Salih Zeki Çakır, Koster Yenileme Projesi'ndeki son durumu ve projenin önemini Marine Money Forum'da anlattı

Salih Zeki Çakır, Koster Yenileme Projesi'ndeki son durumu ve projenin önemini Marine Money Forum'da anlattı

İMEAK DTO ana sponsorluğunda "Marine Money Istanbul Forumu" başlıklı webinar düzenlendi.

adscode

Üç oturumda düzenlenen forumun ilk oturumunda Türk denizciliğinin son yıllardaki gelişimi ve gelecek vizyonuyla küresel denizcilik piyasaları ele alındı.

Çevrimiçi ortamda düzenlenen forumun açılış konuşmasını İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran yaptı.

İkinci oturum ise Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) Başkanı ve İMEAK DTO Başkan Yardımcı Şadan Kaptanoğlu moderatörlüğünde gerçekleşti. Türkiye ve dünyadaki deniz taşımacılığı sektörünü etkileyen makro ölçekteki konuların detaylandırıldığı oturumda İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve İMEAK DTO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Muhtaroğlu da konuşmacı olarak yer aldı. 



Oturumda bir konuşma yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Koster Yenilme Projesi'ndeki son durum ve projenin önemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Salih Zeki Çakır'ın Marine Money İstanbul Forumu'nda yaptığı konuşmadan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Bu proje; uluslararası topluluklar veya yerel devletler tarafından sağlanan sponsorlukları barındıran bir finans meselesi ve aynı zamanda başlama meselesidir. Biz, bu açıdan zayıf taraftayız.

Koster filosunun yenilenmesi projesi söz konusu olduğunda bile; gemilerimiz yaşlanmaya devam ediyor. 

Yıllardır,tersanelerimizdeki gemileri yenileyebilmek için; yetkilileri uzun vadeli makul finansman desteğine ikna etmeye çalışıyoruz.

Biz projeyi şuanda sadece; mevcut ekipman fiyatları, motor fiyatları vb. olarak değerlendiriyoruz.

Demek istediğim her projenin bir fizibilitesi vardır; ancak yatırım oranı seviyeleri cazip görünmüyor.

Çevre için yeni düzenlemelerin uygulanacağı, yeni teknolojiler olacağını gördüğümüzde; "finansmanın önemi" ortaya çıkacak.

Bu teknolojiye bir şans verdiğimizi düşünüyorum. Gerçek bir yaklaşımla gelirsek; bu durum maliyeti üç kat artıracaktır. İşte bütün sorun burada. Bu ele alınmalı. Bu küresel bir sorundur ve bu duruma küresel bir çözüm üretilmelidir.

"Yeşil Çevre" olgusu gelecek nesil için büyük önem arz etmektedir. Bunun için, tüm uluslararası şirketlerle birlikte çalışmalıyız. Daha iyisi için her şeyin üstesinden gelmeliyiz.

Son oturumda ise 2021 yılında denizcilik finansmanı opsiyonları başlıklı konu görüşüldü. 


TURKDENİZ.COM