'ULUSAL DENİZCİ ÖĞRENCİLER ZİRVESİ' GERÇEKLEŞTİRİLDİ

'ULUSAL DENİZCİ ÖĞRENCİLER ZİRVESİ' GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ulusal Denizci Öğrenciler Zirvesi ile “Türk Denizciliğinde Birlikte Zirveye” başlığıyla İstanbul'da düzenlendi.

adscode

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre Merkezinde gerçekleştirilen Ulusal Denizci Öğrenciler Zirvesi, Türkiye’nin dört bir yanından denizcilik öğrencilerini sektörün değerleri isimleriyle buluşturdu.

24. Dönem Ulusal Denizci Öğrenciler Zirvesi, bir dakikalık saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı.

24. Dönem Denizci Öğrenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tunahan Akın, açılış konuşmasında denizcilerin çok büyük bir birlik olduğunu, DÖDER sayesinde sorunlarımızı paylaşarak omuz omuza verip bu sorunları hep birlikte çözmeye çalıştığımızı vurguladıktan sonra Denizci Öğrenciler Derneği’nin birçok zorluğa rağmen tek nefes, tek vücut olarak yılmadan, yorulmadan sektör ile öğrenciyi aynı çatı altında toplamış olmaktan onur duyduğunu belirtti.

Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz konuşmasına kalabalığa hayranlığını belirterek herkese katılımlarından dolayı teşekkürlerini sunarak başladı. Kendilerinin enerji kaynağının öğrenciler olduğu ve Ulusal Denizci Öğrenciler Zirve’sine ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu belirtti. Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz; başta denizci öğrencilere daha sonra sponsora teşekkürlerini iletti.

Denizci Öğrenciler Derneği Kurucu Başkanı Ditaş Deniz İşletmeciliği ve Tankerciliği A.Ş. Genel Müdürü Hakan Karaca, 24 sene önce bir hayal olan Denizci Öğrenciler Derneği’nin Türkiye’deki en büyük denizcilik topluluğu olduğunu ve her sene düzenlediği Ulusal Denizkızı Kongresi’nin ülkenin gelişmesi için önemli bir gelenek olduğunu vurguladı. Hakan Karaca; Denizci öğrencilere Kabotaj Kanunun milli istihdamdaki en önemli şey olduğundan bahsederek Mustafa Kemal Atatürk’ün değerli sözlerinden biri olan “Denizcilik türkün büyük milli ülküsüdür” sözüyle konuşmasını sonlandırdı.

23. Dönem Denizci Öğrenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Işık ise yeni döneme çok fazla güvendiğini ve her konu bakımından derneğin bu dönem de bir önceki dönemin üstüne koyarak ilerleyeceğini, DÖDER ekibine çok güvendiğini ve mükemmel başarılara imza atacağına inandığını söyledi. 

LİMANLARA YOLCULUK PANELİ DÜZENLENDİ

Ulusal Denizci Öğrenciler Zirvesi ilk olarak merakla beklenen “Limanlara Yolculuk” adlı paneliyle katılımcılarıyla buluştu. Limanlara Yolculuk Paneli, Aqua Chartering kurucusu Melike Aysu Gürgan’ın moderatörlüğünde Galataport İstanbul Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı ve Medcruise Birliği Başkanı Figen Ayan ile Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erdemir’in konuşmalarıyla gerçekleşti. Melike Aysu Gürgan, konuşmasında panel açılışına büyük bir heyecan ve onur duyduğunu ve ilk moderatörlüğünde çok değerli misafirleri olmasından onur duyduğunu vurguladı.

Medcruise Birliği’nin ilk Türk kadın başkanı olan Figen Ayan sözlerine gönlünü denizciliğe adamış bu kadar kişi görmenin onur verici olduğunu söyledi. Ayan, Her daim kullanılabilen bir alan oluşturduklarından Galataport gemi olduğu zaman bir liman, olmadığı zaman ise herkese açık kullanılabilir harika bir alan olduğundan bahsetti. Sektörde daha fazla kadın görmek istediğini belirten Figen Ayan, Medcruise Birliğinin ilk Türk kadın başkanı olmaktan gurur duyduğunu ekledi.

Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erdemir ise, Rusya’nın savaş sırasında ilk işinin Ukrayna limanlarını ablukaya alıp ticaretini durdurmak olduğunu, küresel gerilimler kara ve hava yollarını kapatabilirken deniz yollarının açık olabildiğini vurguladı.

Limanların kamuya hizmet ettiğini söyleyen Erdemir, Türkiye’nin limancılık konusunda kötü olmadığını ve küresel ticaretle beraber sanayi yatırımlarıyla önümüzdeki dönemlerde limanlardaki kapasite 1.3 milyar tona, konteynerde ise 41 milyon tona çıkacağını ve bu rakamların gerçek, iyimser olmadığını ifade etti. 

İKİNCİ PANELDE 'GEMİ İNŞA'NIN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI' KONUŞULDU 

Ulusal Denizci Öğrenciler Zirvesi’nin ikinci paneli olan “Gemi İnşaa’nın Dünü, Bugünü, Yarını” gemi inşaa sektörünün değerli isimleriden moderatör koltuğunda ART Tersanesi Tersane Müdürü Salih Bostancı olmak üzere Beşiktaş Grup İcra Kurulu Başkanı Yavuz Kalkavan ve Floki Marine Genel Müdürü Gündem Gümüşkaynak ile gerçekleşti.

Osmanlı’dan günümüze Türk milletinin denizlere hâkim olduğunu dile getirerek başlayan Yavuz Kalkavan, dünya denizciliğinde gelişmekte olduğumuzu hatta 20 yıl sonra şu anda bakım onarım konusunda dünya denizciliğinde bakım onarım oranının %40 olduğu Çin’in yüzdesini azaltacak kadar büyüyeceğimizden bahsetti.

Floki Marine Genel Müdürü Gündem Gümüşkaynak ise; önümüzdeki 30-35 sene içerisinde en önemli konulardan birinin karbondioksit salınımını olmasından dolayı gelecekte sektörün yeni bir dönüşüm içerisine gireceğini vurguladı. Türkiye’nin etrafındaki denizlerdeki rüzgarı yakalayamamasının nedeninin buna uygun yelkenliler yapmaması olduğunu belirterek geleceğe daha iyi ayak uydurmamız gerektiğini belirtti.

DENİZCİ ÖĞRENCİLERİ 40 KURUŞLUK SELAMLA KARŞILADI!

Denizci Öğrenciler Derneğinin ilkini gerçekleştirdiği Ulusal Denizci Öğrenciler Zirvesi’nde araştırmacı, gazeteci ve yazar olan Sunay Akın, ‘’Kâğıt Gemilerden Emekli Kaptan ile Yolculuk’’ isimli üçüncü paneliyle denizci öğrencilerle buluştu.

Ulusal Denizci Öğrenciler Zirvesi’nin “Öğrencilikten Zabitliğe Serüven” adlı son panelinde moderatör koltuğunda Aframax/Suezmax Ham Petrol Tanker Gemi Kaptanı Merve Soykan Alsancak eşliğinde Carnival Cruise Line 3. Zabit Güneş Baş, Carnival Cruise Line 3. Mühendis Eyüpkan Sapan, İlk Kadın Kurtarma Gemisi Kaptanı Gizem Turan ve Virgin Voyages 3. Mühendis Hayra Maşalı aynı panelde denizci öğrencilerle bir araya geldi.

16 yıldır mesleğini icra eden Merve Soykan, tanker gemilerinin zorluğu hakkındaki tecrübelerini aktarırken öğrencilere gemilerde karşılaşılan zorlukların din, dil, ırk ile alakası olmadığını Türk öğrencilerin yabancı şirketlere başvurmaktan çekinmemesini aksine Türk denizcilerin bu alanlarda daha çok olması gerektiğini vurguladı.

Birçok çeşit gemide çalıştığını vurgulayan Gizem Turan, “Kendinizi bir alanda sınırlandırmayın, başka alanlara atılmaktan korkmayın ve rank düşmekten çekinmeyin. Böyle gelişeceksiniz.” dedi.

Hayra Maşalı ise; yat kaptanı bir babanın kızı olduğundan bu sektörün içinde büyüdüğünü kruvaziyer gemisinde çalışmanın hep hayli olduğunu bu konudaki önyargılara aldanmadan herkesin hedefine doğru durmadan yol alması gerektiğini dile getirdi.

Güneş Bey da; Carnival Cruise Line’a giren ilk Türk olması üzerine işe giriş sürecini aktardıktan sonra stajların önemine değinerek denizci öğrencileri en büyük ilgi alanlarından olan kruvaziyer gemilerine bir adım daha yaklaştırmıştır. Son olarak söz alan Eyüpkan Bey ise kruvaziyer gemisinin büyüleyiciliğine kapılıp yük gemisinden ayrıldığından iki gemi tipinin farklarını paylaşarak denizci öğrenciler tarafından dikkatle dinlendi.