TÜRDEF, "DENİZ KAZALARI VE YIPRANMA PAYI" PANELİ DÜZENLEDİ

TÜRDEF, "DENİZ KAZALARI VE YIPRANMA PAYI" PANELİ DÜZENLEDİ

Türkiye Denizcilik Federasyonu'nun düzenlediği "Deniz Kazaları ve Yıpranma Payı" paneli gerçekleşti.

adscode

Oturum, dört ayrı alt başlıkta gerçekleşti. 



Birinci oturumda "Deniz Kazaları" ile ilgili önlemler şu başlıklar altında tartışıldı: Deniz Kazalarının İncelenmesi, Gemi İnsanlarının Spor Yapma Alışkanlıkları ve Bireysel Kazalara Maruz Kalma Arasındaki İlişki, Denize Düşme Kazalarının İstatistiksel Olarak Değerlendirilmesi ve Çarmıh Sorunları, Dar Su Yollarında Deniz Kaza Oluşumlarını Tahminleyen Dinamik Kaza Ağı Modeli: Örnek Uygulama İstanbul Boğazı, Gemi Çalışanlarının Psikolojik Durumlarının Gemi Kazalarına Etkileri. Bu oturumda deniz kazalarının oluşumundan önce alınması gereken önlemlerin önemine vurgu yapıldı. Kazanın oluşumundan sonuna kadar izlenilen prosedürler ile ilgili bilgiler dinleyecilere aktarıldı. Kazanın önlenmesindeki proaktif yaklaşımların ne kadar önemli olduğu, risk kontrol tedbirlerinin hayati önem taşıdığı belirtildi.







Birinci oturumun moderatörlüğünü Özkan Poyraz yaptı.

Bu oturumun konukları sırasıyla şu şekildeydi: 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığı Daire Başkanı Durali İşler, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ersan Başar, İTÜ Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. İsmail Çiçek, İTÜ Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Orhan Gönel, Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Özkan Uğurlu, Kuzey Marine Sigorta Brokerlik'ten Kaptan Ömer Asmalı.



Ömer Asmalı, deniz kazalarında gemi personelinin psikolojik durumuna ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Asmalı şu açıklamalara yer verdi:

"Gemide kazaların genel nedeni insanların yorgunlukla doğru orantılı strese dayalıdır. Hatanın teknik boyutu da çok önemlidir. Çalışma koşulları, kaza önlemi konusunda dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir. Kazaların çoğu yüzde 80 oranında insan kaynaklı. Yapılan anketlerin sonucunda ise, insanların "kendimi yorgun hissediyorum" gibi bir yanıt verdiği görülüyor. İnsan limitlerinin de dikkate alınması gerekiyor. Yapılan kurallar ve düzenlemeler sektöre uygunluk göstermelidir. Kaza ortamının oluşması için belirli faktörler var. Bunlar; kurumsal faktörler, çalışma ortamı faktörleri ve emniyetsiz hareket. Artan rekabet, limanlara giriş-çıkış sürelerini etkiliyor ve bu durumda kaza durumlarının önünü açıyor. Dikkat edilmesi gereken, insan merkezinde bir sistemi oturtarak, gerekli önlemleri almak olacaktır."

Daha sonra oturuma ara verildi.

İkinci oturumda "Yıpranma Payı" konusu uzmanlar eşliğinde detaylıca masaya yatırıldı.

"Yıpranma Hakkı Neden Geri Verilmeli, Yıpranma Hakkının Karşılaştırmalı Hukuk Bakımından Değerlendirilmesi, Meslek Hastalıkları ve Psikosomatizasyon." başlıklı ikinci oturuma; Metropole Denizcilik Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği'nden Av. Kaptan Aslı Arslan, İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Mahmut Kabakcı, Deniz Psikolojisi Derneği'nden Psikolog Ferhat Yaka konuşmacı olarak destek verdi. 

İki oturumun sonlanmasının ardından Soru-Cevap bölümü yapıldı ve panel sona erdi.

TURKDENİZ.COM