TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ‘16. ICC Türkiye Tahkim Günü’nde konuştu

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ‘16. ICC Türkiye Tahkim Günü’nde konuştu

Ülkemizde daha fazla paydaşı, ICC’nin bir parçası olmaya ve Küresel İş Dünyası Organizasyonu'na katkı vermeye davet ediyoruz” dedi.

adscode

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi ve ICC Milletlerarası Tahkim Divanı işbirliğinde “16. ICC Türkiye Tahkim Günü” programı düzenlendi. Programda bir konuşma yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Milletlerarası Ticaret Odası (ICC), dünyada ticaretin ve yatırımların artması için çalışan en büyük iş dünyası kuruluşudur. Birinci Dünya Savaşı’nın uluslararası ticarete verdiği zararı gidermek amacıyla bir grup girişimci tarafından ‘barışın tüccarları’ sloganıyla kurulmuştur. Dünya çapında barışın ve refahın geliştirmesi için ön saflarda yer almıştır. 2019’da 100. yaşını kutlayan ICC, 102 yılda 100'den fazla ülkede 45 milyondan fazla şirketi ve 1 milyardan fazla çalışanı temsil eder hale gelmiştir. Yani dünyadaki her 3 çalışandan 1’i ICC üyesi firmalarda çalışmaktadır. 100 yaşındaki ICC, Birleşmiş Milletler'de gözlemci statüsünü kazanmış tek iş dünyası organizasyonudur. ICC, kuruluşundan bu yana küresel ticaretin gelişmesi için birçok farklı oluşuma imza atmıştır. Milletlerarası ticari tahkime öncülük etmiş, gümrük engellerinin azaltılması, ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için referans kurum haline gelmiştir. ICC’nin Türkiye Milli Komitesi 1934 yılında kurulmuş olup, TOBB çatısı altında faaliyet göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Türkiye Milli Komitesi'nin Türk iş dünyasını temsilen ICC nezdindeki faaliyetlerini başarıyla sürdürmekte olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “ICC Milletlerarası Tahkim Divanı, ICC’nin en önemli hizmetlerinden biridir. Divan, uluslararası ticari ihtilafların çözümlenmesi bakımından dünyanın en önde gelen merkezlerindendir. Her kıtada yer alan 90’dan fazla ülkedeki üyelerden oluşan Divan, en yaygın temsil edilen tahkim kuruluşu olma özelliğine de sahiptir. Tahkim konusu iş dünyası açısından önemlidir. Zira hem ülke içi, hem de ülkelerarası iş bağlantılarımızı kurarken, güvencede olmak isteriz. ICC‘nin Milletlerarası Tahkim Sistemi bu açıdan önemli bir güvencedir. Uluslararası ticari ve iş uyuşmazlıklarının çözümünde dünyanın lider kuruluşu olan ICC Milletlerarası Tahkim Divanı, 2020 yılında tahkim kurallarını güncelleyerek yayınlamıştır” şeklinde konuştu.

Tahkim Divanı sayesinde iş dünyasının ihtiyaçlarını ve önceliklerini göz önünde bulundurarak daha hızlı işleyen ve daha küçük ticari anlaşmazlıkların çözümü için kullanılabilecek mekanizmalar üretildiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

“Küresel ticareti her alanda olumsuz etkileyen Covid-19 salgını sürecine rağmen Milletlerarası Tahkim Divanı’nda 2020 yılı içerisinde 145 ülkeden 929 farklı tahkim davası görülmüştür. Türkiye 57 tarafla 12. sırada yer almıştır. Ayrıca İstanbul’da 9 ve Ankara’da 1 tane olmak üzere 9 dava ülkemizde görülmüştür. Bu noktada dünyanın her bir bölgesinin Tahkim Divanı’nda ve Sekretaryası'nda temsil edilmesi önemi rol oynamaktadır. Ayrıca, ICC tahkiminin esnek olması, kurallarının birçok dilde tercümesinin bulunması, kendisini sürekli yenilemesi ve çağın gelişmelerine uyum sağlaması da Divan’ın başarısının altında yatan diğer önemli unsurlardır. Bu tahkim konferansımızda da özellikle belirtmek isterim ki, ICC tahkimin iyi bir müşterisi olarak, ICC’nin hakem atamalarında ülkemiz hukukçularına daha fazla yer vermesini bekliyoruz, istiyoruz. Ayrıca Türkiye'nin tahkim dostu bir ülke olarak görülmesini arzu ediyoruz. Bunun için hem tahkim yargılaması sırasında hakem heyetlerine yardım edilmesi hem de hakem kararlarının tenfizi ve Türkiye’de verilen kararların uygulanması açısından mahkemelere çok önemli görev düştüğüne inanıyoruz. Buradaki süreçleri hızlandırmalıyız. Bölge Adliye Mahkemeleri ve Yargıtay’ın bu konudaki olumlu katkıları için çok teşekkür ediyoruz ve bu yapıcı tutumlarının devamını bekliyoruz.”

TOBB ve ICC Türkiye olarak tahkimin bilinmesi ve yaygınlaşması için çalışmayı sürdüreceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, “Tahkim haftası kapsamında çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. İlk olarak genç avukatlar bir araya gelerek etkin bir tahkim uygulaması için tüyoların neler olabileceği konusunda görüş alışverişinde bulundu. Sonra ICC Girişimcilik Merkezi faaliyetleri kapsamında ICC Milletlerarası Tahkim Divanı tarafından KOBİ’ler ve start-uplar için uluslararası ticarette çıkabilecek anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin bir webinar düzenlendi. 91 ülkeden yaklaşık 550 kişinin katıldığı webinarda ICC seri tahkimini tecrübe etmiş Türkiye’den bir KOBİ de tecrübelerini aktardı. Tahkim alanında Türk iş dünyasına ışık tutma arzusuyla yola çıkan ICC Türkiye Milli Komitesi olarak gelenekselleşmiş tahkim konferanslarının bugün 16’ncısını düzenlemekten mutluluk duyuyoruz. Ülkemizde daha fazla paydaşı, ICC’nin bir parçası olmaya ve Küresel İş Dünyası Organizasyonu'na katkı vermeye davet ediyoruz” diye konuştu.