2019 Yılının son DTO Meclis toplantısı yapıldı

2019 Yılının son DTO Meclis toplantısı yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık ayı Meclis Toplantısı Salih Zeki Çakır başkanlığında yapıldı.

adscode

Toplantının başında İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Deniz Ticaret Odası Kütüphanesinde resim sergisi açan otizmli Tuna Taşkın’a günün anısına plaket takdim etti.

Daha sonra 07.11.2019 tarih ve 20 sayılı toplantı zabıtlarının onaylanması oy birliği ile kabul edildi.

Bir sonraki gündem maddesi 2019 Ekim ayı mizanı ve hesaplar arası aktarımın onaylanması oylamasına geçildi. Aygün Özgen’in sunumunun ardından 2019 Ekim ayı mizan ve hesaplar arası aktarımın onaylanması maddesi oy birliği ile kabul edildi.

Ardından yine Aygün Özgen’in 2020 Merkez ve Şubeler bütçeleri sunumunun ardından oylama bölümüne geçildi. 2020 Merkez ve Şubeler bütçeleri oy çokluğu ile kabul edildi.

Bir sonraki gündem maddesi olan Ölüm ve ticareti terk nedeniyle aidat ve gecikme zamlarının affının onaylanması maddesi oy birliği ile kabul edildi.

Deniz Ticaret Odasının Kasım ayı faaliyetlerinin sunumundan sonra İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran kürsüye çıktı.

Tamer Kıran konuşmasına: “Meclis üyelerimize 2020 yılı bütçesine göstermiş oldukları teveccüh için teşekkür ediyorum. 2020 yılı bütçesinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Türk denizcilik sektörünün duayen isimlerinden Ferit Biren’in vefatı nedeniyle üzüntülüyüz. “ sözleriyle başladı. Ferit Biren’in biyografisini üyelerle paylaşan Tamer Kıran sözlerini şöyle sürdürdü: “2019 yılı dünya genelinde ekonomik yavaşlamanın belirgin olduğu bir yıl olarak sonuçlanıyor. Ortalama büyümedeki gerilemenin nedeninin sadece gelişmiş ülkelerle sınırlı olmadığını görüyoruz. İktisadi faaliyetlerin yavaşlamasından global ticaret de payını alıyor. Ülkemizde 2018 yılındaki ekonomik saldırının ardından 2019 yılına olumsuz bir giriş yapılmıştı. Üçüncü çeyrekte büyüme olduğu açıklandı. Bu dönemde dış ticaret açığının daralarak, enflasyonda olumsuz tablonun olumluya dönmesi ülkemiz adına olumlu gelişmeler olarak değerlendirilebilir.

Deniz ticareti açısından ton / mil açısından sağlıklı bir seviyeye ulaşması için ortalamanın üaerinde seyretmesi gerekiyor. Uzun vadeli deniz ticareti ortalamaların ton bazında yüzde 4 olduğunu görüyoruz. 2019 yılı için beklentilerin bunların altında olacağını söyleyebiliriz.

Dünya filosuna baktığımızda son 5 yılın ortalamasına baktığımızda tüm filo 2 milyar DWT’yi geçti. Baltık Kuru Yük Endeksi, 2017 yılında deniz ticaretinde yüzde 5 civarında büyüme sergilemiş, 2016’daki 500 seviyesinden 1500 seviyesinin üzerine atmıştı. 2019’un başından itibaren yükselişe geçen endeks yılın ikinci yarısından itibaren düşüş trendine girdi.

IMO’nun yılbaşından itibaren düzenleyeği kükürt düzenlemesiyle sektörümüz yeni bir döneme girecektir. Her zaman olduğu gibi önümüzdeki yıl da zorluklar karşısında yılmadan iş ve aş üretmeyi kendimize görev edinmeyi sürdüreceğiz.

Geçtiğimiz günlerde Dijital Hizmet Vergisi ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun yürürlüğe girdi. Konaklama vergisine ilişkin bilgiler üyelerimize dağıtıldı. 24 Aralık Salı günü odamızda bu konu ile ilgili bilgilendirme eğitimi verilecek.

Tamer Kıran’ın konuşmasının ardından 2019 yılının son Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı, Bahadır Tonguç, Navlun Piyasaları ile ilgili sunumu ile sona erdi.

KAYNAK: TURKDENİZ.COM