TAMER KIRAN: "KONTEYNER TARAFINDA TALEP ARTIŞININ DEVAMI, NAVLUNLARI REKOR SEVİYELERE TAŞIDI"

TAMER KIRAN: "KONTEYNER TARAFINDA TALEP ARTIŞININ DEVAMI, NAVLUNLARI REKOR SEVİYELERE TAŞIDI"

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Ekim Ayı Meclis Toplantısına Amerika'dan video konferans ile katılarak denizcilik sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

adscode

Tamer Kıran, yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"TOBB ile muhatap kuruluşumuz Amerika’daki ABD Ticaret Odası’nın Washington’da Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan’ın teşrifleriyle gerçekleşecek toplantı dolayısıyla ABD’den video konferans aracılığıyla katılıyorum.

Burada bulunduğum süre içerisinde TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) olarak Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle Chicago’da kurduğumuz Türk Ticaret Merkezi’ni ziyaret edeceğim.

Ülkemizden ABD pazarına ihracat yapma potansiyeline sahip olduğunu tespit ettiğimiz küçük ve orta ölçekli sanayicilerimizi, ABD pazarına getirmek için burada şirket kurulmasından satış sonrası hizmetlere kadar; her alanda tek durak ofis prensibiyle çalışan Türk Ticaret Merkezi, TOBB tarafından yurtdışında açılan ilk olma özelliğini taşımaktadır.

Türkiye ve ABD’nin geçmişi uzun yıllara dayanıyor. Sayın Bakanımızın buradaki temaslarının iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine müspet bir katkı sağlayacağına inanıyorum. (Bu haber, Turkdeniz.com özel haberidir)

Denizcilik sektöründe, ticaretteki canlı gelişmeler denizcilik piyasalarına olumlu yansımaya devam etti. Yılın ilk 9 ayı itibarıyla, dökme yük ve konteyner piyasasında kazançlar canlı kalmaya devam etti. Özellikle konteyner tarafında talep artışının devamı, liman sıkışıklıkları ve lojistik yetersizlikler gibi faktörler navlunları ve gemi kiralamalarını rekor seviyelere taşıdı.

Dökmecilerde de Çin kaynaklı ticari kaynaklı ticari büyümenin pozitif etkisiyle hareketli bir piyasa yaşandı. Bir yandan Covid-19 salgınındaki gelişmeler diğer yandan iklim değişikliği nedeniyle birbiri ardına alınan kararlar ile gündem hızla değişiyor. Sektörümüzü yakından ilgilendiren konuları yakından takip etmeye devam ediyoruz. (Bu haber, Turkdeniz.com özel haberidir)

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü bir süre önce, hizmet sektörleri için sağlanmakta olan desteklerin değerlendirilmesi çerçevesinde 2023 yılı hedefleri ile önümüzdeki dönem ihracat hedeflerine ulaşmak amacıyla lojistik ve taşımacılık sektörünün talep ve ihtiyaçları doğrultusunda revize edilmesi yönünde çalışmalar başlattı.

Odamız da çalışmalara katılarak, lojistik ve taşımacılık sağlanan desteklere ilişkin somut önerilerini bir yazı ile ilgili müdürlüğe iletti. Yazımızda, denizcilik sektörünün kendine özgü dinamikleri, uluslararası kuralları, çalışma koşulları göz önüne alındığında; 2015/8 sayılı ve 2564 sayılı kararlarda lojistik ve taşımacılık sektörünün altında ayrı bir başlıkla ele alınmasıyla denizcilik sektörünün çalışma prensiplerine uygun destek unsurlarının belirlenmesinde yarar gördüğümüzü belirterek taleplerimizi sıraladık. Bakanlık tarafından incelendikten sonra; taleplerimizin büyük bir oranda kabul göreceği umudunu taşıyoruz. (Bu haber, Turkdeniz.com özel haberidir)

Eylül ayı itibarıyla bir süredir, başta Ticaret Bakanı Mehmet Kuş ve bakanlık bürokratlarıyla sürdürdüğümüz görüşmeler neticesinde, gemi tedarik zincirini yakından ilgilendiren; liman tek pencere sistemiyle ilgili yaşanan sorunlar, transit sevkiyatlarda beyannâme onayı, transit beyannâmelerde plaka ve süre sorunu, çoklu transit işlemleri, transit ihracat kapsamında kumanya yüklemeleri sorunları çözümlendi. Bu çözümlerde emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum."

Kaynak: TURKDENİZ.COM