2023 YILINDA KÜRESEL DENİZ TİCARET FİLOSUNA 32 ADET DEV KONTEYNER GEMİSİ EKLENECEK

2023 YILINDA KÜRESEL DENİZ TİCARET FİLOSUNA 32 ADET DEV KONTEYNER GEMİSİ EKLENECEK

Pandemi döneminde, tedarik krizindeki kırılmalara paralel tarihi karlıklara imza atan denizcilik şirketleri, onlarca yeni gemi siparişi vermişti.

adscode

Bu yıl 23.000 TEU’nun üzerinde toplam 32 gemi teslim edilecek ve altı adetinin sadece mart ayında pazara çıkması planlanıyor. Bu yıl ayrıca 12.000-16.000 TEU’luk 67 neopanamax gemi daha teslim edilecek ve bunlardan 11’i Mayıs ayında yapılacak.

Pandemi döneminde, tedarik krizindeki kırılmalara paralel tarihi karlıklara imza atan denizcilik şirketleri, onlarca yeni gemi siparişi vermişti. Karlı dönemde verilen bu siparişlerin bir kısmı ötelenirken önemli bir kısmı ise filoya girmeye hazırlanıyor. Alphaliner’a göre; 2027 yılına kadar Asya’daki tersaneler ile kontratı imzalanan rekor seviyedeki konteyner gemisini içeren sipariş defteri, dünyanın en büyük ikinci ve üçüncü konteyner hatları olan Maersk ve CMA CGM’nin mevcut filolarından daha büyük bir rakam olan toplam 7.692 milyon TEU olacak.

Clarksons Research’e göre, geçen yılın temmuz ayına gelindiğinde, konteyner gemisi sipariş defteri ilk kez DWT olarak hem tanker hem de bulker sipariş defterlerinden daha büyük hale geldi. Alphaliner’a göre şu anki sipariş defteri neredeyse mevcut filonun yüzde 29,5’u kadar bir düzeye ulaşmış ve bu siparişlerde daha büyük boyutlu gemilere doğru bir kayış olduğu görülüyor.

Clarksons verileri, yalnızca LNG sektörünün mevcut filo oranına göre daha yüksek bir sipariş defterine sahip olduğunu gösteriyor. Xeneta’nın baş analisti Peter Sand, Splash’ın geçen ay yayınlanan 2023 konteyner piyasası analizinde, planlanan sipariş defterinin yüzde 25’inin erteleneceğini, ancak yüzde10’dan fazlasının iptal edilmesinin beklenmediğini ve bunun muhtemelen doğrudan ve pahalı iptallerden ziyade diğer seçenekler olacağını öngördü.

Kaynak: Ekonomim.com