ANGOLA'NIN LOBİTO LİMANI İTHALAT-İHRACAT MERKEZİ HALİNE GELDİ

ANGOLA'NIN LOBİTO LİMANI İTHALAT-İHRACAT MERKEZİ HALİNE GELDİ

Afrika'nın hızla ivme kateden ekonomilerinden Angola'da, Lobito Limanı'nın özelleştirilmesi bölgenin ticari potansiyelini büyük oranda artırdı.

adscode

Lobito Limanı şu anda bölgenin dünyaya açılan kapısı olma yolunda ilerliyor. Bengula eyaleti ise Güney Afrika bölgesinin ticaret merkezi olma hedefinde.

Atlantik kıyısında bulunan Lobito limanı, Benguela demiryolu ile birlikte kıtanın 1300 kilometre derinine ulaşan bir koridor oluşturuyor. Bu koridor, Zambiya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden bakır ve kobalt ihraç etmenin en hızlı yolu.
 
Yenilenen tren yolu, Lobito Limanı’nı küllerinden yeniden inşa etti. 20 yıl boyunca kaderine terk edilen liman şimdi ekonomiyi canlandırmak ve yeni yatırımları çekmek için özelleştirildi.

Pedro Neto, EagleStone Şirketi CEO'su: "Lobito Limanı, Atlantik kıyısında bir ticaret ağı oluşturmak, Zambiya ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile yapılacak ithalat ve ihracat işlemleri için önemli bir ticaret ağı oluşturuyor. Bu bölge, Hint Okyanusu kıyısına ticari açıdan bir alternatif sunuyor."

Yaklaşık 20 sene boyunca Angola’daki yatırım bankalarına danışmanlık yapan Pedro Neto, bölgenin ticaret yelpazesinin, metal ve madenlerden çok daha fazlası olduğunu dile getiriyor.

Lobito Limanı’nı kullanarak Kongo ve Zambiya'dan bakır ve manganez ihraç edilebildiği gibi, ithal mallar bölgenin iç kısımlarına da buradan getirilebiliyor. Lobito'daki bu demiryolu koridorunda tarım sektörü oldukça güçlü ve bu da limanın gelişmesi için büyük bir potansiyel taşıyor.

Lobito Limanı ve Benguela Demiryolu’nun özelleştirilmesi, Angola hükümetinin özel yatırımlarla ülke ekonomisini çeşitlendirme planının bir parçası. Dünya Bankası da bu fikri destekliyor.

Joao Fernandes, Lobito Limanı Koordinatörü: "Ulaştırma Bakanlığı'nın en büyük hedefi, Lobito Limanı ile Lobito Koridoru arasındaki bağlantıyı güçlendirmek. Yabancı yatırımların desteğiyle de, altyapımızı ve verimliliğimizi geliştirebiliriz."

Yabancı sermaye Angola'nın en büyük limanı Luanda'ya daha şimdiden birçok yatırım yaptı. Dubai liman işletme şirketi DP World, bu yılın başlarında ihaleyi kazandı.

Francisco Pinzon, Luanda Limanı DP World CEP'su: "İç sevkiyat için 30 adet tır satın aldık. Önümüzdeki günlerde bölgedeki iş verimliliğini artırmak için depolama ve yükleme yapmaya yardımcı olacak ek bir mobil donanım vinci alacağız. İş insanı Pinzon da Lobito’da önemli bir potansiyel olduğunu söylüyor."

Lobito Limanı’nın altyapısı oldukça iyi. Buranın, Kongo’nun güneyi ve Zambiya’nın dünyaya açılan kapısı olması olması için büyük potansiyeli bulunuyor.

Yaklaşık bir asır önce Benguela Ternyolu’nu inşa edenler aynı amaçla yola çıkmıştı. Şimdi 21. Yüzyıldaki özel yatırımlarla Lobito koridoru daha büyük bir ticaret hacmine erişecek.

Jesus Nelson Pereira Martins, Kamu Yatırımları Koordinatörü: "Demiryolu taşımacılığı en ucuz ulaşım yöntemi. Taşınan ürün hacmi geniş ve çevreye daha az zararlı."

Lobito Limanın’da, trenlerden gemilere yükleme yapmak için yeni bir terminal inşa edildi. Bu sayede, madenlerden daha büyük hacimli ürünlerin sevkiyatı çok kolay bir şekilde yapılabiliyor.

Demiryolu altyapısının geliştirilmesi sonrası maden sevkiyatı için farklı bir terminal inşa edilmesi gerektiği düşünüldü.

Bu sayede çift taraflı bir kargo yolu, milyonlarca insanın seyahat edebileceği, endüstri ve tüketiciler açısından potansiyeli yüksek bir ulaşım ağı sağlanıyor.

Pedro Neto, EagleStone Şirketi CEO'su: "Bu tren yolu, Angola’daki tarımsal üretimin yüzde 32-34’üne ulaşıyor. Tren hattı üzerinde bulunan 4 farklı eyalette yaklaşık 6 milyon kişi yaşıyor. Bu durum, tren mühendisi Elmo gibiler için yeni iş imkanları anlamına geliyor."

Elmo Otavio, Tren Mühendisi, Benguela Demiryolları (CFB): "Lobito Koridoru, Afrika için büyük öneme sahip. Lobito Limanı’nın inşasından sonra ulaşım ağı açısından Kongo ile olan ticari dinamikler arttı."

Lobito Limanı ve Benguela Koridoru’ndaki tren yolunun özel yatırımlarla gelişmesi sonrası Angola, sosyal ve ekonomik açıdan büyük bir dönüşüme girdi.

Kaynak: Euronews