24 ŞUBAT 2022'DEN BUGÜNE RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI, EMTİA VERİLERİNİ NASIL ETKİLEDİ?

24 ŞUBAT 2022'DEN BUGÜNE RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI, EMTİA VERİLERİNİ NASIL ETKİLEDİ?

Rusya-Ukrayna Savaşı, dünyayı hatta küresel ekonomiyi kasıp kavurdu.

adscode

Bilindiği üzere, Rus tankları ve askeri araçlarının 24 Şubat'ta Ukrayna topraklarına giriş yapması, emtia fiyatlarını derinden etkiledi.

Petrolün varil başına 100 doları aşması, alüminyumun rekor seviyeye tırmanması ve buğday fiyatlarının dokuz yılın en yüksek seviyesini görmesi...

Bu yükseliş, yatırımcıların petrol, doğal gaz, kömür, alüminyum ve buğdayın önemli bir tedarikçisi olan Rusya ve aynı zamanda önemli bir buğday ve yağlı boya ihracatçısı olan Ukrayna'nın da dahil olduğu savaşın; enflasyonu körükleyebileceği, tedarik zincirlerini daha da bozabileceği ve küresel ekonomik toparlanmayı rayından çıkarabileceği yönündeki endişeleri gözler önüne serdi.

Buğday kıtlığı, Mısır gibi ülkelerdeki gıda krizini derinleştiriyor ve ekonomik büyümenin durması; ekonomistleri küresel büyüme konusunda tedirgin ediyor. (Bu haber, Turkdeniz.com özel haberidir)

PETROL VE DOĞAL GAZ ZİRVEDE!

Petrol ve doğal gaz, Avrupa Birliği'nin Moskova'nın en büyük gelir kaynağını kapatmak için Rusya'ya petrol ambargosu uygulamakta zorlanmasıyla son bir aydır tartışmasız en çok takip edilen emtialar hâline geldi.



ABD, Rus petrolüne yasak getirirken, enerji ihtiyacı nedeniyle Rusya'ya büyük ölçüde güvenen AB, ambargoya katılmayı hala tartışıyor.

ALÜMİNYUMDA YAPTIRIM SIKINTISI!

Alüminyum fiyatları, son bir aydır tavan yaparak; küresel finansal kriz sırasında 2008'de gördüğü zirveyi aştı. Uzmanlar, dünyadaki alüminyum arzının yaklaşık % 6'sını üreten Rusya'dan gelen tedarikler konusunda endişeli.


Fiyatlardaki en son artış, Avustralya'nın metal yapımında kullanılan alümina ve boksit ihracatını yasaklama kararı aldıktan sonra geldi.

Avustralya, Rusya'nın alüminasının neredeyse %20'sini tedarik ediyor. Canberra'nın bu hamlesinin Rus alüminyum Behemoth UC Rusal'daki üretimi daha da bozması bekleniyor.

GIDA KRİZİ GÜNDEN GÜNE DERİNLEŞİYOR!

Ukrayna'daki savaşın dünyanın birçok yerinde buğday, mısır ve ayçiçek yağı arzını vurması, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in "açlık kasırgası ve küresel gıda sisteminin çökmesi" konusunda uyarıda bulunmasına neden oldu.

Rusya ve Ukrayna birlikte küresel buğday ihracatının yaklaşık % 30'unu oluşturuyor. İki ülke birlikte dünya ayçiçeği yağı ihracatının %80'ini oluşturuyor.


Rus güçleri, buğday taşıyan gemilerin tahıllar için önemli bir ticaret yolu olan Karadeniz'den ayrılmasını engelliyordu. Ancak, koridorun açılması bu durumun önüne geçecek gibi gözüküyor.

Savaş, Ukrayna'nın buğday hasatlarını da tehlikeye atarak gıda güvenliğini daha da tehdit etti.

Buğday fiyatları 2008'den bu yana en yüksek seviyede ve yükselmeye devam etmesi bekleniyor. Ayçiçeği yağı fiyatları da dünya genelinde yükseldi. Arz sıkıntısı korkusu, çok sayıda Avrupa ülkesindeki insanların ayçiçek yağı ve unu stoklayarak stoklayarak geçim sıkıntısına yol açmasına neden oluyor.

NİKEL REKOR KIRDI!

Emtia fiyatları Rus saldırganlığının ardından sıçrarken, bir metalin fiyat hareketi göze çarpıyordu.

8 Mart'ta çok büyük bir Çinli üretici, Tsingshan Holding'in kısa pozisyonlarını karşılamak için büyük miktarlarda satın almak zorunda kalmasıyla nikel fiyatları ton başına 100.000 doların üzerine çıktı.



Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan arz gecikmelerine ilişkin endişelerin ortasında gerçekleşen piyasa sıkışıklığı, Londra Metal Borsası'nda (LME) ticareti durdurmaya itti.

Rusya, lityum iyon pillerde ve paslanmaz çelik üretmek için kullanılan dünyadaki nikelin yaklaşık %10'unu tedarik ediyor.

Kaynak: TURKDENİZ.COM (ÖZEL HABER)