PETROL, DELTA VE AÇILMA ARASINDA 75 DOLARA TUTUNDU
Aşılama ve yeniden açılmalarla, petrol fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 50’ye yakın artış kaydetti.
Delta varyantının talep görünümü üzerinde baskı yaratmasına rağmen, ABD’de stokların Ocak 2020’den bu yana en düşük düzeye gerilemesiyle, Brent petrol dün yeniden 75 doların üzerine çıktı. Ralliyle bilançoları toparlanan ve talep tarafında olumlu beklentilerini koruyan Avrupalı üreticiler, hisse geri alım programları başlatıyor. Petrol fiyatları Delta endişelerine rağmen, mobilitenin henüz çok etkilenmemesi ve ABD’de stokların Ocak 2020’den bu yana en düşük düzeye gerilemesinin etkisiyle 75 dolar düzeylerinde tutunuyor. Shell, Total ve Equinor gibi Avrupalı üreticiler hisse geri alım programlarıyla talebin geleceğine güvendiklerinin sinyalini veriyor.
Küresel petrol fiyatları, dünya genelinde aşılamanın yaygınlaşması ve kısıtlamaların büyük ölçüde ortadan kalkmasıyla 70 dolar üzerindeki güçlü seyrini korurken, ABD’de petrol stoklarının Ocak 2020’den bu yana en düşük düzeye inmesi Brent petrolü tekrar 75 doların üzerine çıkardı.
Delta varyantının gelecek aylardaki talebi olumsuz etkileyebileceği endişelerine rağmen, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin (OPEC+) kesintilerin devam etmesi konusunda anlaşması ve üreticilerin ötelenmiş talebe yetişemeyebileceği ihtimaliyle petrol fiyatları son üç ayda yüzde 10’luk bir yükseliş kaydetti. Yıl başından bu yana gerçekleşen ralli ise Brent için dün TSİ 14:52 itibariyle yüzde 39, ABD hafif petrolü WTI için ise yüzde 46. WTI dün aynı saatlerde 73,27 dolara kadar yükselirken, Brent gün içinde 75,55 dolara kadar çıktı.
Pandemi öncesi talebe ulaşmak gelecek yılı bulabilir
Sektör uzmanlarının bazıları ABD ve Avrupa’da yakıt talebinin plato yapmaya başlamasından endişeli. Küresel petrol talebinin pandemi öncesi düzeylere gelmesi birçok ülkede vakaların artması ve önümüzdeki sonbahar ve kış döneminde mobiliteyi kısıtlayıcı gelişmeler olabileceği endişesiyle gelecek yılı bulabileceği tahmin ediliyor. Citi bir müşteri notunda bu endişeleri şöyle aktarıyor: “Talep görünümüne yönelik riskler Avrupa genelinde halka açık toplaşmalara yönelik kısıtlamaların artmasıyla tekrar güçlendi. Petrol piyasasında birkaç kez kısıtlamanın etkisi görüldü ancak küresel ekonomik iyileşmeyi raydan çıkartabilecek bir güçte değildi bu etkiler.” Öte yandan İran’ın nükleer görüşmelerin durması nedeniyle ABD’yi suçladığı açıklaması da pazara “İran petrolü pazara öngörülenden daha geç dönecek” mesajı vererek fiyatları destekleyen bir unsur oldu.
Kaynak: Dünya Gazetesi
0 Yorum