecektir. 2022-2023 akademik yılının başlamasıyla birlikte üniversitemize kayıtlarla ilgili kesin sonuçları Ekim ayındaki Meclis toplantımızda sizlerle paylaşacağımı belirtirken, üniversitemizi tercih eden öğrencilere, yeni eğitim yuvanıza hoş geldiniz diyor, hepsine başarılar diliyorum. 

ODAMIZIN 40. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ BÜYÜK BİR GURURLA KUTLADIK

Malumunuz olduğu üzere geçen Cuma akşamı Odamızın 40. kuruluş yıldönümünü büyük bir coşkuyla ve gururla kutladık. Yıldönümü vesilesiyle düzenlediğimiz özel geceye, başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu olmak üzere, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mustafa Gültepe, iş dünyamızın temsilcileri ile camiamızdan çok sayıda üyemiz katıldı. Güzide kurumumuzun adına ve olgunluğuna yakışır bir kutlama gecesi geçirdiğimizi memnuniyetle dile getirmek isterim. 

Odamızın 40. yıldönümü anısına Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'ne müracaat ederek, hatıra para bastırdık. 26 Ağustos'ta tedavüle giren, her biri 1 ons gümüşten üretilen madeni paralardan 3 bin adet basıldı.

Hatıra paraları, tüm Meslek Komite Üyelerimiz ile Şubelerimizin Meclis Üyelerine, sektörümüzle ilgili kamu görevlilerine, Temsilciliklerimize, Odamıza hizmette bulunmuş olanlara gönderdik. Bunlardan başka arzu edenler bu paraları, Darphane Genel Müdürlüğü Mağaza ve E-mağaza üzerinden satın alabilecekler. 

Bu vesile ile bir kez daha Deniz Ticaret Odamızı kuran, sivil denizciliğimizin temellerini atmış, Türk denizciliğinin gelişmesi için kendilerini adamış ve büyük hizmetleri geçmiş, artık aramızda olmayan bütün büyüklerimizi, yöneticilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar diliyorum. 40 yıl boyunca ilmek ilmek örülen bu başarı öyküsüne emek veren, katkı sağlayan herkese saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Büyüklerimizin aziz hatıraları üzerinde yükselen Odamızın nice 40 yıllara ulaşmasını Allah’tan niyaz ediyorum.

19 Eylül’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, “Mareşal” rütbesi ile “Gazi” unvanı verilmesinin yıldönümü ve Gaziler Günü’nü, 27 Eylül’de Türk Donanmasının en büyük zaferlerinden biri olan Preveze Deniz Zaferi'nin 484. yıl dönümü ile Deniz Kuvvetleri Günü'nü kutlayacağız. Bu vesileyle başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanımızın bölünmez bütünlüğü için canını ortaya koymakta tereddüt etmeyen tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla yad ediyorum.

Tamer Kıran’ın konuşmasından sonra; Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, ‘Balıkçılık ve Su Ürünleri’ ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Mustafa Altuğ Atalay’ın sunumundan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

-Denizler; hem ekolojik açıdan hem de ekonomik açıdan bir değer taşıyor.

- Hiç aklınıza gelmediğiniz canlılar belki insanlığın devamı için bir rol alıyor. Örneğin; deniz patlıcanının 50 milyon dolar ihracat potansiyeli var.

- Balıkçılığı, yetiştiriciliği desteklerseniz hemen devasa bir sektör oluşabiliyor.

- Pek çok mevzuatımız var. Son güncelleme 2019 yılında oldu. 2020 yılı Ocak ayında yürürlüğe girdi. O tarih bizim için küçük bir milat sayılabilir.

- Genel Müdürlüğümüzün görevleri arasında; su ürünleri kaynaklarını koruma, geliştirme ve yönetme, avcılık, yetiştiricilik, balıkçının ruhsatlandırılması, balıkçı gemilerinin avcılıkla ilgili ruhsatlandırılması, üretim alanlarının geliştirilmesi, veri toplanması, balıkçı barınakları gibi birçok alan yer alıyor. 

- Su ürünleri deyince genelde ana konumuz avcılık. Sonra yetiştiricilik giriyor. Bunlar birbirinden kırmızı çizgiyle ayrılıyor. Yani avcılık bambaşka iş, yetiştiricilik bambaşka...

- Yaklaşık 180 milyon ton deniz ürünü üretiliyor. Bunun yarısı yetiştiricilik diğer yarısı avcılık. Yetiştiriciliğin hızı tüm dünyada büyük bir ivme ile ilerliyor. 

-  Çipura üretiminde, dünyada birinciyiz. Gökkuşağı alabalığında dünyada ikinci sıradayız. Toplam üretimde de 18. sıradayız. Bu da inşallah gitgide artacak. İç sularda, avcılıkta, Avrupa Birliği ülkeleri ıyani göllerden, barajlardan yapılan avcılıkta 1. sıradayız. Denizlerde yapılan avcılıkta beşinci sıradayız. Toplam üretimde ise dünyada otuz ikinci sıradayız.

Mustafa Altuğ Atalay'a sunumunun ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, günün anısına hatıra objesi takdim etti.

Meclis Toplantısı; Şube Başkanları, Meslek Komite Başkanları ve Meclis Üyelerinin sektörel, bölgesel görüş ve önerileri ile sona erdi.

KAYNAK: TURKDENİZ.COM