SİSTEMİN “İNDİCATOR VALFİ” AÇIK KALMIŞ...

SİSTEMİN “İNDİCATOR VALFİ” AÇIK KALMIŞ...

Ne kadar hava çakarsan çak çalışmaz. O vana kapanmadan ateşleme için sıkışan hava iş görmek için patlamaz.

Kısa ve ucuz yoldan gemi adamı Makine/Güverte tayfası olunan  nadir ülkelerden biriyiz.

İsimleri çoktur ama aklıma geleni ile; Ağaç ahşap işleri, metal torna işleri, turizm otelcilik, elektrik ,sağlık, vs…

Bunların meslek liseleri sistemde mevcut bir tek gemici ve makineci tayfası yetiştirecek meslek lisesi yok.

Neden, gemicilik meslek olarak görülmüyor.  Sistem de bir soru işareti olmayı hak etmiyor mu?

Bu işe gönül verip gerçek manada meslek olarak gören arkadaşlardan özür dileyerek şunu söyleyebilirim, genellikle karada bir iş tutturamayan, birisi yada bir şeylerden kurtulmak için denize çıkan, yurt dışı hevesi ve hatta daha ilerisi oralara yerleşmek amaçlı bu mesleği basamak olarak kullanan birçok “Deniz Sevdalısı“ var.

Denizcilik zor ve meşakkatli bir meslek. Çalışan içinde, yatırım yapan, işleten içinde…

Bu mesleği kolaya alıp en ufak zorluğa gelemeyen, her an  karşı dala uçmaya hevesli kuş misali gemi adamı yetişirse bu meslek olmaz olursa ancak bu kadar olur, nitekim yaşadığımız da budur.

Çözüm önerileri olarak;

Yazımın başında belirttiğim o “vana“ kapanmalı.

Sisteme entegre olacak personel sıkı ve layıkıyla eğitim alan gençlerden oluşmalı.

Çeşitli okullarda açılan derslik sayısı ile değil mezuniyet sonrası sahada (gemide) gerçek çalışan sayısı ile karşılaştırma yapılmalı

Yanmaya, sıkışmaya alışacak personel yetişmeli

Günümüz futbol tabiri ile antrenmanda belli testleri geçip sahaya çıkılmalı.

Denizciliği kademesine göre meslek olarak seçtirecek mevzuatlar geliştirilmeli.

Gemi adamı eskisi gibi liyakatine uygun ve zamanına uygun çalışırsa en azından liman kaptanı olarak mesleğe bir üst kademeden devam edebilmeli, zabitler kademelendirilmeli.

Bu ülkede sadece Okyanus aşırı giden gemiler yok. Hizmet sektörü, turizm sektörü, kıyısal çalışan yük ve yolcu sektörü. Bunlara özel ve yeterlikte okullar açılmalı. Ancak bu okuldan mezun olan öğrencinin belli çalışma yıl tecrübesi aldıktan sonra örneğin (5-8) yıl sonra sıkı bir imtihanla geçebiliyorsa bir üst ehliyete geçebilmeli. Bu sürede sektöre hizmet etmiş oradaki açığı kapatmış olacaktır.

Daha birçok öneriye açık olan bu sorun bir değil birkaç ortak akıl toplantıları ile ele alınmalı, sadece akademik rakamlarla değil mezun olanların kaç tanesi sahada çalışıyor onun da dikkate alınması ile çözüm umudu oluşur.

Allah Rahmet eylesin İktisat hocamız Prof. Besim ÜSTÜNEL “Ekonomi de küçülerek büyümek” kavramını anlatırken; "Fazla üretmek her zaman fazla kazandırmaz üretilen emtianın değeri düşer, sende daha fazla kazanacağım diyerek boşa yatırım yapar, maliyetleri karşılayamadığında kaliteyi düşürmek zorunda kalırsın." derdi.  

Ez cümle açılan bunca fakülte ve meslek liseleri, gerek yeterli öğretim üyesi ve öğretmen bulamaması, gerekse yeterli donanıma sahip olamamasından dolayı uygun yeterlilikte Denizci yetiştirmeye uzak kaldığı kanısındayım.

Şimdi diyeceksiniz ki: “Arkadaş biz Zabit bulamıyoruz, sen gelmiş Gemiciden Yağcıdan bahsediyorsun.”

Bende diyorum ki:

“Alfabe “A“ ile başlar.”