SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIK UYGULAMALARI VE YÖNETİMİ SAYESİNDE AB GEMİ FİLOSU KAR ELDE ETMEYE DEVAM EDİYOR

SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIK UYGULAMALARI VE YÖNETİMİ SAYESİNDE AB GEMİ FİLOSU KAR ELDE ETMEYE DEVAM EDİYOR

Avrupalı balıkçılar, 2019 yılında 6.3 milyar Euro kar elde etti.

adscode

2021 AB Balıkçı Gemi Filosu Yıllık Ekonomi Raporu'na göre 2019 yılında balıkçı gemisi filosu genel karlılığını sürdürdü.  Raporda; COVID-19 salgınının gemi filosu ve balıkçılık piyasalarına yönelik etkilerine rağmen 2020 yılı için de benzer karlılık seviyelerinin korunacağı tahmin ediliyor. Her ne kadar yakıt fiyatlarındaki artıştan dolayı 2021 yılında elde edilecek kar oranlarında düşüş beklense de AB gemi filosunun 2021 yılının sonunu karlılıkla kapatacağı öngörülüyor. Sürdürülebilir balıkçılık
uygulamalarının ise artış gösteren yakıt fiyatlarının bazı etkilerinin azaltılması konusunda yardımcı
olduğu belirtildi.

AB Çevre, Okyanuslar ve Balıkçılıktan Sorumlu Bakan Virginijus Sinkevičius rapor hakkında: "Bu rapor, balıkçılık kaynaklarına ilişkin sürdürülebilir uygulamaların ve yönetimin, hem balıkçılarımız hem de geleceğimiz için sektörde yapılabilecek en iyi yatırımlardan biri olduğunu bize göstermiştir. Kriz zamanlarında bile bu yatırımların karşılığını almaya devam etmekteyiz. Sürdürülebilirlik sayesinde balıkçılık sektörü güçlü ve istihdam sağlayan bir sektör olmaya devam etmektedir." şeklinde konuştu.

Yüksek balık fiyatları ve bazı önemli balık stoklarının geliştirilmesi neticesinde AB gemi
filosu 2019 yılında yaptığı 6.3 milyar Euro'luk genel kar, 1.2 milyar Euro'luk brüt kar ve 597 milyon
Euro tutarında yaptığı net kar ile toplamda karlılığını sürdürdü. Öngörülere göre bu karlılık 2020
yılında da devam edecek.

Raporda ayrıca filo kategorileri ve balıkçılık yapılan bölgeler arasındaki performans farklılıkları da ele alınmakta olup, büyük ölçekli filo segmentlerinin, küçük ölçekli koster filosu segmentlerinden ekonomik anlamda daha iyi performans gösterdiği ifade edildi. 

Çoğu stoğun sürdürülebilir seviyelerde yönetildiği kuzeydoğu Atlantik'te faaliyet gösteren filo
segmentlerinin, günümüzde aşırı avcılık yapılan Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde faaliyet
gösteren segmentlerden ekonomik olarak daha fazla gelir elde ettiği belirtildi. Elde edilen bu ekonomik veriler sürdürülebilir balıkçılık, ekonomik performans, daha yüksek maaşlar ve kıyı bölgelerinde yaşayan insanlar için yeni iş fırsatlarının sunulması konuları arasında güçlü bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Balık stoklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini hedefleyen filo segmentlerinin, denizlerde daha az gün geçirme amacı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, sürdürülebilir balıkçılık uygulamaları aynı zamanda yakıt verimliliğini de teşvik ediyor. Bu durum neticesinde daha az yakıt tüketimi sağlanarak karbondioksit emisyonları azaltılmakta ve AB gemi filosunun genel karlılık oranına katkı sağlıyor.
 
AB Balıkçılık Filosuna İlişkin Yıllık Ekonomik Raporlar, denize kıyısı olan 22 AB Üye Devletinin balıkçılık filolarının yapısı ve ekonomik performansına ilişkin inceleme sunuyor. 

KAYNAK: TURKDENİZ.COM