Hüseyin Kocabaş: "Koster Yenileme Projesi için sağlanan destek her yıl için 3 milyon TL"

Hüseyin Kocabaş: "Koster Yenileme Projesi için sağlanan destek her yıl için 3 milyon TL"

Omni sigortanın video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiği ‘Karantina Sohbetleri’ programının konuğu olan Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı (KOSDER) Hüseyin Kocabaş g

adscode

Programda ilk olarak sağlık durumu hakkında konuşan Hüseyin Kocabaş, mart ayında başarılı bir kalp ameliyatı geçirdiğini ve sağlık durumunun iyi olduğu bilgisini verdi.

Küresel salgın sürecinin koster armatör ve işletmecilerine ekstra yükler getirdiğini söyleyen Kocabaş, Kovid-19 dönemini armatör ve işletmecilerimiz açısında rahatlatmak adına KOSDER olarak bir dizi çalışma yaptıklarını ifade etti.

"Geminden ayrılan personel  karantinaya alınmadan evine gidebiliyordu"

İlk olarak personel değişimlerine değinen Hüseyin Kocabaş, ”Gemi adamı değişimlerinde gerekli kolaylığın sağlanması için ilgili idari kurumlara Dernek olarak başvuruda bulunduk. Geminden ayrılan personel  karantinaya alınmadan evine gidebiliyordu. Yaptığımız girişimlerle bu durumun önüne geçtik ve gemiden ayrılan personelin 14 günlük karantina süresini kredi yurtlar ve kamuya ait misafirhanelerde geçirmesini sağladık.”dedi.

"Zeyport’da PRC yani hızlı test ünitesinin kurulması konusunda başvuruda bulunduk"

Gemiye katılacak personel konusuna da değinen Kocabaş, limanlarda mümkün olduğunca hızlı bir şekilde Kovid-19 testi yapılabilmesi için gerekli girişimlerde bulunduklarını dile getirdi ve şunları ekledi: ”En uğrak limanımız olan Zeyport’da PRC yani hızlı test ünitesinin kurulması konusunda başvuruda bulunduk. Ancak maliyetinden dolayı uygulanmaya konması biraz zaman alacak.”

Hüseyin Kocabaş ayrıca; ihtiyaç halinde gemiye çıkması elzem olan şirket personellerinin kurumlar arası uzun süreli bürokratik uygulamalara tabi tutulmaması ve kaza, yangın, çatışma vb. durumlar için acil eylem planı hazır edilmesi, gemi dezenfektasyon işlemlerinde fahiş fiyat uygulamalarının önüne geçilmesi, transit gemilerden sintine ve slaç alımının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İSTAÇ genel müdürlüğüne vermiş olduğu talimata göre “Serbest Pratika” zorunluluğu yerine, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün temas müsaadesi şartı (eski uygulamanın devamı) aranması, aksi takdirde transit bozulması durumunda acente ve gümrük işlemleri daha çok temas durumu ortaya çıkacağı hususunun ilgi kurumlara iletilmesi, gerek boğazlardan geçen gerekse limanlarımızda yükleme-tahliye yapan Türk ve yabancı bayraklı gemiler için ilgili armatör şirketlerine, gemi işletmeciliği yapan şirketlere, gemi acenteleri ve tedarikçilerine maske dahil medikal koruyucu ekipman satışına gemi personel listesi kadar müsaade edilmesi, satın alma istisnası getirilmesi veya adı geçen kurumlara özel izin verilmesi hususlarında da KOSDER olarak gerekli çalışmaların yapıldığını ve büyük ölçüde netice aldıklarını ifade etti.

"Yüklerin hacmi küçüldü. Navlun fiyatları bu duruma paralel olarak düşüşe geçti"

Küresel salgının koster piyasalarına etkilerine de değinen Kocabaş şunları söyledi: “Her ülkenin salgının etkisini azaltma adına aldıkları önlemler limanlara da sirayet etti. Yüklerin hacmi küçüldü. Navlun fiyatları bu duruma paralel olarak düşüşe geçti. Hububatta Rusya, Ukrayna ve Romanya kota koymaya başladı. Gemi sayısı fazla ve yük miktarı da az. Maalesef bu gidişatın sonucu olarak koster navlun piyasaları tabiri caizse dipleri gördü”

Yakıt fiyatlarında yüzde 20’lik tarihi düşüşün navlun piyasalarındaki kötü gidişatın önüne geçemediğini vurgulayan Başkan Kocabaş, önümüzdeki döneme temkinli bir şekilde yaklaşmak gerektiğine dikkat çekti.

"Koster Yenileme Projesi için sağlanan destek her yıl için 3 milyon TL ile sınırlı"

Türk Sahipli Koster Filosunun Yenilenmesi Projesine de değinen Hüseyin Kocabaş proje kapsamında KOSGEB desteğiyle armatörlere yılda 3 milyon TL ve 5 yıl süreyle faiz hibe desteği sağlandığını açıkladı. Desteğin detaylarını hakkında da bilgi veren Kocabaş şunları kaydetti: ”İlk 10 gemilik bir yatırım söz konusu. Gemilerin tonajlarında 3-12 bin DWT arasında sınırlama olmamakla beraber sağlanan bu destek her yıl için 3 milyon TL ile sınırlı. Bu çerçevede yatırım yapılacak gemi tonajı ve maliyeti de armatörlerimizin inisiyatifine bırakılıyor. Yıl bazında 7,5-8,5 TL faiz oranıyla 60 ay vadeyle devlet bankalarımızdan sağlanacak bir kredi söz konusu. Şuan için KOSGEB icra kurulunun kararı bekleniyor.”

Kaynak: TURKDENİZ.COM