İstanbul Navlun Endeksi (ISTFIX), yüzde 10 artışla 1.334 puana yükseldi

İstanbul Navlun Endeksi (ISTFIX), yüzde 10 artışla 1.334 puana yükseldi

ISTFIX Bileşik Endeksi bu hafta da güçlü bir sıçrama kaydetti ve yüzde 10 artışla 1.334 puana geldi.

adscode

Karadeniz’de nehir navlunlarının nadir görülen bir hızla artmasıyla tüm nehir tonajı absorbe edildi. Konvansyionel tonajda navlunlar da bu ve mevcut diğer sebeplerden iyi seyretti.

  •          Çin Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) Çin üretici fiyat endeksinin (ÜFE) yüzde 9 arttığını ve hızlı artan emtia fiyatlarının da etkisiyle son 12 yılın en yüksek artışını gösterdiğini kaydetti. Fakat bu durum yatırımcıların endişelerini arttırdı, kaldı ki, pandemi kaynaklı teşvik önlemlerinin küresel enflasyonu güçlendirebileceği ve merkez bankalarını sıkılaştırma politikalarına zorlayarak potansiyel toparlanmayı engelleyebileceği düşünülüyor.

-          Birleşik Krallık merkezli IHS Markit Economics geçen hafta nihai satın alma yöneticileri endeksi (PMI) seviyelerini açıkladı. Buna göre avro bölgesi imalat sanayi PMI endeksi, Nisan ayındaki 62,9'puandan, Haziran ayında 63,1 puana çıkarak anketin yayına başladığı Haziran 1997'den bu yana tarihindeki en yüksek değerine ulaştı. Endeks böylece 11 ay boyunca üst üste 50 puan değerinin üzerinde geldi. 50 puanın üstü genişlemeye, altı ise daralmaya işaret etmekte.

-          Rus Mayıs imalat PMI verileri, Rus imalat sektörünün canlanması ile ılımlı bir iyileşme göstererek Mart 2019'dan bu yana en hızlı yükselişe işaret etti. PMI, Nisan'daki 50,4'ten Mayıs ayında 51,9'a yükseldi. Mayıs verileri aynı zamanda art arda beşinci aylık genişlemeye işaret etti.

-          Türk imalat PMI değeri nisandaki 50,4'ten mayıs ayınca 49,3'e düşerek ve son 1 yıl içinde ilk kez büyüme ve daralmayı ayıran 50 puan değerinin altına düştü. Mısır'ın petrol dışı imalat sektörü PMI endeksi nisandaki 47.7'den mayısta 48.6'ya yükseldi. Yine de endeks üst üste altıncı aydır 50-puan eşiğinin altında kaldı.


Emtia Haberleri

-          Petrol fiyatları kuvvetli seyretti. Batı Teksas tipi ham petrol haftayı 70 dolar/varil civarından Brent ise 72 dolar üzerinden kapattı.

-          Brezilya’da kuraklık vahamet arz etmekte… Kaldı ki ülkenin son 91 yılın en kötü kuraklık dönemiyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyarılar yapılmakta. Bu durumun şeker, kahve ve soya fasulyesi gibi emtialar üzerinde sonuçları belli olmaya başladı ve vadeli fiyatlarda artışlar gözlemlendi. Artışlar yılın ikinci yarısında Avrupa’daki emtia ticaretini de etkileyebilir.

-          Dünyada hurda fiyatlarının devamlı yükselmesi ve yaşanan temin sorunu sonrası, Rusya hurda çelik vergisini ton başına 45 avrodan 70 avroya yükseltti. Bu adım ile Rusya yurtiçi çelik üreticilerini koruyarak hurda arzını ülke içinde tutmayı hedefliyor. Rusya’dan yıllık 2 milyon ton çelik hurdası ithal eden Türk çelik üreticileri bu kararın girdi maliyetlerini daha da yükselteceğini ve maliyetlerinin ton başına 35 dolar artacağını belirtiyor.

-          Ukrayna Devlet Gümrük İdaresi verilerine göre, ülke 2020/2021 hasat yılı başından başından mayıs sonunda kadar 40.85 milyon ton tahıl ve bakliyat ihraç ederek, 2019/2020 yılının aynı dönemine göre 12.45 milyon ton civarında bir düşüş kaydetti.

-          Rusya, nisan ayında ihraç ettiği 800.000 tondan sonra, mayıs ayında 350 bin ton buğday ihraç ederek 2020-2021 hasat yılında sevk edilen en düşük aylık hacmi kaydetti. Ancak, Rusagrotrans sezonun 11 ayında toplam buğday ihracatının, 2019-2020 hasat yılının aynı dönemine göre yüzde 7 artarak yaklaşık 35.2 milyon ton olmasını bekliyor. Bu tahmin, 2 Haziran'dan itibaren yürürlüğe girecek olan değişken ihracat vergisine dayanmakta. Bu sistemde mevcut 50 avro/ton vergi yarıya düşüyor.


Kaynak: www.istfix.com