İMEAK DTO Aralık ayı Meclis Toplantısı yapıldı

İMEAK DTO Aralık ayı Meclis Toplantısı yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık ayı Meclis Toplantısı, yapıldı. Toplantı koronavirüs tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

adscode

Toplantının başında 2020 Ekim ayı mizanı ve hesaplar arası aktarımı, 2021 yılı merkez ve şubeler arası bütçelerinin onaylanması, ölüm ve ticari terk nedeniyle aidat ve gecikme zamlarının affının onaylanması, 08 No’lu Daimi Takdir Komisyonu’na yedek üyenin bildirilmesinin onaylanması, Uludağ Gümrük Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün ek teminat mektubu talebinin görüşülmesi ve onaylanması maddeleri kabul edildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Kasım ayı faaliyetlerinin sunumunun ardından Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran bir konuşma gerçekleştirdi.

Tamer Kıran’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

“Babam ailesi ve ülkesi için çok çalıştı”

“Üyelerimize 2021 yılı bütçemizin kabulünde göstermiş oldukları teveccüh için teşekkürlerimi sunuyorum.  2021 bütçemiz hayırlı olsun.

Bir yılın daha sonuna geliyoruz. Normalde içimizde bir burukluk hissediyor olmamız lazım. Sonuçta ömürden giden bir zaman diliminden bahsediyoruz ama kahir ekseriyetin bu yılın bir an önce bitmesi ve benzerinin bir kez daha yaşanmaması arzusundan olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır.

Ben de 2020 yılının son günlerini tarif edilemez bir acıyla tamamlıyorum. Çok kıymetli babam Turgut Kıran’ı maalesef kaybettim. Hayatı veren yüce Allah vakit geldiğinde ne bir saat öne alınabiliyor ne de ertelenebiliyor ama insanın sevdiğinin ölümüyle baş etmesi hakikaten çok zormuş, içiniz yanıyor.

Babam İstanbul Perşembe Pazarı’nda başladığı 60 yıllık iş hayatı boyunca ailesi ve ülkesi için çok çalıştı. Varı yoğu ailesi ve işiydi. Hep daha iyiyi ve daha verimli olmayı hedefledi. Gayet muntazam bir hayat yaşadı. Bütün hareketleriyle bize fevkalade iyi bir örnek oldu. Denizcilik sektörünün ancak iyi eğitilmiş insanlarla ayağa kalkabileceğini her fırsatta dile getirirdi. Eğitime olan inancının simgesi Rize’deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Turgut Kıran Denizcilik Fakültesi onun eseridir. Bize emanet ettiği Kıran Holding’in her köşesi onun izlerini taşıyor. Aşıladığı memleket sevgisi, disiplin ve çok çalışma, üstün iş ahlakı, hep daha iyi olma tutkusu yolumuza ışık tutmaya devam ediyor. Babamı büyük bir keder ve üzüntüyle ebediyete uğurlarken Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Eksikliğinin acısını her zaman yüreğimizde taşırken onu hiç unutmayacağız.”

Roseline-A gemisine yapılan müdahale…

“Geçtiğimiz ay Akdeniz’de sektörümüzü yakından ilgilendiren bir olay cereyan etti. Libya’nın Misurata Limanı’na gıda ve boya başta olmak üzere insani yardım götürmekte olan üyemiz Arkas şirketine ait Türk bayraklı Roseline-A isimli konteyner gemisi, limana varıştan yaklaşık 100 mil kadar önce bir Alman savaş gemisi tarafından ayrıntılı bir şekilde sorgulandı. Geminin kaptanı iş birliği göstererek yük ve sefer hakkında ayrıntılı bilgi paylaştı. Buna rağmen Alman savaş gemisinin silahlı unsurları tarafında gemiye çıkılarak uzun saatler süren bir denetleme yapıldı. Tüm personelin kaptan dahil zorla üstleri arandı bütün personel bir yerde toplanarak alıkondu. Kaptanın başına silahlı asker dikilerek, zor kullanılarak konteynerler arandı.

Uluslararası sularda ticari gemilere müdahale edilebilmesi için bayrak devletinin rızasının alınması esastır. Libya, silah ambargosuna dair Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları bu yükümlülüğü ortadan kaldırmamaktadır. Silah ambargosunu ihlal etmediği görülen gemimizin saatlerce güzergahından alıkonulmasını ayrıca denetleme sırasında personele adeta suçlu muamelesi yapılmasını esefle kınıyoruz. Olayın duyulmasının ardından Arkas Holding’i arayarak Odamız ve camiamız adına geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Herhangi bir yardıma ihtiyaç duydukları takdirde yanlarında olduğumuzu ifade ettim. Uğradıkları hukuka aykırı müdahale nedeniyle bir kez daha Roseline-A gemisi personeline ve Arkas Holding’e geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

Kovid-19 ve diğer gelişmeler

“Koronavirüs (Kovid-19) hayatımızı allak bullak etti, sektörümüz olumsuz etkilendi. Salgının ilk gününden itibaren Oda olarak üst kuruluşumuz TOBB ile birlikte ekonomik hasarın bir noktada tutularak yeniden çarkların dönmesi için gece gündüz demeden uğraş verdik. Üyelerimizin aktardıkları talepleri ilgili kurumlara hatta bizzat bakanlarımıza ilettik ve takipçisi olduk. Birçok talebimizin çözümü yolunda sonuç elde ettik. Bankacılık sistemini harekete geçiren kredi paketleri devreye sokuldu. Vergi, sigorta ertelemeleri, kısa çalışma ödeneği ile işletmelerimiz bir nebze olsun rahatlatıldı.

Geçtiğimiz ay TOBB tarafından, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Ankara’da düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurası ile Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi Elvan ve Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül’ün TOBB yönetimi ve 60 TOBB sektör meclisiyle İstanbul’da yaptığı toplantılara iştirak ettim.

Ankara’da yapılan şurada, sektörümüzün üç sorununu çözüm önerileriyle birlikte Denizcilik Konseyi Başkanı Sayın Cengiz Kaptanoğlu iletti. İstanbul’daki toplantıda ise ilk oturumda, TOBB Yönetim Kurulu olarak ekonomi ve reform gündemini toplantıya katılan çok sayıda bakanla istişare ettikten sonra ikinci bölümde ise sektör meclislerimiz her sektörde en çok öne çıkan sorunları ve bunların çözümüne yönelik taleplerini ilettiler. Denizcilik Meclisi Başkanı Sayın Recep Düzgit de sektörümüzle ilgili üç önemli sorunu burada iletme imkânı buldu. İş ve yatırım ortamında yaşanan sıkıntıların ve bunlara yönelik çözüm önerilerinin yapıcı bir diyalog ortamında ele alınmasından büyük memnuniyet duyduk.”  

“Gemi Mühendisleri Odası’nın 66.  ve Tersane-i Amire’nin 565. Kuruluş yıl dönümlerini kutluyorum.”

“11 Aralık 1455 Türk- Osmanlı gemi inşa mühendisliğinin temeli olan Tersane-i Amire’nin 565. Kuruluş yıldönümü. Bugün aynı zamanda ülkemizin ilk mühendislik meslek odası olarak 11 Aralık 1954 yılında kurulan Gemi Mühendisleri Odası’nın da 66. kuruluş yıldönümü. Biz denizciler hep denizin ve denizciliğin insanlığa pek çok ilkleri kazandığından bahisle övünürüz. Keşifler denizlerden geldi. Bugün hayatı kolaylaştıran pek çok teknoloji önce denizcilerin ihtiyacı ile ortaya çıktı ya da ilk olarak gemilerde kullanıldı. Gemi mühendisliği de bir anlamda insanoğlunun en ekonomik taşımanın deniz yolu ile olduğunu fark ettiği ilk çağlarda ortaya çıkmış dünyanın ilk mesleklerinden biri. Bugüne kadar pek çok ilki başaran gemi mühendislerimizin meslek örgütü Gemi Mühendisleri Odası’nın 66.  ve Tersane-i Amire’nin 565. Kuruluş yıldönümlerini en içten duygularımla kutluyorum.”

Tamer Kıran’ın konuşmasının ardından Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Ekonomi Piyasalarında Gelişmeler ve Beklentiler başlıklı bir sunum yaptı.

Prof. Dr. Oral Erdoğan sunumunda dünya ekonomisi, Türkiye Ekonomisi ve denizcilik piyasaları konusunda meclis üyelerini bilgilendirdi.

Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın sunumundan öne çıkanlar şöyle:

“Türkiye ekonomisinde Tüketici Güven Endeksi son aylarda sıkıntılı bir süreçte devam ediyor. İhracat ve sanayi üretiminde canlanma dikkat çekici olarak görünüyor. Bu canlanmada kredi faizlerindeki kolaylaştırmalar ve desteklemelerin etkisi olduğunu, 3. çeyrekte dövizdeki yükselme ile ihracatçılara etkisi olduğunu düşünüyorum. TL’ye karşı dövizin etkisi mal ve hizmet fiyatlarında yüzde 50 oranında yukarı çekildi bu da Tüketici Güven Endeksi’ni etkiledi.

Hedef bütçe açığı 10 ayda yüzde 44 oranında aşılmış durumda. Bütçede ciddi açık vererek bir anlamda halkı rahat tuttuk diye düşünüyorum. Ancak bu sürdürülebilir değildir. Ardışık yılda ekonominin toparlanmasıyla bu da toparlanmalı. Bu anlamda endişemiz oluşuyor.

“Deniz ticaretinde toparlanma olduğunu görüyoruz”

Deniz ticaretinde ton-mil olarak bakıldığında toparlanma olduğunu görüyoruz. Global filo 2,2 milyar DWT’ye doğru yaklaştı. Global filo, talebin üzerinde sürmeye devam ediyor. Ton-mil olarak talep düştü. Bu tarihi bir resesyon durumudur. Clarksson verilerinde artış hızı düşmüş durumda.

Dökme yük tarafında eylül ayına göre ortalama kazanç düşmüş durumda. Ton-mil oranında da gerileme var. Arz talep dengesinde de gerileme devam ediyor. Arz hızlı artarken bulker segmentinde kazançlarda gerileme söz konusu.

Tankerde talepte ciddi bir yukarı hareket var. Filoda da nispeten artış devam ediyor. 2019’daki hızlı yükselmeye göre az ancak tankercilerin yüzü az da olsa gülüyor denilebilir.

Ortalama günlük kazanç gelişiminde bulkerin beklenen ortalama getirisi konteynere göre yüksek olabilir. Risk de çok yüksek. Tankerde ise risk yüksek ancak getiri de yüksek. Getiri risk noktalarına göre şu anda son 10 yıla göre ideal armatör portföyünde yüzde 59 konteyner, yüzde 30 tanker ve yüzde 11 bulker bulunursa önümüzdeki süreçte kaybetme riski daha az olabilecek bir portföy oluşabileceğine işaret ediliyor.”

Toplantı, dilek ve temenniler ile sona erdi.

Kaynak: TURKDENİZ.COM