LİMANLARDA ÇÖZÜM SAĞLAYAN 5 TEKNOLOJİ

LİMANLARDA ÇÖZÜM SAĞLAYAN 5 TEKNOLOJİ

Liman endüstrisi; artan yük trafiği, çevresel kaygılar, operasyonel zorluklar, COVID-19 kaynaklı aksamalar gibi çok sayıda zorluğa teknoloji ile çözüm üretiyor.

adscode

Liman endüstrisi; artan yük trafiği, çevresel kaygılar, operasyonel zorluklar, COVID-19 kaynaklı aksamalar gibi birçok yeni zorlukla karşı karşıya. Bu zorlukların üstesinden gelmek için liman işletmecileri giderek daha fazla teknolojik çözümlere yöneliyor. Yeni teknolojilerin benimsenmesi, limanların ve terminallerin çalışma şeklini değiştiriyor, verimliliğini artırıyor ve tüm tedarik zincirini kapsayacak gelişmiş bir ekosistem yaratıyor. Bu dönüşümün merkezinde ise kesintisiz veri akışı yer alıyor.

1 NESNELERİN INTERNETİ (IOT)

Kargo ve teslimatları izlemek için akıllı sensorlar yardımıyla teslimat sürecini dijitalleştirme ihtiyacı, Nesnelerin İnterneti’ni (IoT), büyük teknoloji dönüşümünün temel taşı konumuna getirdi. Koşullardaki tüm değişiklikleri algılamak için optik sensörler kullanan izleme yönetim sistemleri; uzaktan kumandalı gemi testleri; Araçların İnterneti (IoV); Araçtan Yayaya (V2P) ve Araçtan Altyapıya (V2I) sistemleri hızla gelişiyor. Limanlar akıllanıyor. Ve bunun sonucunda, liman trafiğinde güvenlik ve verimlilik önemli ölçüde artıyor. 5G ağlarının genişletilmesi ile akıllı ulaşım sistemlerinin ve liman teknolojilerinin daha da geliştirilmesi hedefleniyor.

2 EĞİTİM SÜRECİNDE SİMÜLASYON KULLANIMI

Operasyonel personeli eğitmenin geleneksel yolu, onlara eğitmen olarak eşlik eden deneyimli bir operatör ile gerçek ekipman ve makineler üzerindeki becerilerini öğrenmelerini sağlamak olmuştur. Ancak bu uygulamanın risklerin yanı sıra, pahalı ekipmanların zarar görmesine de neden olduğunu bir gerçek. Liman ve denizcilik sektörü için simülasyon tabanlı eğitim platformları ise bu sorunları ortadan kaldırarak, katma değer yaratmayı hedefliyor.

3 DRONE’LAR

Drone’lar, limanlarda ve lojistik endüstrisinde çok sık kullanılan bir araca dönüşüyor. Limanlar; güvenliği sağlamak, maliyetleri azaltmak ve süreç verimliliğini artırmak için drone kullanmayı tercih ediyor. Drone’lar, hava kargo taşımacılığını kontrol etmek, gemileri izlemek, yerel çevreyi temizlemek ve liman inşaatlarını takip etmek için de sıklıkla kullanılıyor. Çok sayıda şirket, tedarik zinciri yönetiminde drone’ları benimsiyor. Drone kullanımı, hammadde temininden imalata, depolamaya ve nakliyeye kadar farklı aşamaları kapsıyor. Drone’lar, maliyetleri ve israfı azaltmanın yanı sıra, karbon emisyonlarını azaltmaya da yardımcı oluyor. Drone’ların önümüzdeki dönemde kargo trafiğini izleyerek rotaları optimize etmesi, gerçek zamanlı verileri kontrol merkezlerine ve gemilere iletmesi hedefleniyor.

4 ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK

Artırılmış Gerçeklik (AR), gerçek dünya ortamını geliştirilmiş, bilgisayar tarafından oluşturulan bilgilerle birleştiriyor. Hem etkileşimli hem de sürükleyici bir teknoloji olan AR, pratik ve uyarlanabilir olması nedeniyle, liman ve denizcilik sektöründe yaygın olarak kullanılıyor. Gemi operasyonları ve vardiya tutma için mürettebat üyelerine görsel destek sağlayabilen AR, ayrıca araç onarım ve bakım işlemlerini optimize etmek için de kullanılıyor.

5 5G AĞLARI

5G, bilgi akışını iyileştirecek, dünya çapında limanlarda ve terminallerde otomasyon ve yapay zekanın (AI) yaygın bir şekilde benimsenmesini sağlayacak bir teknoloji olarak ön plana çıkıyor. Binlerce cihazı aynı anda tek bir alana bağlayarak çok daha fazla kapasite sunan 5G, limanlarda verimliliği ciddi anlamda artıracak bir unsur olarak değerlendiriliyor. Hamburg Limanı, Almanya’nın en büyük limanı olan Hamburg Limanı, şu 5G teknolojisini test etme aşamasında. 5G, limandaki inşaat planlamasını izlemek ve optimize etmek için kullanılıyor. 5G’nin yaygın kullanımının artması ile, akıllı liman operasyonları için standart bir teknolojiye dönüşmesi ve limanlar arasındaki bağlantıyı her zamankinden daha hızlı bir hale getirmesi bekleniyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi