İSMAİL DEMİR 2022 YILI HEDEFLERİNİ ANLATTI

İSMAİL DEMİR 2022 YILI HEDEFLERİNİ ANLATTI

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, savunma sanayiinin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücünü karada, denizde ve havada artıracak 2022 yılı hedeflerini anlattı.

adscode

Türkiye'nin F-35 projesinden çıkarılması üzerine Türkiye'nin en büyük amfibi savaş gemisi TCG Anadolu'da; kısa pistte iniş kalkış özelliğine sahip F-35B savaş uçağının yerine Bayraktar TB3 SİHA'nın konuşlandırılması için entegrasyon çalışmalarına başlanacak. 'Koca Yusuf' olarak adlandırılan A400M uçağının sonuncusunun teslimatı bu yıl içinde yapılarak 10 uçaklık A400M filosu tamamlanacak.

HANGARDA TOPLANTI DÜZENLEDİ

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketlerinden HAVELSAN’ın Merkez Yerleşkesi Simülatör Hangarı'nda toplantı düzenledi.

Türkiye’nin 20 yılda en büyük sıçramalardan birini savunma sanayii alanında yaptığını dile getiren Demir, "Özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Mayıs 2004’te yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesinde alınan kararlarla artık savunma sanayiinde dış alım yerine yerli ve milli projeler dönemi başladı" dedi. "Savunma sanayii milli bir konudur. Siyasi polemiklere konu yapılmamalıdır" diyen Demir, 2021 ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Yerli ve milli savunma sanayiindeki dik duruş ve kararlılık, ambargolara karşı da kendi projelerimizi hızlandırdı. Sektörümüz bugün, 1500’e yakın firma ve 80.000 kişilik çalışanıyla ülkemiz ekonomisine en yüksek katkıyı veren sektörlerden biri haline geldi. Bu kapsamda yürütülen 750’yi aşkın sayıda proje ve diğer ilgili faaliyetlerin sonucunda gelinen noktada yıllık 10 Milyar ABD Doları sektör cirosu ve yıllık 3 Milyar 224 milyon dolarlık rekor ihracat tutarına ulaşıldı. Yerli ve milli ürünler, güvenlik güçlerimizin terörle mücadele operasyonlarında, yurt içi ve yurt dışındaki harekatlarında başarıyla kullanıldı.

Dost ve müttefik ülkelerimizin envanterlerinde yerlerini alan ürünler, dünyanın dört bir yanına ihraç edilirken, özellikle Türk SİHA’larının oyun değiştiren konsepti dünyanın da gündemine girdi. Savunma sanayii ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülke sayısı 170’e; İHA ve SİHA’lar, kara araçları, deniz platformları başta olmak üzere ihraç edilen ürün çeşidi 228’e çıktı. 2020 yılı kadar olmasa da Kovid-19 salgının etkisinin devam ettiği, çeşitli gizli-açık ambargoların daha da arttığı bir yıl olmasına rağmen, geçtiğimiz yıl hedeflerimize büyük oranda ulaştık.

Geçtiğimiz yıl çok önemli olarak gördüğümüz ve sizinle paylaştığımız 40 hedefimizin yüzde 80’ini gerçekleştirdik. Karada, havada, denizde, siber alanda güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarını yerli ve milli olarak karşılamak için yeni teslimatlar gerçekleştirdik ve yeni projelere başladık. 2021 hava savunmada gerçekten önemli bir atılım yaşadığımız bir yıl oldu. Hem Hisar A+ hem de Hisar O+ sistemlerimizi tüm unsurlarıyla TSK’ya teslim ettik. Uzun menzilli hava savunma sistemimiz SİPER’in test atışlarını başarıyla gerçekleştirdik, süreci devam ediyor. 2022 yılı da geçmişte başlayan projelerimizin tamamlandığı, yeni sistemlerimizin güvenlik güçlerimize teslim edildiği, ihtiyaçlara göre yeni projelere başlayacağımız bir yıl olacak."

KOCA YUSUF FİLOSU

Demir, Savunma Sanayii 2022 yılı hedeflerini şöyle sıraladı:

*Milli Muharip Uçağın geliştirmesine ve parça üretimlerine devam edilecek.

*Özgün Helikopterimiz GÖKBEY’in ilk teslimatları Jandarma Genel Komutanlığına gerçekleştirilecek.

*Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET hangardan çıkacak ve yer testleri başlayacak.

*Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ teslimatları yapılacak.

*Mini İHA-D sistemleri ve Mühimmat Bırakan Mini İHA BOYGA’lar ilk kez kullanıma girecek.

*Kısa pistli gemilere iniş kalkış yapabilecek Bayraktar TB3 SİHA ilk uçuşunu yapacak.

*Son A400M uçağının teslimatı yapılarak 10 uçaklık A400M filomuz tamamlanacak.

*Meltem-3 Projesi kapsamında 2 adet P-72 Deniz Karakol Uçağı teslimatıyla proje tamamlanacak.

POLİSE KEŞİF UÇAĞI

*Emniyet Genel Müdürlüğü için İnsansız Keşif Uçağı Projesi başlatılacak.

*Milli ve yerli üretim LNA modülüne uzayda tarihçe kazandırılıp, gemilerin konum ve rota bilgilerinin elde edilmesini sağlayacak KILIÇSAT Küp Uydu uzaya fırlatılacak.

*Hava - Hava Füzesi (Göktuğ) Projesi kapsamında BOZDOĞAN Görüş İçi Füzeler ve GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füzelerin ilk teslimatları yapılacak.

*Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi ilk kez İSTANBUL Fırkateynine entegre edilecek.

*SUNGUR Portatif Hava Savunma Füzelerinin ilk teslimatları gerçekleştirilecek.

*Kaideye Monteli Cirit (KMC) Projesinde ilk teslimatlar yapılacak.

*PARS 6x6 Mayına Karşı Korumalı Araçların ilk teslimatları yapılacak.

*Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA’nın ilk teslimatı yapılacak.

*Modernize Edilmiş ve insansız silah kulesi entegre edilmiş ilk Zırhlı Muharebe Aracı-ZMA teslim edilecek.

M60 TANKINA MİLLİ SİSTEM

*M60T tanklarındaki atış kontrol sistemlerinin yerli ve milli Volkan-M sistemiyle yenilenmesine başlanacak.

*MİLGEM 6-7-8. Gemilere dair sözleşmeler imzalanacak.

*Türk Tipi Hücum Botu Projesi (TTHB) kapsamında prototip geminin inşasına yönelik süreç başlayacak.

*Çok Amaçlı Amfibi Hücum Gemisi ANADOLU’ya Bayraktar TB3 SİHA entegrasyonu çalışmalarına başlanacak.

*Yeni Tip Denizaltı Projesinde 2. Denizaltı havuza çekilecek.

*Yeni insansız deniz araçları projeleri başlatılacak.

*SOM ve ATMACA füzelerinde kullanılacak KTJ3200 Turbojet Motoru teslim edilecek.

*İnsansız Hava Araçlarında Kullanılacak Elektronik Harp Sistemlerinin Geliştirilmesi-İHASOJ Projesi başlatılacak.

*Milli Elektronik Harp Suiti Geliştirme-FEWS Projesi başlatılacak. Erken İhbar Radar Sistemi ERALP, Alçak İrtifa Radar Sistemi ALP ve Havaalanı Trafik Radarlarının ilk teslimatları yapılacak.

*İHA’larda kullanılan CATS kameralarımızın gelişmiş versiyonu ASELFLIR-600 Projesi sözleşmesi imzalanacak.

*İlk x-ray araç ve konteyner tarama sistemi MİLTAR (Milli Tarama Sistemi) Ticaret Bakanlığı’nın İzmir Alsancak Limanındaki tesisine kurulacak.

*Jandarmaya Akıllı Kontrol Noktası ve Jandarma Akıllı Devriye Uygulamasının kurulumları başlayacak.

*Milli gösterge modülü içeren AVCI-2 Kask Sistemi, ATAK helikopterlerinde kullanılmaya başlanacak.

Kaynak: Milliyet