En büyük canlı balık taşıma gemisi Sefine’den

En büyük canlı balık taşıma gemisi Sefine’den

Sefine Tersanesi, dünyada ilk olan projelere bir yenisini daha ekledi. Şirket, dünyanın en büyük canlı balık taşıma gemisini 2021’de Norveç’e teslim edecek. Çok sayıda yeni proje de tersanenin gündemi

adscode

En büyük canlı balık taşıma gemisini Sefine inşa ediyor Koloğlu Holding şirketlerinden Sefine Tersanecilik yeni yatırımlarla büyürken, dünyada ilk olan projelere imza atmaya devam ediyor. Şirket, şimdi de dünyaya en büyük canlı balık gemisini Norveç’e ihraç etmeye hazırlanıyor. Projenin önemli kısmı tamamlandı, 2021’de teslim edilecek.

2008 yılında yüzde 30 hisseyle Sefine Tersanesi’ne iştirak ederek sektöre giriş yapan Koloğlu Holding, sonrasında ortaklıktan çıkmak isteyenlerin hisselerini satın alarak, denizcilik sektörünün önemli oyuncularından biri haline geldi. Firma, en son 2020 yılında Sefine Tersanesi’nin yüzde 100 hissedarı haline gelerek denizcilik sektörünü stratejik yatırımlar içerisine dahil ettiğini de duyurmuş oldu.

Sefine Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Demir Koloğlu, denizcilik sektöründe ciddi bir büyüme potansiyeli gördüklerini ifade ederek, diğer şirketlerde elde ettikleri know-how’u denizcilik sektöründe değerlendirdiklerini söyledi. Dünyada 6 bin 600 ila 5 bin metreküp dolayında canlı balık taşıma gemileri olduğunu söyleyen Koloğlu, “İnşa sürecinin önemli bir kısmını tamamladığımız NB43 canlı balık taşıma gemisi projemiz 7 bin 500 metreküplük bir hacme sahip. Bu kapsamda proje, dünyanın en büyük canlı balık taşıma kapasitesine sahip gemisi olma özelliğini taşıyor” dedi. Canlı balık taşıma gemisinin yaklaşık 60 milyon euroluk bir yatırım bedeli ile inşa süreçlerinin önemli bir kısmının tamamlandığını bildiren Koloğlu, teslimatın ise 2021’in ilk yarısında gerçekleşeceğini bildirdi.

En büyük ikinci gemiyi inşa ediyor

İnşa süreci devam eden NB42 projesinin ise 4,3 MW’lık batarya kapasitesi ile yolcu feribotları arasında en yüksek batarya kapasiteli feribotlardan biri olduğunun altını çizen Koloğlu, tersane olarak 24 bin ton çelik işleme, 40 bin DWT gemi inşa kapasitesine sahip olduklarını ifade etti. Savunma Sanayi Başkanlığına ilk projeleri olan Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi’nin (DİMDEG) inşa süreçlerine başladıklarını ve mevcut geminin donanmaya teslim edilecek en büyük ikinci gemi olduğunu anlatan Koloğlu, “Geminin inşası tamamlandıktan sonra kendi tonajında dünyanın en hızlı gemileri arasında yer alacak. Bu bağlamda gemi saatte 50 kilomterlik bir hızla denizlerde ilerliyor olacak” dedi.

Tersane özelinde 2019 yılında 3 adet gemi teslim gerçekleştirdiklerini anlatan Koloğlu, tersane faaliyetleri olarak geçen yıl toplamda 160 milyon euor’luk bir hacim yakaladıklarını bu rakamın 150 milyon euro’luk bölümünün ihracattan geldiğini bildirdi. Koloğlu, 2020’nin eylül dönemine kadar beş adet gemi teslimatı yaptıklarının altını çizdi. 2020’yi beklentilerinin üzerinde kapatacaklarını dile getiren Koloğlu, “Pandemiye rağmen belirlemiş olduğumuz 200 milyon euro’luk hedefin üzerine çıkarak seneyi 245 milyon euro ile kapatma düşüncemiz var” dedi. 2021 yılında ise 6 gemi teslim etmeyi planladıklarına dikkat çeken Koloğlu, 2023 yılına kadar 110 dönümlük alanı bünyelerine katarak saha hacmi özelinde yüzde 50 büyümeyi öngördüklerini söyledi. Bugüne kadar 38 adet gemi inşası gerçekleştirdiklerini dile getiren Koloğlu, “Osmangazi Köprüsü ve İstanbul Havalimanı olmak üzere 2 adet megaçelik konstrüksiyon çalışmasına da imza attık” diye konuştu.

Norveç’e devam eden 11 proje var

En büyük hedef pazarlarının Norveç olduğunun altını çizen Koloğlu, “Norveç için üretilmek üzere kontratı yapılmış toplam 26 adet gemi bulunuyor. Bu gemilerden 15 adedini teslim ettik. 11 adedi ise yapım aşamasında” bilgisini verdi. Norveç’in yanı sıra İtalya, Estonya ve Faroe Adaları’na başta feribot olmak üzere canlı balık taşıma gemileri ürettiklerini dile getiren Koloğlu, yeni pazarlarla ilgili canlı balık taşıma gemileri konusunda Rusya’nın Türkiye pazarına ilgi duyduğunu ve bu bağlamda görüşmelerinin sürdüğünü ifade etti. Diğer yandan 2021 yılı için Ar-Ge’ye 4 milyon liralık bütçe ayırdıklarını anlatan Koloğlu, Ar-Ge merkezlerinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandığını söyledi. Ar-Ge kapsamında; imalat, onarım, dönüşüm, prototip geliştirme gibi konularda çalışmalar yaptıklarını bildiren Koloğlu, firma bünyelerinde 4 bin kişiyi istihdam ettiklerini ve Sefine Akademi ile ihtiyaç duydukları personellerin eğitim ve akraditasyon süreçlerine katkı sağladıklarını da ekledi.

“Pandemi sürecini başarıyla yönettik”

COVID-19 pandemi sürecini tersane bünyesinde aldıkları önlemlerle bugüne kadar başarı ile yönettiklerini belirten Demir Koloğlu, “Dikkatli kontroller ve güvenli iş akışı sayesinde üretimde herhangi bir yavaşlama yaşamadan faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Sefine Tersanesi olarak, iş akışını sekteye uğratmamak adına, güvenlik önlemlerine dikkat ederek özellikle yabancı armatör ve mühendislere sunduğumuz imkânlarla bu sürecin üstesinden geldik. Birlikte çalıştığımız yabancı mühendislerin ulaşımını kontrollü bir şekilde gerçekleştirdik. Tüm giriş-çıkışlar ve tedarik süreci en güvenilir yollardan yapıldı. Böylece pandemi sürecinin tersaneye etkileri minimum seviyede tutuldu” dedi.

Kaynak: Dünya Gazetesi