Türkiye’nin doğalgaz keşfi Rus devine 1.3 milyar $ kaybettirecek!

Türkiye’nin doğalgaz keşfi Rus devine 1.3 milyar $ kaybettirecek!

Karadeniz’de Tuna-1 bölgesinde 320 milyar m3 doğalgaz rezervi bulunması Türkiye için tatlı, Rus enerji devi Gazprom için ise acı haber oldu.

adscode

Karadeniz’deki yeni keşfi Rus enerji devi Gazprom için bir tehdit olarak gören Morgan Stanley, konuya ilişkin raporunda “Bu aşamada pek çok bilinmeyen var. Yeni keşfin etkileri doğal olarak ancak orta ve uzun vadede görülecektir. Ancak ilk etapta Gazprom ve Tüpraş'ın ters orantılı olarak etkileneceğini söyleyebiliriz” dedi. Raporda şöyle denildi: “Türkiye, 2019’da tükettiği gazın yaklaşık yüzde 99'unu ithal ederken, Gazprom Türkiye’ye 15.5 milyar metreküp ihracat yaptı. BDT ve Çin hariç, Türkiye’ye yapılan ihracatın toplam içindeki payı yüzde 8. Gazprom’un Türkiye’ye satış fiyatı tam olarak bilinmiyor. Ancak fiyatların Avrupa’ya ortalama ihracat fiyatına yakın olduğu varsayılırsa Türkiye pazarının kaybedilmesi Gazprom’un 2023 bilançosunda 0.8-1.3 milyar dolarlık bir risk anlamına geliyor.”

Anlaşmalar yenilenmeyebilir

Türkiye 2019 sonu itibariyle 45.3 milyar m3 doğalgaz tüketimi gerçekleştirmiş durumda. Türkiye’nin 2019 itibariyle yılda 34 milyar m3’ü Rusya’dan ve 16 milyar m3’ü Türkmenistan’dan olmak üzere toplam 71.8 milyar m3’lük doğalgaz ithalat anlaşması bulunuyor. Petrol ve Doğalgaz Platformu Derneği’nin sağladığı verilere göre Türkiye’nin şu anda yeni bulunan rezervin kullanıma sunulacağı belirtilen 2023 yılına kadar yılda 12 milyar m3’ü Rusya’dan olmak üzere 23.8 milyar m3’lük ithalat anlaşması sona eriyor. Bulunan doğalgazın kullanıma sunulur hale getirilmesinin bu anlaşmaların yenilenme ihtiyacını ortadan kaldırabileceği belirtiliyor. Rusya’nın en büyük enerji şirketlerinden Gazprom, COVID-19 tehditleri nedeniyle zaten zor günler geçiriyor. Rusya Federal Gümrük Servisi’ne göre Gazprom’un boru hatlarıyla doğalgaz ihracat geliri yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 51.6 azalarak 6.8 milyar dolara geriledi. Düşen taleple birlikte Avrupa spot piyasasında bin metreküpte ortalama doğalgaz fiyatının mayısta ortalama 50 dolar seviyesine kadar gerilemesi, ihracatta kâr elde edebilmesi için bin metreküpte en az 100 dolar fiyatına ihtiyaç duyan Gazprom’un bu yılki mali durumuna etki edecek bir başka bir unsur.

Kaynak: Dünya Gazetesi