İstanbul Navlun Endeksi (ISTFIX) 1007 puandan 1061 puana yükseldi

İstanbul Navlun Endeksi (ISTFIX) 1007 puandan 1061 puana yükseldi

ISTFIX Bileşik Endeksi bu hafta tekrar yükselişe geçti. Endeks 1007 puandan 1061 puana yükseldi.

adscode
  • Birleşik Devletler’de faiz arttırımının ilk sinyalleri gelmeye başladı. Hazine Bakanı Janet Yellen, geçen hafta Biden yönetiminin duyurduğu yatırımların neticesinde ekonominin ısınmasını önlemek üzere faizlerin artabileceğini ifade etti. Verilen mali destekler ülkedeki tüketici harcamalarını desteklemeye ve enflasyon beklentilerini arttırmaya başladı.

  • Birleşik Krallık merkezli IHS Markit Economics bu hafta nihai Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerini yayımladı. Buna göre avro bölgesi imalat PMI indeksi üretimdeki artış ve iyileşen koşullar ile nisan ayında 62,9 puan olarak ölçüldü. 50 puanın üstü faaliyetlerde artışa, altı ise daralmaya işaret etmekte.
  • Türkiye’de imalat PMI verisi mart ayındaki 52,6 puandan nisan ayında 50,4 puana düştü. Düşüşte Koronavirüs sebebiyle gevşeyen siparişler etkili oldu. Öte yandan PMI verisinin 50’nin üzerinde kalması aktivitede genişlemenin sürdüğünü ortaya koydu.
  • Benzer şekilde Rus imalat PMI verisi de düşüş kaydetti. Mart ayında 51,1 puan olan gösterge nisan ayında 50,4 puana geriledi. Uzmanlara göre bu durum Rusya’nın toparlanma yolunda attığı ufak bir geri adımdı.

Emtia Haberleri

  • Petrol fiyatları bu hafta sabit seyretti. Batı Teksas tipi ham petrol 64 dolar/varil Brent ise 67-68 dolar/varil seviyesinde kaldı.
  • Soya fasulyesi, buğday ve mısır fiyatları olumsuz hava koşulları ve Çin’de artan tüketimin yükselişi desteklemesiyle 8 yılın zirvesine çıktı. Buğday fiyatları Nisan ayında yüzde 21 yükseldi ve 2017’den beri en iyi aylık performansını kaydetti. Mısır fiyatları ikiye katlarken soya fasulyesi fiyatları 11 gün üst üste yükselerek Eylül’den bu yana en uzun süreli yükseliş serisine imza attı.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından sağlanan verilere göre, Ocak-Şubat  döneminde, Türkiye’nin pik demir ithalatı, yıllık yüzde 40,7 düşüşle 116.000 ton  seviyesinde kaydedildi. Söz konusu dönemde, Ukrayna Türkiye'ye yıllık bazda yüzde 20 düşüşle 38.200 ton pik demir ihraç ederek, ülkenin en fazla pik demir alımı yaptığı ülke oldu. Ukrayna’yı belirtilen dönemde Türkiye'ye 33.000 ton pik demir ihraç eden Brezilya takip etti.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından sağlanan verilere göre, Türkiye’nin demir cevheri ithalatı Ocak-Şubat döneminde, yüzde 39 üzerinde arttı ve 1,67 milyon milyon ton seviyesinde kaydedildi. Bu dönemde Türkiye'nin Brezilya'dan yaptığı demir cevheri ithalatı yıllık bazda yüzde 53 artışla 918.000 ton seviyesine geldi. Brezilya'yı Türkiye’ye 237.000 ton demir cevheri ihraç eden Rusya takip etti.
  • Fas, iki yıl ardı ardına yaşanan kuraklığın ardından yerli çiftçilerin desteklemek için buğday ithalatına uygulanan gümrük vergilerini artırmayı planlıyor. Geçen yılki buğday hasadının kuraklık nedeniyle 2019'a göre yüzde 39 düşüş göstermesi sonucunda, buğday ithalatı yüzde 46,3'lük bir artış göstermişti. Bu sene ise, tahıl hasadının geçen yılki 3,2 milyon ton seviyesinin çok üzerine çıkarak 9,5 milyon ton seviyesinde gerçekleşeceği tahmin
    ediliyor.

Kaynak: www.istfix.com