İstanbul Navlun Endeksi (ISTFIX), 1.054 puana yükseldi

İstanbul Navlun Endeksi (ISTFIX), 1.054 puana yükseldi

ISTFIX Bileşik Endeksi, geçen haftaki kayıplarını telafi ederek bu hafta 1.024 puandan 1.054 puana çıktı. Karadeniz’de toparlanmaya başlayan ticaret ve kuvvetli seyreden Akdeniz işleri etkili oldu.

adscode
  • Çin, fiyatlardaki anormal dalgalanmaları gidermek için 2021-2025 dönemini kapsayan beş yıllık planında demir cevheri, bakır, mısır ve diğer önemli emtialar üzerindeki fiyat kontrollerini güçlendireceğini duyurdu. Pekin'in son hamleleri, yükselen metal fiyatlarının nisan ayı fabrika fiyatlarında artışa ve sanayi üretimi büyümesinde yavaşlamaya sebep olmasının ardından geldi. Yerel emtia borsalarındaki demir cevheri, mısır, çelik ve bakır gibi emtia vadeli işlem fiyatları bu yıl tarihi yüksek seviyelere ulaştı.

  •  OECD bölgesi GSYİH büyümesi ilk tahminlere göre 2021'in ilk çeyreğinde, bir önceki çeyrekteki yüzde 1'den yüzde 0,3'e geriledi. Bu yavaşlamanın 2021 yılı başlarında çeşitli ülkelerdeki COVID-19 sınırlamalarının sıkılaştırılmasıyla ilgili olduğu söylenmekte.
  • Almanya, Birleşik Krallık ve Japonya'da GSYİH, bir önceki çeyrekteki yüzde 0,5, yüzde 1,3 ve yüzde 2,8'lik büyümeye kıyasla sırasıyla yüzde 1,7, yüzde 1,5 ve yüzde 1,3 daralarak keskin bir düşüş kaydetti. İtalya'da GSYİH bir önceki çeyrekteki yüzde 1.8'lik daralmaya kıyasla yüzde 0.4 ile daha az bir ölçüde daralmaya devam etti. Fransa GSYİH büyümesi 2020'nin dördüncü çeyreğindeki yüzde 1,4 düşüşün ardından yüzde 0,4 büyüyerek
    pozitife döndü.
  • UNCTAD’ın Küresel Ticaret Güncellemesine göre, dünya ekonomisi 2021’in ilk çeyreğinde yıllık yüzde 10 ve çeyreklik dönemde yüzde 4 artarak rekor seviyeye ulaştı. Rapora göre, 2021 yılının ilk çeyreğindeki hızlı toparlanma, Doğu Asya ekonomilerinin güçlü ihracat performanslarından kaynaklandı. Dünya ticaretinin salgın sebebiyle ortaya çıkan durgunluk öncesi seviyelere dönmesi dört çeyrek sürdü.

Emtia Haberleri

  • Petrol fiyatları bu hafta kuvvetli bir artış kaydetti. Batı Teksas tipi ham petrol 62 dolar/varilden 67 dolar/varile çıktı. Benzer şekilde Brent de 64 dolar/varilden 69,5 dolar/varile çıktı.
  • Eurofer’e göre AB'nin toplam çelik ürünü ithalatı, 2020 yılında yıllık yüzde 18 düşüş gösterdi. Türkiye, Rusya, Güney Kore, Hindistan ve Ukrayna, 2020 yılında AB pazarının en büyük işlenmiş çelik ithalat kaynakları olarak pazarın yüzde 59'unu oluşturdu. Türkiye'den ithalat yüzde 29 azalırken, Çin ve Ukrayna'dan yapılan ithalat sırasıyla yüzde 50 ve 15 azaldı.
  • Türkiye’nin sıcak hadde rulo sac ithalat hacmi Ocak-Mart döneminde yüzde 28,2 arttı ve 1,12 milyon tonu buldu. Bu dönemde, Rusya Türkiye'ye yıllık yüzde 86 artışla 530.000 ton sıcak hadde rulo sac ihracatı yaparak Türkiye'nin sıcak hadde rulo sac ithalatında birinci sırada yer alırken, Ukrayna 355.000 ton sıcak sac sevk ederek ikinci en büyük ithalatçı oldu.
  • Fransa tarım bakanlığı ülkenin 2021-2022 buğday ekim arazilerinin geçen sezona göre yüzde 14,8 artışla 4,9 milyon hektara çıktığını açıkladı.
  •  Üre fiyatları, Kuzey Afrika'nın önde gelen üreticilerinin haziran ayı stoklarının tükendiğini açıklaması sonrası yine yükseldi. Hindistan'ın kısa süre içinde yeniden ihale yapacak olması nedeniyle fiyatlar küresel pazarda da güçlü seyredebilir.

Kaynak: www.istfix.com