Cem Seven: "180 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik"

Cem Seven: "180 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik"

Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven,  ABS tarafından düzenlenen “Large Yachts: Desgin & Regulation Trends” seminerinde Türkiye ve dünyada yat inşa ve ithalat

adscode

Türkiye’nin geçtiğimiz yıl 180 milyon dolarlık yat ihracatı yaptığını belirten Cem Seven; “Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği bünyesinde dört ana aktiviteyi barındırıyor. Bünyemizdeki 970 firmanın her yıl yaklaşık 180’i düzenli ihracatlar gerçekleştirmekte. 2018 yılında birliğimize kayıtlı üyeler yaklaşık 990 milyon dolarlık bir ihracat hacmi ile tamamladılar. Bu 990 milyon dolarlık ihracatın içindeki yat ihracatının payı yaklaşık 180 milyon dolar. “ ifadelerini kullandı.

Cem Seven konuşmasını şöyle sürdürdü:

Dünya’daki tekne üretimi, gerçekleştiği bölgelerde önemli oranda istihdama katma değer yaratması sebebiyle aynı gemi inşa sektörü gibi birçok ülkede sanayinin gelişmesinde hükümetlerin öncelik verdiği sektörler arasında yer almaktadır. Gemi ve yat inşası her bulunduğu ülkeye birtakım teşvikler ve katma değerler getiriyor. ABD, en çok yat ithalatı yapan ülke konumunda. ABD’de 1920’li yıllarda ‘Amerikan limanları arasında yük ve yolcu taşıyacak gemiler Amerika Birleşik Devletleri’nde inşa edilmek zorundadır’ şeklinde alınmış bir karar var. Demek ki şöyle düşünülmüş; Gemi inşa sektörü çok stratejiktir. Amerikan tersanelerinin inkişaf edebilmesi ve gemi inşa yetisini kaybetmemesi için mutlaka kurulması gerekiyor demişlerdir. Gemi inşada Amerikan pazarı için önümüzü kesiyor. Yat inşasında gri tonlar var. Ticari yat değilse ve bariz bir şekilde yük ve yolcu taşımıyorsa çok rahatlıkla Amerikan bayrağı çekebilir ve Amerika’da faaliyetlerini yürütebilir.

“Mega yat sektörünün önü açık”

Rusya’da da bariyerler var. Başkan Putin’in direktifleri doğrultusunda, Rus tersanelerinin teşvik edilmesi ve gelişmesi ithalatı kısıtlayıcı önlemler alındı. Özel maksatlı özel yapım gemi ihracatı konusunda özellikle ilk 5 ülke arasında yer alıyoruz. Ancak tersanelerimiz balıkçı gemilerinin inşasında çok başarılı olmasına rağmen Rus hükümetinin koymuş olduğu bir kural neticesinde bu markete çok giremiyor. Ruslar şöyle bir karar almışlar; Rus kara suları içinde avlanacak olan tüm balıkçı gemileri Rusya’da inşa edilmek zorundadırlar. Sadece yüksek teknoloji getirebilecek tekneler Rusya’da kullanılabiliyor. Bunun da sayısı çok az. Gemi inşada tüm bariyerlere rağmen Yat ihracatında en ufak bir sınırlama yok. Ticari yatta Rus bayrağı çekebilirsiniz, normal bireysel yata Rus bayrağı çekebilirsiniz. Dünyanın birçok ülkesinde bu tip bariyerler varken aynı şeyi yat için söyleyemiyoruz. Bu da yatın özellikle mega yat sektörünün önünün ne kadar açık olduğunun bir ifadesi olsa gerek. İtalya’da üretilen ve ihraç edilen yatlar peşinden moda sektörü, tekstil sektörü gibi sektörleri peşinden getiriyor. Bunların İtalyan ekonomisindeki büyüklüğü yaklaşık İtalyan ekonomisinin yüzde 15’ine denk gelecek boyutlarda.

“Türkiye 4. sırada”

Mega yat üretimi için öncelikli merkez olan ülkeler; İtalya, Hollanda ve Amerika Birleşik Devletleri. Türkiye’de sipariş sayısı olarak bu ülkelerin ardında 4. sırada gelmektedir.

"Dünyadaki yat ihracatı pastası 10-12 milyar dolar"

Dünyada yaklaşık 140 milyar dolarlık gemi ihracat pastası var. Bu paydan en büyük bölümü Güney Kore tersaneleri 30 milyar dolarlık yıllık ihracat rakamları ile elde ediyor. Yat ihracatına baktığımız zaman ise dünyadaki pasta yaklaşık 10-12 milyar dolar arasında. Buradaki çarktan 2008 yılında Hollanda 2,6 milyar dolarlık yat ihracatında bulunmuş. Biz 180 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Birliğimize kaydı olmayan serbest bölgelerden de yurtdışına birçok yat ihracatı faaliyetleri gerçekleşiyor. Serbest bölgelerden yapılan ihracatlar istatistiksel olarak bizim rakamlarımıza dahil değil. Onlar ihracat olarak gözükmüyorlar. 2018’de bizim ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasının ilk sırasında Malta var. Sonrasında Marshall Adaları ve ABD, Yunanistan bulunuyor.

KAYNAK: TURKDENİZ.COM