Binali Yıldırım İMEAK DTO Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısında önemli açıklamalarda bulundu

Binali Yıldırım İMEAK DTO Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısında önemli açıklamalarda bulundu

Son Başbakan ve Ak Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Deniz Ticaret Odası Müşterek Meslek Komite toplantısına katıldı. Binali Yıldırım, Türkiye ve Dünya'da Covid-19 gündemi ve sonrası hakkında

adscode

Binali Yıldırım yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi… 500 yıl önce Kanuni Sultan Süleyman’ın söylediği bu söz bugün tüm dünyayı kontrolü altına almış durumda. Sağlık olmadan hiçbir şey olmuyor. Özellikle Çin’de başlayan, Mart ayından itibaren çok hızlı bir şekilde ülkemizde ve dünyanın değişik bölgelerinde kendini göstermeye başlayan Covid-19 virüsü ülkeleri dize getirmeyi başardı. Hepimiz sosyal mesafeyi koruyarak, hareketlerimizi sınırlandırarak yeni bir yaşama başlamak zorunda kaldık. Türkiye Cumhuriyeti’nin yönetiminde 2002’den beri değişik konumlarda görev almış bir kardeşiniz olarak ülkemizin Covid-19’a karşı almış olduğu başarıyı küçümsemeyip gurur duyalım. Yıllardır Sağlık sektörüne yaptığımız yatırımların karşılığını görmek bizleri mutlu ediyor. Tüm imkanlara, teknolojilere ve zenginliklere sahip ülkelerim gözle görünmez bir mikrop karşısında nasıl çaresiz kaldığını nasıl acze düştüğünü gördük. Ülkemiz başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetimizin ortaya koyduğu performans sayesinde birçok ülkeye göre daha az can kaybıyla bu süreci yönetmeyi başardı. Tüm milletimizin bu başarıyı görmesini arzu ederim. Pandemi ile birlikte dünyanın düzeni değişti. Bu sürecin üç evresi var. Bu musibetin defedilmesi ve kontrol altına alınması. Türkiye bu durumu kontrol altına almıştır. Vakalar artmasına rağmen iyileşen hasta sayısı kayıplardan daha fazla olmuştur. Bu birinci evredir ancak bizi heveslendirmesin. Belirsizliklere karşı mücadele şansınız yoktur. BU sürecin en önemli özelliği belirsizliktir. Henüz bu virüsün tedavisi ya da aşısı ortaya çıkmamıştır. Tehlike devam etmemektedir. Risk ile ilgili plan yapılır ancak belirsizlik ile ilgili plan yapsanız da işe yaramaz. Hayatın tüm alanlarında artık hiçbir şey aynı olmayacak. Can olmayınca hayat da yok. Denizcilik sektörü olarak bizi Covid sonrası iş tutuş şekillerimizi ve dünyanın denizcilikte hangi uygulamalara gireceğine yönelik yapacaklarını takip etmeliyiz. Dijital teknolojiler denizcilikte daha fazla kullanılacak. Uzaktan kontrollü gemiler daha fazla kullanılacak. Fosil yakıtlar daha az kullanılacak. Gerek gemilerde gerek kara tesislerinde bundan böyle artık dijital teknolojiler daha yaygın kullanılacak. Gemi adamlarımızın buna göre donanımlı hale getirilmesi önemli. Gemi adamlarımızın geleneksel bilgilerle idare etmesi mümkün olmayacak. Denizciliğin kurallarını belirleyecek yeni çalışmalara hız verilecek. Türkiye bu süreçte izleyici değil karar verici olmalıdır. Bunu da Deniz Ticaret Odamız, Bakanlığımız ve ilgili kuruluşların ortak çalışması ile başarabiliriz.
2002’de internete iletişime yatırım yapmasaydık bugün tüm Deniz Ticaret Odasının önemli temsilcileri ile ülkenin içinde bulunduğu şartlar dolayısıyla bir araya gelemesek de dijital platformda bir araya gelmemiz yaptığımız yatırımların sonucudur.

E-ticaret daha önemli hale gelecek

E-ticaret daha önemli hale gelecek. Bundan sonra uzaktan çalışma sistemini içselleştirmemiz gerekiyor. Fiziki olarak biraya gelerek iş yapma durumu pek olmayacak.

Deniz Ticaret Odası genç denizcilerimizi teknolojilere hakim olacak şekilde yetiştirmeli

Denizcilerimiz bunu zaten yapıyor. Denizcilerimiz dijital teknolojileri kullanarak birçok işi yapıyor. Denizcilik küresel bir sektör. Saat farkları var. Zamandan bağımsız şekilde bu teknolojiler daha fazla gelişecek. Deniz Ticaret Odası’na hayati bir görev düşüyor. Genç denizcilerimizi teknolojilere hakim olacak şekilde yetiştirmek için ciddi inisiyatif almak gerekiyor.

Küresel küçülme yüzde 20’leri bulabilir

Türkiye bu yıl yüzde 5 büyümeyi hedefliyordu. Evdeki hesap çarşıya uymadı. Yaşadığımız süreçte dünya yüzde 3 büyümeyi hedefliyordu. Aslında dünya 2008’den beri büyümüyor. 2008’deki krizden çıkamadan şimdi de Covid krizi yaşıyor. Küresel küçülme yüzde 20’leri bulabilir. 2021’de toparlanma öngörülüyor ancak Covid ile ilgili belirsizliğin ortadan kalkmadan tahmin yapmak çok zor.

Türkiye’nin geleceğini belirleyen hizmet sektörüdür. Turizm, taşımacılık, denizcilik, havacılık, yeme içme sektörüdür. Hizmet sektörünün çok fazla etkilendiği günleri yaşıyor. Kriz olursa normal sektör bir etkilenirse ulaştırma dört etkilenir. Krizden çıkmanın lokomotifi de ulaştırma sektörüdür. Havacılık neredeyse durdu. Önümüzdeki ay belki iç hatlarda 15, dış hatlarda 20 noktaya uçuş başlayacak ancak artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. İşletme maliyetleri yükselecek sonucunda bilet fiyatları artacak. 

Türkiye, bu krizde bir fırsat penceresi açabilir

Her kriz, her belirsizlik fırsatı da beraberinde getirir. Türkiye, bu krizde bir fırsat penceresi açabilir. Bu çok önemli. Bununla ilgili çalışmaları yapıyoruz. Türkiye’nin hazır bir altyapısı, üretim kabiliyeti var. Dünya’da kriz sonrası üretim kabiliyetini koruyamayan ülkelerin yerini alacak bir Türkiye var. Türkiye, çok büyük bir boşluğu dolduracak imkana sahip. Biz denizcilerin işlerinin iyi gitmesi ekonominin canlanmasına bağlı. Şansımız Covid sürecinde başarılı bir performans göstermemizdir. Türkiye’nin başarısını ve hakkını herkes teslim ediyor.  Turizmde, ticarette, uluslararası ilişkilerde karşılığı alınacaktır. Deniz Ticaret Odamızın önderliğinde bugün yapılan toplantının başta denizcilik sektörümüz ve ülkemiz için hayırlara vesile olacağına inanıyorum. Ramazan ayınızı ve önümüzdeki günlerde yaşayacağımız Anneler Günü’nü de şimdiden tebrik ediyorum.

TURKDENİZ.COM