BATI AKDENİZLİ İHRACATÇILAR RUSYA'YA EK GEMİ ARAYIŞINDA...

BATI AKDENİZLİ İHRACATÇILAR RUSYA'YA EK GEMİ ARAYIŞINDA...

Yılın ilk dört ayında toplam ihracatı yüzde 9,24 oranında artıran Batı Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Rusya’ya yapılan ihracatta lojistik sorununu çözmeye çalışıyor.

adscode

BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, savaşa rağmen Rusya ve Ukrayna ihracatının toparlandığını, lojistik sorunu çözüldüğünde daha da artacağını belirtti.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle bu iki ülkeye yapılan ihracatın sürdürülebilirliği ve lojistik sorununu çözebilmek için ihracatçılar ek gemi arayışına girdi.

Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna’ya yapılan ihracatın savaşa rağmen toparlandığını kaydetti. Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya başlattığı savaş nedeniyle bu iki ülkeye yapılan yaş meyve sebze ihracatının kesintiye uğradığını anımsatan Çavuşoğlu, Rusya’ya gerçekleştirilen ihracatta lojistik sorununu çözmek için çalıştıklarını kaydetti.

Ukrayna’dan ihracatçının alacaklarının durduğunu, Rusya’da ise para hareketinin çok yavaş döndüğünü ifade eden Ümit Mirza Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Rusya’ya ihracatta lojistik sorununu halen çözemedik. Bu sorunu çözmek için gemicilerle birlikte hareket ediyoruz. Samsun’dan Rusya’ya haftada 50-60 TIR’lık iki gemi gidiyor. Novorossiyk limanında kapalı TIR’lar için gümrük kapısı yok. İlave gemi konulması için çalışıyoruz. Rusya tarafı da bu limanda kapalı TIR’lar için gümrük kurulmasına olumlu yaklaşıyor.”

“Rusya’dan toparlanma sinyali geliyor”

Şu anda meyve kıt olmasına rağmen Rusya iç pazarında fazla bir talep olmadığına dikkat çeken Ümit Mirza Çavuşoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bölge ihracatında önemli bir yere sahip olan Rusya pazarında da toparlanma sinyali gelmeye başladı. Savaş nedeniyle yüzde 50 düşüş yaşanan Rusya pazarında ihracat ivmesi yükseliyor. Nisan ayında ihracatın bir diğer sevindirici yanı Ukrayna pazarının da yeniden yükselişe geçmesi oldu. Savaşın ilk günlerinde Ukrayna’ya ihracat durmuş ve belirsizlik oluşmuştu. Ardından ihracat yeniden başlamış ama eski günlerinden uzak seyretmişti. Nisan ayında Ukrayna’ya ihracat yeniden yükselişe geçti. Savaşa rağmen

Ukrayna’ya ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,42 arttı ve 9 milyon 622 bin 367 dolar oldu. Rusya’ya 12 milyon 131 bin 959 dolarlık ihracat gerçekleşti.” Önümüzdeki süreçte Rusya’nın yaş meyve sebze ürünlerine yönelik yasaklarını kaldırmasıyla bu ülkeye ihracat artışının daha yüksek seviyelerde olması bekleniyor.

  Yılın 4 aylık döneminde bölgeden yapılan toplam ihracatın yüzde 9,24 artarak 914 milyon 322 bin 988 dolar gerçekleştiğini bildiren Ümit Mirza Çavuşoğlu, nisan ayı ihracatın ise yüzde 17,13 artarak 261 milyon 439 bin 830 dolara ulaştığını belirtti. Çavuşoğlu, “Önümüzdeki günlerde bölge için psikolojik sınır olan 1 milyar dolarlık ihracatı geçeceğiz. Bu yıl 3 milyar dolarlık ihracat hedefimizi 2023’ten itibaren 5 milyar dolar belirledik” dedi.
 
Kaynak: Dünya Gazetesi