GİSBİR, DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ VE ÇEVRE BAKANLIĞI İŞ BİRLİĞİ İLE GÖCEK KÖRFEZİ'NDE DENİZ ÇAYIRI EKİMİ YAPILDI
Fethiye – Göcek Körfezi’nde Deniz Çayırı Posidonia Oceanica’nın Durumu ve Transplantasyon Araştırmaları çerçevesinde ilk deniz çayırlarının ekimi gerçekleştirildi.
GİSBİR, Dokuz Eylül Üniversitesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü işbirliği ile Deniz Çayırlarının Dağılımlarının Belirlenmesi, Haritalanması ve Transplantasyonu Projesi'nde ilk deniz çayırları dikildi.
Fethiye – Göcek Körfezi’nde Deniz Çayırı Posidonia Oceanica’nın Durumu ve Transplantasyon Araştırmaları çerçevesinde ilk deniz çayırlarının ekimi gerçekleştirildi.
Projenin tanıtım toplantısına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Beyhan Oktar, GİSBİR Genel Sekreteri Mehtap Karahallı, GİSBİR Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre Mühendisi Türkan Manasır Öz ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Doktor Öğretim Görevlisi Barış Akçalı ve projede görev alan diğer davetliler katıldı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Doktor Öğretim Görevlisi Barış Akçal; şimdiye kadar yapılan çalışmalar ve deniz çayırlarının ekimi ve ardından yapılacak izleme çalışmaları hakkında bir sunum yaptı. Akçalı yaptığı sunumda: “Deniz çayırı ekimi öncesinde yaptığı konuşmasında, “Burada bitki ekimi yapacağız ama bunun korunması daha öncelikli. İnsanlara bunu duyurabildiğimiz, değerini anlatabildiğimiz takdirde bu bitkiyi korumak bizim için çok daha önemli olacaktır. Dünyada 60 deniz çayırı türü var ama posidonia sadece Akdeniz’e özgü, uzun yıllar yaşayabilen, fazla karbon depolayabilen bir tür. Plajı korur, dalgaları, akıntıları düzenler. Bir yerde çayır varsa, hayat vardır, çayırı kaldırırsanız hayatı kaldırırsınız. Birçok etkiyle deniz çayırlarımız yok oluyor. Bu bitki çok yavaş büyüdüğü için tahribatın geri döndürülmesi çok uzun yıllar alıyor. Bunlar restorasyon çalışmaları, biz hasar görmüş çayıra destek olmaya çalışıyoruz yani önceliğimiz elimizdekini korumak. Örnek toplarken 10 metrekarede 1 tane almaya dikkat ettik, bir yerden birçok filizi toplamamaya çalıştık ki doğal çayıra etki etmeyelim.” ifadelerini kullandı.
Daha sonra söz alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Beyhan Oktar: “Bakanlığımızca bir proje başlattık. Amacımız deniz çayırlarının yaşam mücadelesine destek olmak. ‘Neden posidonia türü deniz çayırlarını korumalıyız?’ sorusunun cevabı ise aslında her gün gözlemleyebileceğimiz, küresel ısınma sonucunda yaşanan kuraklık, orman yangınları, yağış rejimindeki değişiklikler sonucunda oluşan sel, heyelan gibi afetlerde. Bunların savunma mekanizması ise deniz çayırları.” diye konuştu.
GİSBİR Genel Sekreteri Mehtap Karahallı ise: “Denizler bizim oksijen kaynağımız ve karadan daha fazla oksijen üretiyorlar. Bu anlamda denizlerin korunması gerektiğini herkesle paylaşmak istiyoruz ve bu projeyi de tamamen bu amaçla gerçekleştirdik.” dedi.
Toplantının ardından ilk deniz çayırlarının ekimi Göcek Körfezi’nde ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Doktor Öğretim Görevlisi Barış Akçalı’nın liderliğindeki ekip tarafından gerçekleştirildi.
Denizlerin yaşam kaynağı olan deniz çayırları, halk arasında da deniz eriştesi olarak biliniyor. Akdeniz ve Ege Denizi’ndeki ekosistemi koruyan deniz çayırları kıyı yapılaşması, turizm baskısı, kirlilik, çapa taraması gibi nedenlerle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya son yıllarda sürekli azalıyor. Bir metrekarelik deniz çayırları günde 14 litre oksijen üretirken, 1 hektarı ise yılda 1024 ton karbon tutabiliyor. Deniz çayırları ormanlara göre saatte 10 kat daha fazla oksijen üretirken ekosistemi korumak için kritik bir rol üstleniyor.
0 Yorum