"Türkiye'nin yeni FSRU gemisi Ertuğrul Gazi yıl sonunda ülkemizde olacak"

"Türkiye'nin yeni FSRU gemisi Ertuğrul Gazi yıl sonunda ülkemizde olacak"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığı ve bağlı kuruluşların faaliyetleri konusunda milletvekillerine bilgi verdi.

adscode

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ''Doğu Akdeniz havzasında uluslararası hukuktan kaynaklı haklarımız kapsamında deniz yetki alanlarının uluslararası hukuka uygun olarak hakça ve adil biçimde belirlenerek, kıta sahanlığımızdaki egemenlik haklarımızın korunması ve Kıbrıs Türkleri’nin adanın eşit ortağı olarak hidrokarbon kaynakları üzerindeki hak ve çıkarlarının garanti altına alınması için meşru haklarımızdan taviz verilmeden bu bölgeyle birlikte Karadeniz’de de arama ve sondaj faaliyetlerimiz kararlılıkla devam ettirilecektir” dedi.

Bakan Dönmez, “Sismik araştırma gemilerimiz Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis, sondaj gemilerimiz Fatih ve Yavuz ile denizlerimizde detaylı aramalar yürütüyoruz. Bu meyanda Fatih sondaj Gemimiz 05 Kasım 2020 tarihinde Sakarya Sahasındaki Türkali-1 Kuyusunda sondaja başlamış olup, 31 Ocak 2020 tarihinde teslim alınan ve modernizasyonu tamamlanarak Mersin/Taşucu limanından ayrılan Kanuni sondaj gemimiz ise 2021 yılının ilk aylarında Karadeniz’de faaliyete başlayacaktır. Bugüne kadar Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis sismik araştırma gemilerimiz ile Doğu Akdeniz’de 46 bin kilometrekare ve Karadeniz’de 33 bin kilometrekare üç boyutlu sismik veri toplanmış, Fatih ve Yavuz sondaj gemilerimiz ile 9 adet derin deniz sondajı yapılmıştır. İzmir Aliağa’da ve Hatay Dörtyol’da devreye alınan yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) terminallerinin ardından Saros Körfezi'nde ülkemizin üçüncü FSRU tesisini devreye alma çalışmalarımız devam etmekte olup, 170 bin metreküp depolama ve günlük 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesine sahip Türkiye'nin yeni FSRU gemisi Ertuğrul Gazi ise yıl sonunda ülkemizde olacaktır. Tuz yapılarına inşa edilen dünyadaki en büyük doğal gaz deposu olan ve 2017 yılında gaz depolanmaya başlanan Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Projesi’nde 700 milyon metreküp depolama hacmine, günlük 20 milyon metreküp geri üretim kapasitesine ulaşılmış olup, genişleme projesinin tamamlanmasıyla toplamda 5,4 milyar metreküp depolama, 80 milyon metreküp günlük geri üretim kapasitesine ulaşılacaktır" diye konuştu.