2020 yılının ilk DTO Meclis Toplantısı yapıldı

2020 yılının ilk DTO Meclis Toplantısı yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak ayı Meclis toplantısı Salih Zeki Çakır başkanlığında yapıldı. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan ve Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş da

adscode

Toplantının başında Salih Zeki Çakır, geçtiğimiz günlerde Hint Okyanusunda gemide görevi başında öldürülen Kaptan Bora Ekşi ile ilgili olarak “Bir kaptan kardeşimizin görevi başındayken hunharca katledilmesinin kınıyorum. Allah rahmet eylesin. Yakınlarına başsağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Yönetim Kurulunun 2019 yılı faaliyetlerini anlatan sunum yapıldı.

Sunumun ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran kürsüye çıktı.

2019 yılının Türkiye ve Dünya ekonomisi açısından zorlu geçtiğini dile getiren Tamer Kıran: “Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Nadir Alparslan teşrif ederek bizleri onurlandırdı. Yeni bir 10 yılın ilk günlerini geride bıraktık. 2020 ile 2030 arasındaki dönemde dünyayı ve ülkemizi nelerin beklediğini merak ediyoruz. Ülkemiz dünyanın gidişatını değiştirecek olayları şekillendirecek coğrafyanın tam ortasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl ülkemizin dış dünya ile ilişkilerin etkileyen gelişmeler yaşadık. S-400 lerin ilk partisini aldık. Suriye’de gerçekleştirilen Barış Planı Harekâtı tüm dengeleri değiştirdi. Suriye’deki küresel güçlerle bilek güreşimizin devam ettiğini söyleyebiliriz. Geçtiğimiz yıl Doğu Akdeniz’de adeta kuşatılan Türkiye, Libya ile Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat imzaladı. Bu olaylar olurken stratejik ortağımız ABD’nin senato ve temsilciler meclisinden birtakım kararlar geçti. Bu kararların uygulanırsa doğuracağı sonuçları takip edeceğiz.” diye konuştu.

“2019 YILI OLUMLU YÜKSELİŞLERE SAHNE OLDU”

2019 yılının denizcilik sektörü açısından iyi geçtiğini ifade eden Tamer Kıran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya deniz taşımacılığında 2010 yılından itibaren bakıldığında 2019 yılı olumlu yükselişlere sahne oldu. 2019 yılında denizde taşınan yük miktarı yüzde 1.1 artış ile 9.1 milyar tona yaklaştı.

Miktar bazında taşınan yük miktarı çok az artmasına rağmen ortalama bazda kazançlarda yükselme gözlendi. Kazançların dökme piyasalarındaki olumsuzluğa rağmen tanker ve gaz piyasalarındaki artışlar ortalamayı yukarı çekti. Çin’in büyüme hızının azalma dökme yük piyasalarını etkiledi.

Tersane üretkenliğinin yüksek seyrettiğine ilişkin işaret var. Çin, Güney Kore ve Japonya aslan payını alıyor.”

Deniz yoluyla toplu taşıma yapan üyelerin KDV indirimi isteği konusunda çalışmaları olduğunu ifade eden Tamer Kıran: “İstanbul’da 2019 yılı yaklaşık verileriyle toplu taşıma sisteminde 2 milyar 81 milyon kez kart basılmış. Bunun 51.500.000’i deniz yolu. KDV indirimi yerine başka bir tür destek bulmamız istendi. Taşımacılığı denize kaydırmak istiyoruz felsefesi ile başka bir formül bulacağız.” dedi.

“KANAL İSTANBUL’UN BİZİ İLGİLENDİREN TARAFI, DENİZ TİCARETİ KONUSU”

Konuşmasının son bölümünde Kanal İstanbul ile ilgili görüşlerini ifade eden Tamer Kıran, sözlerini şöyle tamamladı: “ Kanal İstanbul bir devlet projesi. Kişilerin, şahısların problemi değil, devlet projesi. İki üç ay öncesine kadar bu kadar tartışma yoktu. Hemen hemen her kanalda onlarca kişi, sosyal medyada belki milyonlarca kişi bu konu hakkında yazıyor, çiziyor. Doğru bulan var, yanlış bulan var. Devletimizin resmi açıklamaları var. Bu konu sosyal medyanın gazına gelip de bu doğrudur, yanlıştır denecek bir konu değil. Bizi ilgilendiren tarafı deniz ticaretini ilgilendiren tarafıdır. Burası meslek örgütü. Ülkenin gelişmesi için faaliyetler sivil toplum örgütlerinde derneklerde daha rahat yapılır. Böyle bir ciddi konuda çıkıp da böyle düşünüyorum, şöyle düşünüyorum diye açıklama yapmam yanlış olur. Deniz ticareti açısından tartışıyoruz. Hayatını ilime bilime adamış profesörlerin bile farklı bir şey söylediği konuda görüş ortaya koymak istemiyoruz. Yönetim Kurulumuzun ilk iki saatlik gündem maddesi buydu. Nasıl hareket etmemiz gerektiğine karar vermeye çalıştık. Şu an itibariyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. “

“ÜÇ TARAFIMIZIN DENİZLERLE ÇEVRİLİ OLMASI BİZİM İÇİN BÜYÜK ZENGİNLİK”

Tamer Kıran’ın ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan söz aldı. Nadir Alparslan, "Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde büyük bir deniz turizmi potansiyeli var" ifadelerini kullandı.

NADİR ALPARSLAN'IN AÇIKLAMALARI İÇİN TIKLAYIN...

 

Nadir Alparslan’ın konuşmasının ardından 12.12.2019 tarih ve 21 sayılı toplantı zabıtları ile 2019 Kasım ayı mizanı ve fasıllar arası aktarımın onaylanması maddeleri oy birliği ile kabul edildi.

Daha sonra Deniz Ticaret Odası Kütüphanesi’nde ‘Konşimento’nun Yolculuğu’ isimli sergi açan Ahmet Aytoğan sergi hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.

Bir sonraki gündem maddesi olan Deniz Ticaret Odası Petrol A.Ş. ‘nin Rize İnşaat Yatırım A.Ş.’deki yüzde 2,5’lik hissesinin devri için yapılan oylama oy birliği ile kabul edildi.

Oylamanın ardından Gemi Brokerleri Derneği Başkanı Semih Dinçel, Navlun Piyasalarının son durumu hakkında sunum yaptı.

Sunumdan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

- Kerç Boğazı’ndaki bekleme kış şartlarına göre olağandışı gecikme yok. 2012’den bugüne nehir gemilerinin bu aylara göre navlunları en düşük seviyesinde.

- Rus MMK’da 110 gün sıcak sac üretimine ara veriliyor.

- Aralık ortasından itibaren Noel ile başlayan yılbaşı ve şimdi de Rusya Ortodoks yemi yılı artık önümüzdeki hafta 13 Ocak ile beraber yönünü gösterecektir.

- Semih Dinçel’in sunumunun ardından meclis üyeleri sektörel ve bölgesel görüş ile önerilerini anlattı.

Bu bölümde söz alan İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Kanal İstanbul Projesi ile ilgili görüşlerini paylaştı.

SALİH ZEKİ ÇAKIR'IN AÇIKLAMALARI İÇİN TIKLAYIN...

 

KAYNAK: TURKDENİZ.COM