NASA, okyanusu geçen kum fırtınasını uzaydan görüntüledi

NASA, okyanusu geçen kum fırtınasını uzaydan görüntüledi

NASA, Sahra Çölü'nden denize açılan ve şu anda Atlantik Okyanusu'nu geçmekte olan kum fırtınasını uzaydan görüntüledi.

adscode

2011'de fırlatılan meteroloji uydusu Suomi NPP'deki Görünür Kızılötesi Görüntüleme Radyometre Takımı (VIIRS), fırtınanın doğal renkli görüntüsünü daha ilk gününde, 4 Haziran 2021'de kaydetti.

Uzmanlara göre Afrika'dan Amerika kıtasına yönelik kum kitlelerin taşınması aslında her sene meydana gelen bir doğa olayından ibaret.

Örneğin geçen yıl NASA cihazları, son 20 yılın en büyük toz fırtınasını kaydetmişti. Sahra tozu Haziran 2020'de Karayip Denizi'ni kaplamış, ABD'nin çeşitli eyaletleriyle Küba ve Porto Riko'da gökyüzünü karartmıştı.

Bu nedenle bilim insanları, geçen yılki kum fırtınasına "Godzilla" ismini takmıştı.


Haziran 2020'de Küba'da gökyüzünü kaplayan toz kütlesi

Diğer yandan bu kum fırtınalarının hem yararlı hem de zararlı etkileri olduğu ifade ediliyor.

Örneğin Sahra'dan esen toz kütlesi, Atlantik'in yüzey sularının ve Amerika topraklarının ve Amazon Ormanları'nın gübrelenmesini sağlıyor.

Ancak aynı zamanda yüzeye yakın toz bulutları hava kalitesini bozabiliyor ve canlıların solunumuna zarar vererek görüş alanını daraltabiliyor. Ayrıca diğer sağlık sorunlarına ve hatta akciğer kanserine neden olabiliyor.

İklim değişikliğinin fırtınalar sırasında havadaki toz miktarını artırıp artırmayacağı ise belirsizliğini koruyor.

Kansas Üniversitesi'nden jeolog ve atmosfer uzmanı Bing Pu, sıcaklıkların artması ve bitki örtüsünün azalması nedeniyle fırtınaların daha sık ve daha şiddetli olacağını savunuyor.

Ancak NASA'daki bir diğer araştırma ekibi, okyanus sıcaklıklarının ve rüzgarların hızının değişmesi nedeniyle toz fırtınalarının uzun vadede (binlerce yıl ölçeğinde) küçüleceğini öne sürüyor.

Kaynak: Independent Türkçe