İSTANBUL NAVLUN ENDEKSİ'NDEKİ (ISTFIX) DÜŞÜŞÜN NEDENİ NE? İŞTE DETAYLAR...
ISTFIX Bileşik Endeksi yine düşüş eğilimindeydi ama geçen haftaki gibi sert düşüş kaydetmedi ve 413 puandan 407 puana geriledi.
Nehir/deniz tipi koster piyasasında ufak bir yukarı yönlü düzeltme söz konusu oldu fakat bu düzeltme gelirleri hızla toparlayacak bir etki yaratmaktan uzaktı.
Kuzeybatı Avrupa’dan Doğu Akdeniz’e çıkışlar da işletme masraflarının ya biraz üstü ya da biraz altına gelmekteydi.
YAKIT
Petrol fiyatları bu hafta da düşüş kaydetti. Batı Teksas tipi ham petrol (WTI) geçen haftaki 82 dolar/varilden 80 doalr/varile düşerken Brent tipi ham petrol is 85 dolar/varilden 82-83 dolar/varile düştü. Gemi yakıt fiyatları aynı şekilde yer yer sert düşüşler kaydetti.
TÜRK DENİZ MEDYA OLARAK İSTANBUL NAVLUN ENDEKSİ'NDEKİ (ISTFIX) DÜŞÜŞÜN NEDENLERİNİ KONUNUN UZMANLARINA SORDUK. İŞTE DETAYLAR...
Ideal Shipbrokers/Senior Sale&Purchase Broker İsa Temel İstanbul Navlun Endeksi'ndeki keskin düşüşün sebebini Türk Deniz Medya'ya şu cümlelerle aktardı:
"Karadeniz'deki yük hareketi, hem mevsimsel olarak talebin azalması hem de Türkiye'nin buğday ithalatını yasaklaması nedeniyle düşüş gösterdi.
Önümüzdeki günlerde bu hareketin artması pek olası görünmemekte. Yavaşlayan ekonomiler ve savaş ortamı, piyasada yeni yüklerin ve iş fırsatlarının ortaya çıkmasını engelliyor.
Ukrayna savaşı sona ermeden bu bölgedeki ticaretin düzelmesi mümkün görünmüyor. Olumsuzluklar oldukça fazla ve geleceğe dair olumlu gelişmeler de sınırlı.
Ayrıca, Karadeniz bölgesinde beş yıl öncesine göre çok daha fazla geminin bulunması, bu olumsuz durumu daha da ağırlaştırıyor.
Bölgesel ekonomik işbirliklerinin artırılması, ve savaşın sona ermesi yönünde diplomatik çabaların sürdürülmesi bu süreçte önemli rol oynayacak. Karadeniz'deki ticaretin canlanması için uluslararası toplumun ve bölge ülkelerinin ortak çabaları gereklidir."
Navis Yönetim Danışmanlık, Denizcilik Yöneticisi, Gemi Alım Satım Brokeri Engin Koçak ise Türkiye'nin buğday ithalatını yasaklamasına bağlı olarak sert düşüşün geldiğini belirterek:
"Karadeniz ve Akdeniz ağırlıklı koster navlunlarını gösteren ISTFIX yaz başından ve bilhassa Türkiye’nin buğday ithalatını yasakladığı Haziran sonundan itibaren sert düşüş gösterdi. Bundan öncesinde de genel belirsizliklerden ve konjonktürel gerginliklerden ötürü ve bölgede Çin’den alınan 3-6 bin DWT gemilerin artış göstermesinden ötürü navlunlar düşüş eğilimindeydi. Türkiye’nin ithalat yasağı durumu daha da kötü bir hale sürükledi.
Hali hazırda önümüzde Ekim ayı sonuna kadar sürecek bir ithalat yasağı, akıbeti belli olmayan bir Rusya-Ukrayna savaşı ve dolaylı olarak tesir eden ve talebi daraltan başka bölgesel gerginlikler söz konusu.
Buğday ithalat yasağının Kasım ayında kalkması olası gözükse de iç piyasada stokların eritilme hızı bunu belirleyecek. Türkiye’de yerel un ve makarna üreticilerinin ithalatı yasak olan durum buğdayını ya da ekmeklik buğdayı Rusya’dan ne kadar az farkla aldığına bağlı bir durum. Öte yandan Türkiye’nin piyasadan çekilmesi de buğdayın fiyatını daha da düşüreceğinden burada iki ucu keskin bıçaktan bahsediyoruz.
Rusya-Ukrayna gerginliği ve hatta İsrail-Filistin savaşı ABD seçimlerine bağlı olacak. Bunun da neticesi yine 5 Kasım’da belli olacak. Donald Trump seçilirse konulara acilen müdahale edeceği gayet net. Bu da kısa vadede bir iyimserlik oluşturacaktır.
Bu durumda şu süreçleri bekleyebiliriz:
Kasım ayıyla Rus ve Ukrayna buğday akışlarının hızla artması ve navlunları kısa bir süre arttırması.
ABD seçimlerinin sonucuna göre bir iyimserlik gelmesi ama bunun da etkisinin sonraki yıla kalması ve Karadeniz’de ticaretin Rusya-Batı müzakerelerine göre şekillenmesi.
Avrupa bu konuda olumsuz bir tavır sergileyeceğinden Karadeniz çıkışlı yük hacminin en azından Rusya’nın 2021 saldırısının öncesindeki döneme bile geri dönmesi uzun zaman alacaktır." ifadeleriini kullandı.
TÜRK DENİZ MEDYA ÖZEL HABERİ
0 Yorum