Liman çıkış belgeleri artık "hava müsaadeli" olarak düzenlenmeyecek
Denizcilik Genel Müdürlüğü, Ulusal sefer yapan gemiler ve Liman Çıkış Belgesi işlemleri hakkında bir yazı yayımladı.
Denizcilik Genel Müdürlüğü'nün ilgili yazısı şu şekilde:
a) İdari liman seferi, 100 mille sınırlı liman seferi ve kabotaj seferinde çalışan "Yolcu Gemileri" başlığı altındaki tüm gemiler,
b) "Sıvı halde dökme yük taşıyan (tankerler) gemiler" başlığı altındaki 150 GT üzeri gemiler (su tankeri dahil)
c) 100 mille sınırlı liman seferi ve kabotaj seferi yapan "Kuru dökme yük gemileri", "Konteyner", "Genel yük gemileri" ve "Kuru yük barçları (gemi niteliği taşıyan)" başlıkları altındaki 300 GT üzeri yük gemileri için en az 3 aylık periyotlar ile yapılması talimatlandırıldı.
Petrol Tankerlerinin Çift Cidar veya Eşdeğer Tasarım Şartlarının Uygulama Esasları ve Kabotajda Çalışan Petrol Tankeri Operasyonlarının Emniyetli Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik ile petrol tankeri cinsi gemilere zorunlu kılınan Durum Değerlendirme Denetimi, ilgi (b) ve (c) yazılarımız ile kuru yük gemileri için de zorunlu hale getirilmiş olup hassasiyetle uygulanmasına devam edilecek.
Genel Müdürlüğümüzce yapılan incelemelerde söz konusu 3 aylık periyodun tüm özverili çalışmalarınıza rağmen çeşitli nedenlerle aksadığı müşahede edilmiş olup, yukarıda zikredilen gemilere aşağıdaki hususlar dikkate alınarak denetim icra edilecek.
1 - Bahse konu denetimler mücbir nedenler hariç zamanında ve ticareti engellememek içi rıhtımda yapılması öncelendirilerek yapılacaktır.
2 - Programdışı denetimler, yazımız tarihi itibarıyla, 15 yaş ve altı gemiler için 6 aylık periyotlar ile uygulanacaktır.
3 - Limanlar Yönetmeliği 11 inci maddesi yedinci fıkrası "Üçüncü fıkradaki gemi ve deniz araçları hariç olmak üzere, Liman Çıkış Belgesi aldıktan sonra herhangi bir sebeple liman sahasını terk etmeyen ve/veya edemeyen gemiler Liman Çıkış Belgesini iptal ettirmek zorundadır." hükmü gereği Liman Çıkış Belgeleri "hava müsaadeli" olarak düzenlenmeyecektir. Adı geçen belgeler geminin seyre hazır olduğu ve hava/deniz şartlarının uygun olduğu zamanda düzenlenecektir.
4 - Haberleşme cihazlarının faal olduğundan emin olunacak ve kullanımının bilindiği denetimlerde kontrol edilecektir. Acil durumlarda nasıl haberleşme sağlanacağı, ilk olarak Bakanlığımız Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezine bilgi verilmesi gerektiği hususunda bilgi verilecektir.
5 - Seyirde, demirde, boğaz geçişlerinde, yanaşma/ayrılma manevralarında, drift yapıldığı hallerde sürekli olarak VHF dinlemesi yapılması, liman başkanlığı koordineli hareket edilmesi, her türlü durumdan ilgili otoriteye bilgi verilmesi konularında özellikle olmak üzere denetimlerde bu konular kaptan ve gemi personeline anlatılacaktır.
6 - Gemiyi terk durumları ve talimleri anlatılacak ve fiili olarak icra edilecektir. Bununla birlikte, alınması gereken tedbirler kapsamında hazırlanan ekli Kaptan Mektubu'nun ulusal sefer olarak belgelendirilmiş gemi kaptanlarına yapacakları ilk liman uğrağında teslim edilmesi gerekmektedir. Öte yandan; yaklaşan kış dönemi şartları da göz önünde bulundurularak, denizde can, mal, seyir ve çevre emniyetinin sağlanması amacıyla, 30 yaş ve üstü ve tam boyu 85 metreden küçük gemilerin seyre çıkış yaptığı liman idari sahasında 6 Bofor ve üzeri hava/deniz şartlarında çıkmamasının her LÇB düzenlenmesinde göz önünde bulundurulması önem arz etmektedir.
Ayrıca kötü hava şartları ya da mücbir sebepler ile korunaklı demir sahalarına demirlemek isteyen ya da sığınma amacı ile limanlara giriş yapmak isteyen gemilerin taleplerinin titizlikle değerlendirilmesi gerekmektedir.
TÜRK DENİZ MEDYA
0 Yorum