11. ULUSAL GEMİ VE YAT TASARIM YARIŞMASI SONUÇLANDI

11. ULUSAL GEMİ VE YAT TASARIM YARIŞMASI SONUÇLANDI

GEMİ YAT VE HİZMETLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ'NİN HER YIL ORGANİZE ETTİĞİ VE ARTIK GELENEKSELLEŞEN ''11. ULUSAL GEMİ VE YAT TASARIM YARIŞMASI'' SONUÇLANDI.

adscode

Yarışmanın ödül törenine Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ahmet Güleç, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçılar Birliği Başkanı Cem Seven, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Başaran Bayrak, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Salih Zeki Çakır, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, denizcilik sivil toplum kuruluşlarının başkanları, sektör temsilcileri ile akademisyenler katıldı.





Salih Zeki Çakır, yarışma başlamadan önce öğrencilerin tasarımlarını inceleyerek; tasarım sunumlarını dikkatle dinledi.



Törenin açılış konuşmasını GYHİB Başkanı Cem Seven gerçekleştirdi. Seven yaptığı konuşmada:

"Ulusal Gemi ve Yat Tasarım yarışmalarımız, 10 yıldır, sektörümüzün kamu, sanayi ve akademi ile bir bütün olarak hareket ettiği etkinliklerin başında gelmektedir.

Seven, 2021 yılında Türkiye’nin gemi ve yat ihracatını değerlendirerek, bir önceki yıl salgının sert koşullarına rağmen diğer sektörlerle kıyaslandığında, yıllık bazda en fazla ihracat artışını sektörün kaydettiğini ve rekorlara imza attığını ifade etti. Seven, gemi ve yat ihracatının bu yıl da başarılı yükselişine devam ediyor.


Cem Seven, yüksek katma değerli, ileri mühendislik gerektiren, inovatif unsurlar ihtiva eden ürünler ortaya koyan gemi ve yat sektörünün, istihdam ettiği 50.000’den fazla çalışanı ve yüzbinlerce kişiye geçim kaynağı olan yapısı ile Türkiye’nin ihracatına ve ekonomisine yaptığı katkıda bulundu." dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran kürsüye çıktı. Kıran yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

"Bu yıl 11.si düzenlenen bu yarışmanın, güncel ihtiyaca cevap verme açısından koster tipi olması beni ayrıca mutlu etti. Ticaret filoları ve yaşlanan koster filosu için çözümler üretmeye çalışıyor. Koster tipi gemilerin yaş ortalaması 27. Bildiğimiz üzere, yenileme çalışmaları kapsamında yeni gemi inşa tespitinde bazı değişiklikler yapıldı. Ancak, henüz hayata geçirilen bir olgu söz konusu değil.



Böyle bir durumda iken; bu tip yarışmaların önemini bir kez daha görüyoruz. Ülkemizin güncel ihtiyacı doğrultusunda; sektörün önemli bir ihtiyacına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Tasarımlar, yaratıcılığa teşvik etmek adına öğrencileri sektör bünyesinde buluşturuyor. Bundan dolayı bu tür yarışmalar, eğitime sağladığı katkı ile her türlü övgüyü hak etmektedir. Emeği geçen herkesi kutluyor. Gelecek adına güzel şeyler bekliyoruz."


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ahmet Güleç, son olarak kürsüye çıktı ve yaptığı konuşmada:

"Öğrenciler ve sizlerle bir arada olmaktan dolayı çok mutluyum. 11 yıldır bir sektör, tasarım yarışması düzenliyorsa ve ortada tasarımsal bir fikir varsa bu büyük bir vizyon belirtisidir. Son derece müteşekkiriz, gönülden tebrik ediyorum. Yeni nesil koster gemiler konusu, Türk denizciliği için son derece önemli.



Öğrencilerin heyecanını paylaşmak için bir aradayız. Gemi ve yat sektörü dünyadaki en önemli sektörlerden birisi. Katılımcı öğrencileri cesaretleri ve vizyonları adına tebrik ediyorum. Niteliğe önem verdikçe dünyada daha etkin hale geleceğiz. Katkılarından dolayı, öğrencilerimize ve destekleri için jüri üyelerine saygılarımı sunuyorum."

Yapılan konuşmaların ardından, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçılar Birliği Başkanı Cem Seven, jüri üyelerine plaket takdim etti.



“Yeni Nesil Koster Gemisi Tasarımı” olarak temanın belirlendiği yarışmanın ödül töreninde, üniversiteli tasarımcılar ödüllerine kavuştu.

Bu yıl, geçen seneden farklı olarak iki ayrı projeye 10 bin TL değerinde özel ödül verildi.



Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Uzun, çevre ve yakıt dostu vurgusu ile Akdeniz Martısı (Hüseyin Deniz Gürler - Ozan Şahin) tasarımına 10 bin TL özel ödül verdi. 



Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, Aiolos (Derya Çelikel, Mehmet Akif Tarhan, Tuncer Sönmezoğlu, Erdinç Kara) isimli projeye 10 bin TL özel ödül verdi.

Yarışmada dereceye giren tasarımcılardan birinciye 80 bin TL, ikinciye 40 bin TL, üçüncüye 20 bin TL ödül verildi. 


Üçüncülük ödülünü (20 bin TL) Free Willy tasarımı aldı. (Ahmet İzzet Kurtuluş, Rahmi Murat Dural, Tufan Kotfar)



İkincilik ödülüne (40 bin TL) Methter isimli tasarım hak kazandı. (Berfe Nur Ketenci, Kağan Esat Özlü, Mahircan Yıldız, Faruk Berkin Gücüyeter)

Birincilik ödülünün (80 bin TL) sahibi ise, Vaquita isimli proje oldu. (Nedir Ymamov, Tunahan Sert)




GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı, yarışmada ödül kazanamayan yarışmacı öğrenciler için 150 bin TL teşvik ödülü vereceğini açıkladı. Bu ödül, kazanamayan tasarımların sahibi öğrenciler arasında eşit miktarda paylaştırılacak.


Önümüzdeki yıl düzenlenecek olan yarışmanın konsepti "Katamaran Gezi Teknesi" olarak belirlendi.

HABERİN KAYNAĞI: TÜRK DENİZ MEDYA