ABD'li şirketten Akdeniz'de gerginliği artıracak hamle

ABD'li şirketten Akdeniz'de gerginliği artıracak hamle

Doğu Akdeniz’de gerginliği artıracak bir hamle de ABD’li ExxonMobil’den geldi. ExxonMobil’e ait 2 gemi, bugün 10. parsele gelerek saha araştırmasına başlayacak

adscode

Rumların tek taraflı olarak Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan ettiği alanlarda dünya enerji devlerine sözde petrol ve doğalgaz ruhsatı vermesi, Doğu Akdeniz’de her geçen gün yeni bir kriz yaratıyor.

Geçen ay İtalyan ENİ şirketine ait Saipem 12000 adlı gemi, Türkiye’nin MEB kabul ettiği 3. parsele doğru yönelmiş, Türk savaş gemileri ise bölgede askeri faaliyetler icra ederek geminin sondaj yapmasına izin vermemişti. Bir süre Greko Burnu’na çekilen gemi, tatbikatların biteceği süreye kadar beklemiş, Türkiye ise tatbikatın son günü yeni bir Navtex yayınlayarak faaliyetlerini 10 Mart’a kadar uzattığını ilan etmişti. Bölgeye giremeyeceğini anlayan Saipem 12000 ise Fas’a gitmek üzere bölgeden ayrılmıştı.

2 GEMİ GELİYOR

ABD’li enerji devi ExxonMobil’e ait iki araştırma gemisinin de bugün bölgeye geleceği bildirildi. Bölgeye yönlendirilen gemilerin bir süredir İsrail’in Hayfa limanında bulunan Cook Adaları bandıralı Med Surveyor ile Yunanistan’ın güneyindeki Lavriyon civarında faaliyet yürüten Panama bandıralı Ocean Investigator olduğu öğrenildi.

Gemiler, sonbaharda başlatılması planlanan sondaj çalışmaları öncesi saha araştırması yapmak üzere bugün 10. parsele gelecekler.

KATAR’DA İŞİN İÇİNDE

Rum yönetimi, 5 Nisan 2017 tarihinde ExxonMobil ve Qatar Petroleum konsorsiyumu ile 10. parselde sondaj faaliyeti yürütmelerine onay veren bir anlaşma imzalamıştı. Katar Emiri Hamad bin Halife es-Sani de 25 Şubat ‘ta Atina’ya resmi bir ziyaret yaparak, burada ExxonMobil grubunun yetkilileri ile 10. parselde ortak yapacakları sondaj faaliyetini görüştü.

Türkiye, 10. parsel kendi MEB’ine girmese de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ada üzerindeki eşit haklarından dolayı Rumların tek taraflı anlaşmalar yapmasına karşı çıkıyor.

TÜRK DONANMASI GÖREVDE

Türkiye, Münhasır Ekonomik Bölge kabul ettiği alanlardaki haklarını savaş gemileriyle koruyor. Akdeniz Kalkanı Harekatı kapsamında bölgede iki fırkateyn, bir korvet, bir akaryakıt gemisi ve iki hücumbot ile deniz eğitimleri icra ediliyor. Bir karakol gemisi ise sürekli karakol faaliyeti yürütüyor. Kardak’ta tansiyonun düşmesinin ardından bazı savaş gemilerinin de Kıbrıs’a sevkedildiği öğrenildi. Türkiye’nin MEB kabul ettiği ve Rumların tek yanlı ilanlarıyla çakışan parsellerde herhangi bir faaliyet yürütülmemesi için, gerekli Navtex ilanları yapıldı.

Kaynak: Aydınlık