Deniz turizminin canlandırılması için hijyen rehberi hazırlanıyor

Deniz turizminin canlandırılması için hijyen rehberi hazırlanıyor

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, koronavirüs pandemisinin ardından otel, motel, restoran gibi turizme konu alanlar için oluşturulan hijyen rehberinin bir benzerinin deniz turizmi i

adscode

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi’nin online basın toplantısına katılan Yusuf Öztürk, deniz turizmini canlandırmak adına atılacak adımlarda Türkiye ile Yunanistan Ege Adaları arasındaki feribot seferlerinin tekrar başlatılmasının önemine değindi. Öztürk şöyle devam etti: “Yunanistan, Ege'deki Adaları ile feribot seferlerine yüzde 50 kapasite ile 15 Mayıs’ta başlayacağını ilan etti. Salgınla birlikte iptal edilen Türkiye'nin de Yunanistan Ege Adaları ile feribot seferlerinin 15 Haziran’da başlaması ile ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Biz de bu konuda gereken çalışmaları yapıyoruz. Deniz turizminin tekrar canlanması, günübirlik tekne turları, mavi yolculuk, feribot seferlerinin tekrar başlaması ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB’ın turistik işletmeler için hazırladığı hijyen rehberinin bir benzerinin deniz turizmi için hazırlanması noktasında çalışmalar başladı.”

Pandeminin dünya ticaretine ve turizmine büyük darbe vurduğuna dikkat çeken Öztürk, yeni döneme hazırlık için sektörün elbirliği ile çalıştığını ifade etti. Salgın nedeniyle düşen küresel ticaretten dolayı başta Uzak Doğu ve Avrupa olmak üzere birçok ülke limanları, yük bulmakta zorlanırken, nisanda Türk limanlarındaki elleçlenen konteyner rakamının arttığı bilgisini paylaşan Öztürk, şunları söyledi: “Ocak-nisan döneminde Türkiye limanlarında elleçlenen konteyner 3 milyon 787 bin TEU’ya ulaştı. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 3 milyon 700 bin TEU olmuştu. İzmir limanlarında ise yılın ilk dört ayında elleçlenen konteyner miktarı Aliağa’daki konteyner limanlarında 417 bin TEU, İzmir Alsancak Limanı’nda 156 bin TEU olmak üzere yaklaşık yüzde 10 artışla 574 bin TEU’ya yükseldi.”

Dünyada ve Türkiye’de dış ticaretin hızla daraldığı bir dönemde, denizyolu taşımacılığının ve limanların küresel ticaretin yükünü çekmeye devam ettiğini belirten Öztürk, “Denizcilerimiz bu zor dönemde görünmez kahramanlar olarak tıpkı sağlıkçılarımız gibi kesintisiz ve fedakarca çalıştılar. Bakanlıklarımız ve kamu kurumlarımız ise bürokratik işlemleri azaltıp önümüzü açtı. En iyi teknolojiyle donanmış Türk limanları COVID-19 sürecinde başarısını ispat etmiş oldu” diye konuştu.

Lojistik yatırımların devamını sağlayacak Lojistik 4.0 döneminin başlatılması çağrısında bulunan Öztürk, konoavirüsten büyük darbe alan kruvaziyer turizmde toparlanmanın 2021’den önce başlayamayacağını savundu. Öztürk, bu noktada Türkiye’nin mavi yolculuk benzeri deniz turizmini kontrollü bir şekilde yapabilecek organizasyonlara yönelmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: Dünya Gazetesi