İstanbul Navlun Endeksi (ISTFIX) 1044 puana geriledi

İstanbul Navlun Endeksi (ISTFIX) 1044 puana geriledi

ISTFIX Bileşik Endeksi bu hafta ufak bir düşüş daha gerçekleştirdi. Endeks yükselen yakıt fiyatları sebebiyle 1072 puandan 1044 puana geriledi.

adscode



Rus Savunma Bakanlığı, savaş gemileri ile “diğer devlet gemilerinin” Kerç Boğazı’ndan geçişlerini 24 Nisan’dan 31 Ekim 2021’e kadar engelleyeceğini duyurdu. Bu durumda Ukrayna donanma gemilerinin Kerch’ten geçişleri 6 ay boyunca engellenecek. Lakin RIA haber ajansına göre engellemeler, ticari gemilerin Kerç Boğazı’ndan geçişlerini etkilemeyecek. Yine de Kerç’te 7-8 güne varan beklemeler son dönemde armatörleri zorlamakta.

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği'ne ihracatı Şubat ayında yüzde 46,6 arttı. Brexit’in ardından ocak ayında yüzde 42'lik düşüş yaşanmıştı. Ayrıca, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ithalatı ocak ayında yüzde 29,7 düştükten sonra şubat ayında yüzde 7,3 arttı ancak 2020 seviyelerinin altında kalmaya devam etti.

Koronavirüs haberlerinde, İngiltere aylar süren kısıtlamaların ardından mağazaları yeniden açarken, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki vakalar titiz aşılama çabalarına rağmen biraz artış gösterdi.

Emtia Haberleri

Petrol fiyatları geçen hafta yükselen Birleşik Devletler talebiyle arttı. Batı Teksas tipi ham petrol 60 dolar/varilden 63-64 dolar/varile çıkarken Brent ise 61 dolar/varilden 67’ye çıktı.

Rusagrotrans, Rusya'nın tahıl ihracatının mart ayında 2020'nin aynı ayına kıyasla yüzde 35 azaldığını açıkladı. Buğday ihracatı, Mart 2021'de 0,9 milyon tona düştü. İhracat miktarı, Mart 2020'de 3,1 milyon ton seviyesindeydi. Ayrıca mısır ihracatı 270.000 ton artışla 920.000 tona çıktı.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) tarafından sağlanan verilere göre, Türkiye'nin hurda ithalatı Şubat ayında aylık yüzde 3,6, yıllık bazda ise yüzde 17,3 arttı. Avrupa Birliği yüzde 57'lik pay ile bir numaralı ihracatçı olarak kalırken, onu sırasıyla yüzde 11,5 ve 10,8 pay ile Birleşik Devletler ve BDT bölgesi izledi.

Diğer çelik haberlerine göre, bu yılın ocak-şubat döneminde Türkiye, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,4 artışla 6,4 milyon ton ham çelik üretti. Buna paralel olarak yılın ocak-şubat döneminde Türkiye’nin işlenmiş çelik tüketimi geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15,5 arttı.

Bu arada Avrupa’da çelik üreticileri talebe yetişemiyor. Teslimat zamanları ağustos hatta eylüle sarkarken, ikinci çeyreğin üretimi ise tamamen satılmış durumda. Bu durum fiyatları sert biçimde yükseltirken, muhtemelen kısa süre içerisinde bölgedeki koster ticaretine de yansıyacak.