İMEAK DENİZ TİCARET ODASI ŞUBAT AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

İMEAK DENİZ TİCARET ODASI ŞUBAT AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

DENİZ TİCARET ODASI 2022 ŞUBAT AYI MECLİS TOPLANTISI SALİH ZEKİ ÇAKIR BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİ.

adscode

Şubat Ayı Meclis Toplantısı, COVID-19 tedbirleri kapsamında video konferans ve fiziki katılım ile karma şekilde yapıldı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır meclisin açılışında; Türkiye İhracatcılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ve toplantıya katılan TİM yetkililerine hoşgeldin dileklerini iletti.



Daha sonra; Deniz Ticaret Odası üyeliği düşen Yılmaz Onur'un yerine Barbaros Çınar meclis üyeliğine getirildiği duyuruldu.

Ardından Deniz Ticaret Odası Meclisi'nin 6.1.2022 Tarihli ve 46 sayılı toplantı zabıtları, 2022 Aralık ayı mizanı ve fasıllar arası talepleri, Kanuni sürelerini tamamlayan terkin edilecek firmalar görüşüldü oy birliğiyle onaylandı.


Kürsüye çıkan Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Bayrak "Türkiye Lojistik Portalı" ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bayrak yaptığı konuşmada: 

"Denizcilik sektörü aynı zamanda ihracat sektörüdür. İhracat lojistik hizmetleri, bizler için çok önemli bir konu. Pandemi nedeniyle yaşadığımız etkilenmelerde, ihracatçılarımız ciddi hasarlar aldı. Bu durumların üzerine; TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) ve Deniz Ticaret Odası ortak toplantılarla çözüm arayışına girdi. İhracatçılardan gelen artan talepler üzerine, sorunlara odaklı Türkiye Lojistik Portalı kuruldu. (Bu haber Turkdeniz.com özel haberidir)

Portalımız, aktif olarak hizmete devam ediyor. 1332 firma, portalımıza kayıtlı durumda. Toplamda 3 milyon ton yük ilanı yayınlandı. Lojistik Portalı, ticaret firmalarına rakip olma gibi bir amacı olmayan, kâr amacı gütmeyen bir platform. Sektör paydaşlarının ticaret akışına müdahele etmeden bu hizmeti vermekteyiz. Deniz taşımacılığı yapan firmaları, üye olmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Sonrasında, Türkiye İhracatçılar Meclisi Bilgi Teknolojileri Koordinatörü Evren Kal,"Türkiye Lojistik Portalı" ile ilgili detaylı bir sunum gerçekleştirildi.

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu'nun Ocak ayı faaliyetleri sunumunun ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Tamer Kıran bir konuşma yaptı. Kıran yaptığı konuşmada:

"Denizcilik piyasaları konusundaki gelişmeleri, Sayın İsmail Gülle’nin de aramızda olması hasebiyle ihracatçılar ve ithalatçılar ile sektörümüzü yakından ilgilendiren konteyner sıkıntısı, navlun fiyatlarındaki yükseliş ve önümüzdeki süreç perspektifinden değerlendirmenin uygun olacağını düşünüyorum.

Türkiye’nin ekonomideki en güçlü silahı ihracattır. Bu alandaki başarımız hiç şüphesiz ülkemiz ekonimisinin büyümesini, itibarının artmasını sağlayacaktır. Bu ülkeye canıgönülden bağlı olan denizcilik sektörünün üyeleri de buna elinden gelen katkıyı sunmayı görev edinmiştir. Ancak unutulmamalıdır ki; denizcilik uluslararası bir iş olup,  tam rekabet piyasası koşullarının hakim olduğu bir iş koludur. 

Pandeminin başladığı 2020 yılı, bilinmezlikleri ve sürprizleri ile birlikte tarihte yerini alırken, etkileri tüm lojistik sektörünü değiştirmiştir. Pandeminin ilk aylarında durma noktasına gelen üretim, özellikle küresel üretim devi Çin’in toparlanması ile hızla yükselişe geçmiştir. Bugün halihazırda devam etmekte olan bu yükseliş, Covid nedenli işgücü kaybı, son senelerde gelişen olağanüstü doğa olayları, limanlardaki aşırı sıkışıklık ve özellikle belirli hatlardaki ekipman bulma sıkıntısından kaynaklanmıştır.   

İhracatçı ve ithalatçı için maliyetleri artıran en önemli unsurlardan biri haline konteyner navlununun, en azından 2023 yılı başına kadar bu seviyelerde kalacağı tahmin edilmektedir. Bu dönemde pandemi yarasını saran dünyanın hızlı bir toparlanma ve ticaret hacmi büyümesine gideceği, taşımacılık için talebin arzdan fazla olacağı öngörülmektedir. 2023 başından itibaren ise yeni konteyner gemilerinin teslim edilmesi sonucu arzdaki artış ile konteyner taşıma fiyatlarında kademeli düşüşleri görebileceğimizi söyleyebiliriz.    

Konteyner piyasasının aksine kuru yük piyasası ise yıla sert düşüşle başladı. Ekim 2021’de son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaşan Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI), 2022 yılı ile son 11 ayın en düşük seviyesinde kapattı. Noel dönemi ardından Çin tatili, Endonezya’nın kömür ihracat yasağı, küresel ekonomik yavaşlama neticesinde yüklerin azalması bu düşüşte etkili oldu. Bu payasada beklentiler, Çin tatili sonrasında, Mart ayı ile beraber yeniden yükselme yaşanacağı yönündedir. Sonuç olarak; 2022 yılı pandeminin etkilerini yitirdiği, ancak sonuçlarının devam ettiği bir yıl olacak gibi gözüküyor. 

Öte yandan, konteyner taşımacılığında faaliyet gösteren ilk 10 şirket, kapasitenin yüzde 85’ine sahiptir. Pandeminin ilk zamanlarında bu şirketlerin ticaret hacimleri tarihi bir şekilde düşmüştü. Gemilerini dolduramayan ve büyük zararlar yaşayan bu şirketler, küresel ekonomik toparlanmayla yaralarını sarmış ve yükselen navlun fiyatlarıyla birlikte zararlarını kısa sürede kapatmışlardır. 

Geldiğimiz noktada navlun fiyatlarının yükselişi devam etmekle birlikte bu büyük şirketlerin taşımacılık sektöründe farklı modlar ve hizmetler vermek istediklerini müşahede etmeye başladık. Şu an için deniz taşımacılığı paydaşlarını tehdit eden bu tekelleşme bir çok açıdan risk taşıyor. Tüm taşıma modlarının kontrol edilmesi ve bilgilerin belli merkezlerde toplanması yakın gelecekte Amazon veya Facebook örneğinde yaşadığımız çok daha büyük bir tekelleşme ve bilgi depolanmasına yol açabilir. Yine aynı şekilde tedarik zincirinde alternatifsizlik tüm devlet ve şirketler için ciddi riskler barındırmaktadır." ifadelerine yer verdi.

"DENİZCİLİK, ÜLKEMİZ İÇİN OLMAZSA OLMAZ SEKTÖRLERDEN BİRİSİDİR"

"2022 yılı aynı zamanda iklim değişikliği ve küresel ısınma konularının daha çok gündeme geldiği bir yıl olacak. Buna bağlı olarak gemi kaynaklı kirliliklerin miktarının azaltılması yönündeki çalışmalar hızlanacak. Bu çalışmaların neticesinde ortaya çıkacak maliyetlerin navlun fiyatlarına ne derece etki edeceği izlenmesi gereken ayrı bir konu olacak. 

Bu kapsamda, Odamız bünyesinde “Deniz Ticaretinde İklim Değişikliği Tedbirlerinin Türk Sahipli Gemi Filosuna Etki Değerlendirme Analizi” projesi çalışmasını başlattığımızı geçen yıl duyurmuştuk. Son safhaya gelen çalışmanın sonuçlarını da önümüzdeki ay Meclis toplantımızda sektörümüzle paylaşmayı planlıyoruz. Küresel tedarik zincirinin, tüm dünya gibi ülkemizin de refahı ve huzuru için ehemmiyeti dikkate alındığında, giderek hızlanan değişimler ve zorluklar karşısında tüm paydaşların diyalog ve ortak bir dil ile geleceği şekillendirmesi çok büyük bir önem taşıyor.

Tabi nihayetinde yine nereye geliyoruz. Yıllardan beri söylediğimiz denizcilik ülkemiz için olmazsa olmaz sektörlerden birisidir. Yaşadığımız olaylar göstermiştir ki, denizcilik can damarımızdır, dışarıyla olan en güçlü bağlantımızdır. Dolayısıyla tüm bu gelişmeleri dikkatlice değerlendirip, devletimizin desteğinde denizciliğimizi büyütmeye yönelik adımları ivedilikle atmamız gerektiğini huzurlarınızda bir kez daha vurgulamak istiyorum."

"MERHUM KAPTAN, SELÇUK ELİBOL'A ALLAH'TAN RAHMET DİLİYORUM"

"29 Ocak günü yabancı bayraklı yabancı sahipli bir gemide görev yapan Türk 1. Zabit Selçuk Elibol’un elim vefat haberini aldık. Elibol’un, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tianjin Limanı’nda, liman yetkililerinin sahile inmesine izin vermemesinden dolayı gemi draftlarını çarmıhla okumaya çalışırken, düşerek vefat ettiğini öğrendik. Öncelikle merhum kaptan Selçuk Elibol’a Allahtan rahmet, ailesine ve denizcilik camiasına başsağlığı diliyorum. 

Covid-19 salgınında neredeyse tüm dünyadaki lojistik sektörünün yükünü taşıyan gemilerdeki deniz insanları özverili bir şekilde çalışarak küresel tedarik zincirinin devamlılığını sağlamışlar, Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından, 20 Mayıs 2020’de, ülkemizin de yer aldığı 46 ülkenin de kabulüyle gemi insanları “kilit çalışan” ilan edilmiştir. 

Son örnekte olduğu gibi Çin’in bazı limanlarında rıhtıma dahi inilmesine izin verilmemesi, deniz insanlarının çalışma şartlarını ağırlaştırmaktan başka bir işe yaramamaktadır. Bu insanların güven içinde çalışabilmelerinin sağlanması uluslararası platformda tüm ülkelerin ortak paydası olmalıdır.  Bu kapsamda Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından Denizcilik Çalışma Sözleşmesi oluşturulmuş ve yürürlüğe konmuştur. Gemi insanlarının ihtiyaçlarına yönelik değişikliklerle Sözleşme güncellenmekte, böylelikle gemi insanlarının hak ettikleri saygın çalışma ortamının geliştirilmesi hedeflenmektedir. Benzer kazaların bir daha tekrarlanmaması temennisiyle gemi insanlarının güvenli ortamlarda işlerini sürdürebilmeleri için yapılacak çalışmalara ulusal ve uluslararası platformlarda destek vermeye devam edeceğimizi belirtmek isterim."



TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ BAŞKANI İSMAİL GÜLLE: İHRACATTA ÜLKEMİZ ADINA NOT DÜŞÜLECEK TARİHİ BAŞARILARA İMZA ATTIK

Ülkemiz ihracatı adına çok zorlu iki sene geçirdiğimizi dile getiren Gülle:


"2020 yılı, insanlığın unutmayacağı bir yıl olacak. 2021 yılı hem ülkemiz hem de dünya için (ticari hayatta dahil olmak üzere) hayatımızda derin izler bıraktı. İhracatta, ülkemiz adına not düşülecek tarihi başarılara imza attık. Pandeminin getirmiş olduğu dönüşümü iyi okuyan ülkemiz, bu dönemin de üstesinden geldi. İnişli-çıkışlı grafikler elbette bekleniyordu. Bu etkilenmeler olmasına rağmen hedeflerimizin üzerine çıktık.Dünya ticaretindeki zincirin kopma etkisini, lojistik sektöründe derinden hissettik. Aşırı talep yoğunluğu, konteyner krizi olarak gündemimize geldi. İhracatçı firmalar, pandemi sonrası fiyatlara alışmakta zorluk çekti. Bu durum, apayrı bir süreç yönetimi getirdi. Vahşi taleplerin getirmiş olduğu piyasada, emtiaların arttığını gördük." ifadelerini kullandı. (Bu haber, Turkdeniz.com özel haberidir)

2022 yılındaki büyüme hedeflerinin 250 Milyar Dolar olduğunu dile getiren Gülle:

"Yeni yıldaki büyüme hedefimiz, (250 Milyar Dolar) için çalışmaya devam edeceğiz. Dünya'nın eskisi gibi olmasını bekleyemeyiz. Bozulan parametrelerin tekrar aynı düzene oturduğu bir sistem için, elimizi taşın altına sokarak ihracat yapmalıyız. Ülkemiz bu döngüye girerse; her şeyin üstesinden gelebiliriz." ifadeleriyle sözlerine söz verdi.

İsmail Gülle konuşmasını noktaladıktan sonra, kendisine iletilen sorulara yanıt verdi.



Ardından, günün anısına İsmail Gülle'ye anı objesi gemi maketi takdim edildi.



İsmail Gülle de Deniz Ticaret Odası'na ithafen bir anı objesi takdim etti.

Toplantı; Şube Başkanları, Meslek Komite Başkanları ve Meclis üyelerinin bölgesel görüş, soru ve önerileri ile ilgili açıklamalarından sonra, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran'ın mevcut konularda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermesiyle sona erdi.

Kaynak: TURKDENİZ.COM