ÇİN'İN EN BÜYÜK TİCARİ TEK ÜNİTE KAPASİTELİ AÇIK DENİZ RÜZGÂR ENERJİSİ PROJESİ FAALİYETE GEÇTİ

ÇİN'İN EN BÜYÜK TİCARİ TEK ÜNİTE KAPASİTELİ AÇIK DENİZ RÜZGÂR ENERJİSİ PROJESİ FAALİYETE GEÇTİ

Jieyang Shenquaner Açık Deniz Rüzgâr Enerjisi Projesi şebekeye kapasite bağlantısını gerçekleştirerek tamamlandı ve faaliyete geçti.

adscode

Elektrik üretimi için son rüzgâr türbini şebekeye bağlandığında, Devlet Güç Yatırım Şirketi’nin Jieyang Shenquaner Açık Deniz Rüzgâr Enerjisi Projesi şebekeye kapasite bağlantısını gerçekleştirerek tamamlandı ve faaliyete geçti. Böylece Çin’in en büyük ticari tek birim kapasiteli açık deniz rüzgâr fanı devreye alındı.

Jieyang Shenquaner Açık Deniz Rüzgâr Enerji Fanı, 11 megavatlık rüzgâr türbini kullanıyor ve şu an Çin’de ticari olarak mevcut olan en büyük tek güçlü rüzgâr türbini durumunda. Söz konusu fan, yaklaşık 20 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.

Açık deniz rüzgâr enerjisi üretimi artıyor

Enstitüye göre, Çin'in ham petrol ve doğal gaz ithalatına olan bağımlılığı bu yıl daha da düşecek. Ülkenin ham petrol üretiminin bu yıl 205 milyon tona ulaşarak, 2016 yılından bu yana ilk kez 200 milyon ton seviyesini aşması bekleniyor. Doğal gaz üretiminin de geçen yıla göre yüzde 6,5 artışla 221 milyar 100 milyon metreküpe çıkacağı tahmin ediliyor.

Resmî verilere göre, ülkenin ham petrolde ithalata bağımlılığı 2020 yılında yüzde 73,6 iken, 2021’de yüzde 72’ye inerek son 20 yılda ilk kez gerileme gösterdi. CNOOC Başkanı Wang, şirketin petrol ve doğal gaz üretiminin 2022-2024 döneminde yıllık yüzde 6’nın üzerinde artacak.

Şirketin, petrol ve doğal gaz üretim ve depolama kapasitesini artırmaya yoğunlaşacağına dikkat çeken Wang, “Çin’in enerji güvenliğini desteklemek ve yabancı enerji kaynaklarına bağımlılığını azaltmak için ileri teknolojileri daha iyi kavramaya odaklanacağız” dedi.

Öte yandan Çin’in açık deniz rüzgâr enerjisi kurulu gücü yılsonuna kadar 32 milyon 500 bin kilovata ulaşacak. Bu sayı, dünya toplamının yaklaşık yarısına tekabül ediyor. Tahminlere göre, Çin’in kıyı bölgelerindeki elektrik tüketiminde açık deniz rüzgâr enerjisinin payı 2050 yılı itibarıyla yüzde 20’ye yükselecek.